Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Ερασιτέχνες αστρονόμοι ταξιδεύουν σε Σιβηρία και Κίνα για να "απολαύσουν" σπάνια φαινόμενα του ουρανού

Όταν πέφτει ένα αστέρι κάποιοι κάνουν μια ευχή, με την ελπίδα να πραγματοποιηθεί... Κάποιοι άλλοι όμως, που παρακολουθούν συνεχώς τα αστέρια, εύχονται απλά να συνεχίσουν να τα κοιτάνε. Πρόκειται για τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, που έχουν ταξιδέψει χιλιόμετρα, σε απίστευτα μέρη της γης, για να δουν εκλείψεις ηλίου και άλλα φαινόμενα του ουρανού.

Από τη Σιβηρία έως τη Βουλγαρία και το ακριτικό Καστελόριζο έχουν βρεθεί ερασιτέχνες αστρονόμοι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να στήσουν τα κιάλια και τα τηλεσκόπια τους και να «γευτούν» μοναδικές εμπειρίες. Το επόμενο ταξίδι που προγραμματίζουν είναι για τον προσεχή Ιούνιο, στην Κίνα, όπου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ολική έκλειψη του ηλίου, από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια.

Στις 22 Ιουνίου, περισσότεροι από 50 ερασιτέχνες αστρονόμοι, θα βρεθούν στην πόλη Ντιπού, που βρίσκεται νότια, νοτιοδυτικά της Σαγκάης και θα έχουν τη δυνατότητα για 5,5 λεπτά να δουν τη μέρα να γίνεται νύχτα. Τη στιγμή που η σελήνη κρύβει όλο τον ηλιακό δίσκο, κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου, ξεπροβάλλει ένα κατακόκκινο στεφάνι με σχηματισμούς που θυμίζουν φλόγες.

«Κάθε φορά που στρέφουμε το κεφάλι ψηλά στον ουρανό και κοιτάζουμε τα άστρα βλέπουμε κάτι το μοναδικό. Τα άστρα είναι ελκυστικά και στις εκδρομές συλλέγουμε εμπειρίες. Όσο ψάχνουμε με τα τηλεσκόπιά μας στον ουρανό, τόσο πιο όμορφα πράγματα βλέπουμε. Η έκλειψη του ηλίου είναι ένα σπάνιο φαινόμενο», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ), κ. Αντώνης Ιτσιος.

Ωστόσο μπορεί οι ερασιτέχνες αστρονόμοι να περιμένουν με ανυπομονησία το ταξίδι στην Κίνα, όμως δεν αποκλείεται ο καιρός να μην τους κάνει το χατίρι. «Όλα είναι πιθανά. Μπορεί και να μην δούμε την έκλειψη του ηλίου λόγω συννεφιάς, όμως παρ' όλα αυτά η εμπειρία και το θέαμα αξίζει τον κόπο», πρόσθεσε ο κ.Ιτσιος.

Οι .... μοναχικοί χαρακτήρες, με το τηλεσκόπιο μπορούν να περάσουν πολλές νύχτες γόνιμων παρατηρήσεων, η ενασχόληση τους όμως αποκτά νέες διαστάσεις μέσα από τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις συμβουλές άλλων ερασιτεχνών, μέσα από σεμινάρια και ανταλλαγή πληροφοριών. Οι βραδιές αστροπαρατήρησης στην ύπαιθρο, θα ήταν δύσκολα εφικτές ακόμη και για τον πιο ενθουσιώδη φίλο του ουρανού, χωρίς τη συμμετοχή σε μια οργανωμένη ομάδα «συναθλητών».

«Η Θεσσαλονίκη δεν ενδείκνυται για αστροπαρατηρήσεις, καθώς λόγω της φωτορύπανσης δεν μπορείς να δεις καθαρά. Χρειάζεται, να βγούμε σε ομάδες έξω από την πόλη για να δούμε τα άστρα», καταλήγει ο κ.Ιτσιος.

Ερασιτέχνες αστρονόμοι σε όλη τη χώρα

Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1997 και αριθμεί περίπου 500 μέλη, λάτρεις - θαυμαστές του έναστρου ουρανού, και των δύο φύλων, διαφόρων επαγγελμάτων και ηλικιών. Σκοπός του Ομίλου είναι η διάδοση της αγάπης για την αστρονομία, αλλά και την επιστήμη γενικότερα στο ευρύ κοινό και ευπρόσδεκτος είναι όποιος έχει την επιθυμία να ασχοληθεί με τον ουρανό και τα φαινόμενα του. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 17 Όμιλοι Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

Φέτος, συμπληρώνονται 400 χρόνια αστρονομίας, καθώς το φθινόπωρο του 1609 ο Γαλιλαίος, παρατηρώντας με το τηλεσκόπιο, το οποίο ο ίδιος είχε κατασκευάσει, είδε τη Σελήνη και συνειδητοποίησε ότι και αυτή είναι ένα ουράνιο σώμα παρόμοιο με τη Γη. Στο πλαίσιο αυτό, σε όλη τη χώρα διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων, συνήθως με παρατεταγμένα τηλεσκόπια σε διάφορες περιοχές για τους πολίτες που ενδιαφέρονται να ρίξουν μια «ματιά» στον ουρανό.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: