Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Στον Άγιο Γεώργιο Βρανοκάστρου

Το όνομα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη και πολιούχου του Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, τίμησαν στις 21 Απριλίου πλήθος ανθρώπων που συνέρευσαν στα ερείπια του Βυζαντινού Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου του Διασορείτου, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία. Ο καλός καιρός βοήθησε ώστε πολλοί να κατηφορίσουν από το Παλαιοχώρι προς τον αρχαιολογικό χώρο του Μοναστηριού. Εκεί, όπως έχει καθιερωθεί να γίνεται μία φορά το χρόνο, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους μοναχούς, οι τάφοι των οποίων βρίσκονται στο μοναστήρι.
Μάλιστα, λόγω και των ημερών η χθεσινή εκκλησιαστική εκδήλωση ήταν και μια ευκαιρία για πολλούς ετεροδημότες και επισκέπτες να βρεθούν στον ιστορικό αυτό χώρο, για να δουν από κοντά κάτι που οι περισσότεροι γνώριζαν μόνο από την παράδοση.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο προκειμένου να μάθουν το τι πραγματικά ήταν τα ερείπια αυτά.

Ένα ιστορικό μοναστήρι

Το «πατριαρχικόν σταυροπήγιον του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και τροπαιοφόρου Γεωργίου του Διασορείτου. εν τη χώρα Βρανοκάστρου» είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα για την περιοχή.

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο μοναστηριακό συγκρότημα, που βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από το Παλαιοχώρι και ως ημερομηνία κτίσης του υπολογίζεται το μέσο του 11ου αιώνα. Η παράδοση έσωζε στην τοποθεσία αυτή το προσωνύμιο Άγιος Γεώργιος και τελικά η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε την διετία 1995 -1996 το επιβεβαίωσε. Το μοναστήρι καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές, όμως το οριστικό τέλος ήρθε γύρω στο 1765. Πρόκειται όπως είπαμε για ένα εκτεταμένο μοναστηριακό συγκρότημα που αποτελείται από μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, τράπεζα φαγητού, κελιά, αποθηκευτικούς και άλλους βοηθητικούς χώρους και πηγάδι. Όλα αυτά περικλείονται από περίβολο συνολικού μήκους 270 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο εκείνο βρίσκονταν πριν από μερικούς αιώνες το Παλαιοχώρι, το οποίο στη συνέχεια, μετά την καταστροφή του μοναστηριού από τους Οθωμανούς, μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: