Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

"Η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο λόγω του πολιτικού συστήματος"

Τη δυσφορία του επιχειρηματικού κόσμου, για τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, στα εγκαίνια της έκθεσης «Kavala Expo 2011», περί «κρατικοδίαιτου» ιδιωτικού τομέα εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ξυνίδης είπε χαρακτηριστικά ότι μέχρι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας ήταν «κρατικοδίαιτος» και αρκούνταν στις επιχορηγήσεις του κράτους. «Τώρα που δεν έχουν τα ταμεία αυτοί οι επιχειρηματίες εξαφανίζονται». Όπως μάλιστα είπε «Ο ιδιωτικός τομέας δεν λειτούργησε με ανταγωνιστικά κριτήρια. Όλη αυτή η λογική των επιχορηγήσεων δεν μας οδήγησε πουθενά», ενώ στο τέλος της σύντομης και γενικόλογης εισήγησής του είπε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα απλά να διαμαρτύρεται». Γενικότερα βέβαια, η τοποθέτηση του κ. Ξυνίδη κινήθηκε σε γενικές γραμμές, χωρίς ιδιαίτερες ανακοινώσεις, και σε ένα πνεύμα «επίθεσης» κατά των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη δήλωση αυτή του κ. Ξυνίδη, ο κ. Τσατσούλης σημείωσε πως «εμείς του λέμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο λόγω του πολιτικού συστήματος», και τόνισε το γεγονός ότι ο καθ’ ύλη αρμόδιος υπουργός, με αφορμή την έκθεση «δεν είπε ουσιαστικά τίποτα, απλά περιορίστηκε σε γενικολογίες, ενώ έφτασε στο σημείο να απολογείται ότι άλλος βουλευτής έκλεισε το πολυσυζητημένο ραντεβού των Επιμελητηρίων της Θράκης για το 12%, και ο ίδιος ήταν σε θέση άμυνας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ξυνίδης, σχολιάζοντας το «παράπονο» του κ Τσατσούλη, που στην ομιλία του τόνισε το γεγονός του αποκλεισμού των Επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας από την πριν λίγο καιρό προγραμματισμένη συνάντηση των Επιμελητηρίων της Θράκης με το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας, είπε χαρακτηριστικά πως η συνάντηση κανονίστηκε από άλλο βουλευτή της Περιφέρειας, για την οποία ενημερώθηκε και θεώρησε καλό να παραβρεθεί. Όμως, όπως είπε, ο άλλος βουλευτής δεν παραβρέθηκε και έτσι βρέθηκε ο ίδιος να είναι και διοργανωτής. Απευθυνόμενος μάλιστα στον κ. Τσατσούλη του είπε να κάνει τα «παράπονά» του στους συναδέλφους του της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου και όχι σε αυτόν.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η μόνη εξαγγελία του κ. Ξυνίδη ήταν ότι «εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις», και παρατήρησε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί η «νέα γενιά μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: