Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Περί Βιωματικού Σεμιναρίου Τοπικής Ιστορίας στο Βρανόκαστρο

Υπογραμμίζεται ότι το βιωματικό σεμινάριο τοπικής ιστορίας στο Βρανόκαστρο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, αλλά αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση.

Υπενθυμίζονται τα εξής:

Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, στο πλαίσιο του πιλοτικού δικτύου τοπικής ιστορίας «Ένας τόπος μια ιστορία», προτίθεται να διοργανώσει βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Ακολουθώντας τα χνάρια της ιστορίας στο Βρανόκαστρο».
Στόχος του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση και παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που εντάχθηκαν στο πιλοτικό δίκτυο τοπικής ιστορίας και υλοποιούν προγράμματα σχετικά με το δίκτυο, καθώς και των συναδέλφων που θα ήθελαν να ασχοληθούν με θέματα τοπικής ιστορίας.
Μέσω του βιωματικού σεμιναρίου, που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Άρη Μεντίζη, δημοσιογράφου-ερευνητή της τοπικής ιστορίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ανηφορίσουν, μέσω του ειδικά διαμορφωμένου περιηγητικού μονοπατιού, στο θρυλικό Βρανόκαστρο, το βυζαντινό οχυρό του Παλαιοχωρίου. Εκεί θα ενημερωθούν για την ιστορία του, τους μύθους, τους θρύλους αλλά και τις παραδόσεις που το συνοδεύουν στην ιστορική του πορεία. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον τρόπο συγκέντρωσης πρωτογενούς υλικού, τόσο από βιβλιογραφικές πηγές, όσο και από την επιτόπια έρευνα. Επίσης θα επισκεφθούν έναν εκτεταμένο χώρο εξόρυξης και καμίνευσης μεταλλεύματος των αρχαίων χρόνων, δραστηριότητα που μαρτυρούν οι τεράστιοι σωροί σκωριών που υπάρχουν στην περιοχή και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σύντομη παρουσίαση για το Βρανόκαστρο και το σπήλαιο που βρίσκεται στα έγκατα του λόφου, ως αποτέλεσμα σχετικής έρευνας. Τέλος με βάση τις πληροφορίες που θα αποκομίσουν και σύμφωνα με τις μεθόδους υλοποίησης προγραμμάτων, χωρισμένοι σε ομάδες, θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν ένα μικρό πρότζεκτ για το θέμα που παρακολούθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: