Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ο δρ Π.Ζαβός δηλώνει έτοιμος να δημιουργήσει κλωνοποιημένο βρέφος σε ένα-δύο χρόνια

Ο κυπριακής καταγωγής δρ Παναγιώτης Ζαβός, που πλέον είναι Αμερικανός πολίτης, δήλωσε, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα "Independent", ότι δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις νέες του προσπάθειες να δημιουργήσει τον πρώτο κλωνοποιημένο άνθρωπο, όμως είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει μέσα σε διάστημα δύο ετών το πολύ.

Ο δρ Ζαβός είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας το 2004, όταν είχε ανακοινώσει ότι είχε εμφυτεύσει ένα κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο στη μήτρα μιας γυναίκας, ισχυρισμός που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.

Τώρα ο επιστήμονας επιστρέφει στο προσκήνιο, υποστηρίζοντας ότι δημιούργησε 14 έμβρυα-κλώνους και μετέφερε τα 11 από αυτά στις μήτρες τεσσάρων γυναικών, με πρόβλημα γονιμότητας, που δήλωσαν πρόθυμες να πάρουν μέρος στις προσπάθειές του.

Το πείραμα δεν οδήγησε σε πετυχημένες εγκυμοσύνες, ο ίδιος δήλωσε όμως ότι δεν απέχει πολύ από την επιτυχία: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ίσως να μην είμαι εγώ αυτός που θα το κάνει, αλλά το κλωνοποιημένο έμβρυο είναι ζήτημα χρόνου. Είναι αδύνατο να μη συμβεί. Αν εντείνουμε τις προσπάθειές μας, μπορούμε να έχουμε ένα κλωνοποιημένο βρέφος μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Δεν μας πιέζει όμως κανείς να δημιουργήσουμε απλώς ένα κλωνοποιημένο έμβρυο. Η πραγματική πίεση είναι να δημιουργήσουμε ένα υγιές κλωνοποιημένο έμβρυο».

Είπε επίσης ότι έχει δημιουργήσει κλωνοποιημένα έμβρυα τριών νεκρών ανθρώπων, μεταξύ άλλων της Κάντι, ενός δεκάχρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στις ΗΠΑ. Ο Ζαβός ανέμιξε κύτταρα από τα νεκρά σώματα όχι με ανθρώπινα ωάρια, αλλά με ωάρια από αγελάδες, από όπου είχε αφαιρεθεί το γενετικό υλικό. Τ

α πειράματα - που βιντεοσκοπήθηκαν για λογαριασμό του Discovery Channel από τον παραγωγό ντοκιμαντέρ Πίτερ Γουίλιαμς (που επιβεβαίωσε την αλήθεια των ισχυρισμών του Ζαβού) και θα προβληθούν απόψε το βράδυ - πιστεύεται ότι λαμβάνουν χώρα σε μυστικό εργαστήριο κάπου στη Μέση Ανατολή (όπου δεν υπάρχει νομική απαγόρευση), καθώς στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η αναπαραγωγική κλωνοποίηση απαγορεύεται. Ο Ζαβός διαθέτει επίσημες κλινικές στο Κεντάκι των ΗΠΑ και στην Κύπρο. Κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά επιστημονικά εργαστήρια με στόχο την απομόνωση βλαστοκυττάρων. Όμως ο δρ Ζαβός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δηλαδή στην εμφύτευση αυτών των εμβρύων στις μήτρες παρένθετων μητέρων, μια διαδικασία που παραμένει παράνομη σε πολλές χώρες.

Αρκετά ζευγάρια έχουν προσεγγίσει το δρα Ζαβό, προκειμένου να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν το πρόβλημα γονιμότητας, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική που οδήγησε τελικά στη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου (της «Ντόλι») το 1996, μετά από 277 αποτυχημένες απόπειρες. Όπως είπε ο Ζαβός, δέχεται συνεχώς αιτήματα «εθελοντών» για τα πειράματά του και μέχρι στιγμής οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 100. Όπως διευκρίνισε, δεν προέρχονται από πλούσια ζευγάρια.

Πολλοί επιστήμονες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι μέχρι στιγμής οι τεχνικές κλωνοποίησης ζώων δεν εγγυώνται τη γέννηση υγιών κλώνων, καθώς αρκετά από τα κλωνοποιημένα ζώα παρουσιάζουν ανωμαλίες ή άλλα προβλήματα υγείας. Ο Ζαβός θεωρεί υπερβολικές αυτές τις ανησυχίες. «Αν διαπιστώσουμε ότι αυτή η τεχνική δεν έχει τελικά αποτέλεσμα, δεν σκοπεύω να πατήσω σε πτώματα για να πετύχω κάτι, επειδή δεν έχω αυτή τη φιλοδοξία. Η φιλοδοξία μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους».

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: