Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Εδώ θα ισχύσει η "περιφερειακή συνείδηση" κ. υπουργε;

Σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της «περιφερειακής συνείδησης» φαίνεται να συνεχίζουν να κινούνται στους γειτονικούς νομούς της Θράκης, δικαιώνοντας έτσι τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άγγελο Τσατσούλη, που μίλησε για διακρίσεις, αφού οι γείτονες συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά την Καβάλα και τη Δράμα, σε κάθε περίπτωση. Παράλληλα φαίνεται πως αγνοούν ακόμη και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη, που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει λόγο για «περιφερειακή συνείδηση», που όμως φαίνεται να μένει στα λόγια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα εφημερίδας της Ξάνθης, κατά τη διάρκεια του «Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης» άνοιξε ένα «μονοπάτι» για την κατάθεση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη δημιουργία ειδικής οικονομικής - επενδυτικής ζώνης στη Θράκη, όπου θα ισχύει κατ’ εξαίρεση φορολογικός συντελεστής 10%.

Μάλιστα στην εφημερίδα υπογραμμίζεται ότι «για να γίνει «δρόμος» που θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και σε τόνωσης της υφιστάμενης επιχειρηματικότητας θα πρέπει να στηριχθεί από όλη την τοπική κοινωνία, απ’ όλους τους φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες που πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν διεκδικώντας αυτή την εξαίρεση για την περιοχή μας που ούτως ή άλλως προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία. Η Θράκη πληροί τις προϋποθέσεις για 10% φορολόγηση».

Μάλιστα γίνεται αναφορά σε δηλώσεις της προέδρου του Φόρουμ Κατερίνας Καραγιάννη, ενώ υπογραμμίζεται πως ήδη από το Φόρουμ έχει ανατεθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Φρανκφούρτης η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών. Η κα Καραγιάννη αναφέρεται και σε νέες πληροφορίες που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία, όπως ότι προβλέπεται από συγκεκριμένη ρύθμιση η κατ’ εξαίρεση μείωση του συντελεστή φορολόγησης σε 10% όταν όμως πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις όπως να γειτνιάζουν με χώρες κάτω των 50 εκατομμυρίων κατοίκων όπου ισχύει με χαμηλό συντελεστή φορολόγησης και να υπάρχουν μειονότητες. Μάλιστα τονίζεται ότι «υπάρχει πρόσφορο έδαφος και τα οφέλη είναι μεγάλα καθώς το 10% θα ισχύει για 2 χρόνια σε νέες επενδύσεις από την χώρα μας και από ευρωπαϊκές χώρες αλλά θα ισχύει και για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Μετά από δύο χρόνια ο συντελεστής αυξάνεται στο 15%».

Σαφέστατη ήταν η κα Καραγιάννη που δήλωσε «εφόσον προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία γιατί να μην το διεκδικήσουμε; Θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή της Θράκης καθώς αποτελεί κίνητρο για νέες επενδύσεις. Πρέπει όλοι να συστρατευτούμε και να το παλέψουμε», ενώ η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «πρέπει να το πιάσουμε ζεστά και κυρίως οι υπουργοί και βουλευτές της Θράκης και κυρίως ο αρμόδιος αν. υπουργός κ. Ξυνίδης του οποίου την απάντηση αναμένουμε».

Πρόκειται για τον ίδιο αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη, που στα εγκαίνια της έκθεσης του Επιμελητηρίου Καβάλας έκανε λόγο για "μισές αλήθειες", και για το ότι δεν ισχύει τίποτα τέτοιο που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου περί διακρίσεων, ρίχνοντας μάλιστα το μπαλάκι στα Επιμελητήρια της Θράκης, αφήνοντας απ’ έξω τη δική του στάση. Άραγε η απάντηση του κ. Ξυνίδη στο εν λόγω θέμα θα διέπεται από «περιφερειακή συνείδηση» ή από «θρακιώτικη συνείδηση»; Αναμένουμε και εμείς την απάντησή του…

Δεν υπάρχουν σχόλια: