Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ανακαλύφθηκε νέα μέθοδος μετατροπής γεωργικής βιομάζας σε βενζίνη

Ένα εργαστήριο συνθετικής βιολογίας στις ΗΠΑ εντόπισε μια ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αερίου από φυτική βιομάζα, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε βενζίνη, όμοια ακριβώς με αυτήν που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα. Η καινοτομική μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί την χρήση φυτών πολύτιμων για τροφή.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο, υπό τον Κρις Βόιγκτ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι επικριτές των βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι τα βιοκαύσιμα (π.χ. η παραγωγή αιθανόλης από καλαμπόκι) δεν είναι «πράσινα», επειδή χρησιμοποιούν πολύτιμη γεωργική γη, γεγονός που αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και δεν αποτελεί λύση πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον. Όμως η νέα μέθοδος αξιοποιεί, ως πρώτη ύλη, άχρηστη μέχρι τώρα βιομάζα που δεν έχει σχέση με την τροφή, όπως τη βαγάσση (ζαχαροκαλαμόσκονη) και τον κορμό του καλαμποκιού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγόμενη βενζίνη έχει την ίδια χημική και μοριακή σύσταση με τη βενζίνη των διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως σε ένα αυτοκίνητο, χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε τεχνολογική μετατροπή.

Η αμερικανική επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα βακτήριο που ανακαλύφθηκε, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, σε μια γαλλική χωματερή. Συνδύασε έπειτα το βακτήριο με μαγιά, που μπορεί να παράγει διάφορες χημικές ουσίες. Όταν η παραγόμενη από την ανάμιξη ουσία ανακατεύεται με βιομάζα, το βακτήριο παράγει οξικό άλας. Η μαγιά «τρώει» το οξικό άλας και παράγει ένα αέριο, που στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε κανονική βενζίνη ή και σε άλλες χημικές ουσίες, όπως το αιθυλένιο, από το οποίο, μεταξύ άλλων, παρασκευάζονται οι πλαστικές σακούλες.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: