Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Η παραλίγο σφαγή του Παλαιοχωρίου Παγγαίου

Πέρασαν 78 χρόνια από μια ακόμη θλιβερή ιστορική στιγμή για το Παλαιοχώρι Παγγαίου, που στοίχισε τη ζωή σε 4 Παλαιοχωρινούς και λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες. 

Ήταν 1η Οκτωβρίου 1941 όταν τμήμα του κατοχικού βουλγαρικού στρατού μπήκε στο Παλαιοχώρι και  συγκέντρωσε τους άρρενες κατοίκους στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου για να τους εκτελέσει, στο πλαίσιο των αντιποίνων για την εξέγερση της Δράμας, την πρώτη στην κατοχική Ελλάδα. Δύο πολυβόλα στήθηκαν απέναντι από τους συγκεντρωμένους Παλαιοχωρινούς. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις και η αποφασιστικότητα των κατοίκων του χωριού ματαίωσαν την τελευταία στιγμή την εκτέλεση. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το Παλαιοχώρι δεν αποτέλεσε στόχο για τους Βουλγάρους. Την προηγούμενη μέρα, στις 30 Σεπτεμβρίου 1941, η βουλγαρική αεροπορία βομβάρδισε την πλατεία του χωριού, σκοτώνοντας τον 60χρονο Σαράντη Τσιπουρόπουλο, και προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα σπίτια γύρω από το σημείο. Ο φόρος αίματος που πλήρωσε το Παλαιοχώρι όμως ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αφού μια μέρα νωρίτερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, εκτελέστηκαν στη Δράμα δια τυφεκισμού οι Κωνσταντίνος Θαλασσούδης, Αριστοτέλης Βαλσαμίδης, 27 ετών και Παύλος Τσελίκης 24 ετών.      

Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στο βουνό πολλούς Παλαιοχωρινούς, οι οποίοι και στελέχωσαν τις αντάρτικες ομάδες που συγκροτήθηκαν  τον ερχόμενο χειμώνα (1941-1942). Αυτοί οι Παλαιοχωρινοί πρωτοστάτησαν σε όλες τις μάχες ενάντια στους κατακτητές, στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των  Βουλγάρων και, τέλος, στην απελευθέρωση του χωριού. 

Τιμή και Δόξα στους τέσσερις νεκρούς Παλαιοχωρινούς!
Τιμή και Δόξα σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την Ελευθερία!


2 σχόλια:

Διογένης Καραγιαννακίδης είπε...

Κύριε Μεντίζη, δεν ξέρω αν έχει σχέση με κάποια από τις περιπτώσεις που αναφέρετε, αλλά γνώριζα από τον πατέρα μου (Δημήτριος Καραγιαννακίδης, δικηγόρος) ότι συνελήφθησαν από τους βουλγάρους αρκετοί Παλιοχωρινοί, μεταξύ τους και ο ίδιος, και οδηγήθηκαν πεζή στο σχολείο της Νικήσιανης. Ήταν βέβαιοι ότι θα τους εκτελούσαν αλλά τελικά το κακό αποφεύχθηκε, δεν γνωρίζω με ποιό τρόπο.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΕΝΤΙΖΗΣ είπε...

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας κύριε Καραγιαννακίδη. Η πληροφορία σας είναι πολύτιμη και θα την ερευνήσω. Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται όλες αυτές οι ψηφίδες της τοπικής μας ιστορίας ώστε να υφανθεί το "χαλί" της τοπικής μας ιστορίας. Πάντα στη διάθεσή σας.