Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Η σύγκριση με την οικονομική κατάσταση των γύρω μας φέρνει δυστυχία, ακόμα και αυτοκτονία

Οι άνθρωποι που συνεχώς συγκρίνουν τα εισοδήματά τους, το σπίτι ή το αυτοκίνητό τους με αυτά των συναδέλφων, γειτόνων και φίλων τους, αισθάνονται όλο και λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Η διαρκής εστίαση της προσοχής σε αυτά που δεν έχει κανείς, αλλά έχουν οι γύρω του, μπορεί να τον κάνει τόσο δυστυχισμένο μάλιστα, σε σημείο που να φθάσει στην αυτοκτονία, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Η πρώτη μελέτη έγινε από τον Άντριου Κλαρκ και την Κλαούντια Σένικ της Σχολής Οικονομικών του Παρισιού και διαπίστωσε ότι το 75% των Ευρωπαίων θεωρούν σημαντικές τις εισοδηματικές συγκρίσεις. Επιπλέον, οι φτωχοί είναι πολύ πιο πιθανό να συγκρίνουν τους μισθούς και τον πλούτο τους με αυτόν των γύρω τους, ιδίως των πιο πλούσιων. Η έρευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που η προσοχή τους στρέφεται διαρκώς στο πόσα παίρνουν οι άλλοι, νιώθουν λιγότερη ευτυχία στη ζωή τους.

«Ο άνθρωπος μπορεί να είναι κοινωνικό ζώο, αλλά το να κοιτά συνεχώς τι κάνουν οι γύρω του, φαίνεται πως κάνει τον κόσμο ένα λιγότερο ευτυχισμένο και πιο άνισο μέρος», σύμφωνα με την έρευνα. Όπως αναφέρει, όσο μεγαλύτερη σημασία αποδίδουν οι άνθρωποι στις συγκρίσεις, τόσο χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης αναφέρουν για τη ζωή τους συνολικά, για την υποκειμενική υγεία τους, για την ψυχολογική τους κατάσταση, την ικανοποίηση από την εργασία τους κ.α.

Η σύγκριση των εισοδημάτων φαίνεται πως είναι πιο οδυνηρή μεταξύ φίλων και συγγενών, παρά μεταξύ συναδέλφων. Οι άνθρωποι που συγκρίνουν τα εισοδήματά τους, το σπίτι ή το αυτοκίνητό τους με αυτά των φίλων και συγγενών τους, είναι δύο φορές πιο δυστυχισμένοι σε σχέση με όσους συγκρίνουν όλα αυτά με τους συναδέλφους τους. Μια ερμηνεία, κατά τους ερευνητές, είναι ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να παρηγορηθούν ότι κάποια μέρα μπορεί να βγάζουν και αυτοί όσα ο προϊστάμενός τους, αλλά στην περίπτωση των φίλων και συγγενών, που έχουν διαφορετικές καριέρες, αυτή η παρηγοριά δεν έχει την ίδια ισχύ.

Μια δεύτερη μελέτη, από τη Μαίρη Ντάλι και τον Ντάνιελ Γουίλσον της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βασιλικής Οικονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με τη Daily Telegraph, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα αυτοκτονίας είναι υψηλότερα στις πιο πλούσιες περιοχές μιας χώρας. Το γεγονός αυτό σημαίνει, κατά τους ερευνητές, ότι το να περιβάλλεται κανείς (ανεξάρτητα από το εισόδημά του) από πιο πλούσιους γείτονες και να συγκρίνεται διαρκώς με αυτούς, τον κάνει δυστυχισμένο, ακόμα και σε βαθμό να θέλει να δώσει τέρμα στη ζωή του.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: