Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ερμηνείες που μάγεψαν, στη συναυλία του Στ. Ξαρχάκου

Μάγεψαν το κοινό που βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, οι ερμηνείες της Νατάσας Μποφίλιου και του Γιάννη Χαρούλη, κατά τη διάρκεια της συναυλίας – αφιέρωμα σε τρεις μεγάλους Έλληνες συνθέτες και ποιητές, του Σταύρου Ξαρχάκου, που σηματοδότησε και την έναρξη του Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου 2011.


Η συναυλία ξεκίνησε με το συνθέτη να διαβάζει ένα επίκαιρο όσο ποτέ άρθρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στην εφημερίδα «Ακρόπολις», την 1η Ιανουαρίου του 1896. Σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη, «εκ της παρούσης ημών γενεάς τις ημύνθη περί πάτρης; Ημήνθυσαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί του ταλαιπώρου ωρφανισμένου Γένους; Αμυνα περί πάτρης δεν είναι αι σπασμωδικαί, κακομελέτητοι και κακοσύντακτοι επιστρατείαι, ουδέ τα σκωριασμένης επιδεικτικότητος θωρηκτά. Αμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείραντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας. Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος».

O Σταύρος Ξαρχάκος διηύθυνε τη δωδεκαμελή Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής. Οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου, δίπλα στο λόγο σπουδαίων ποιητών όπως του Νίκου Γκάτσου, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Καζαντζάκη κ.ά. χάρισαν ουσιαστικά μία βραδιά «μυσταγωγίας» σε όλους εκείνους που παρακολούθησαν αυτή τη συναυλία.
Οι ερμηνείες της Νατάσας Μποφίλιου, της νεαρής ερμηνεύτριας που τόσο έχει συζητηθεί τα τελευταία χρόνια για την ξεχωριστή δύναμη, το πάθος και την συγκίνηση των ερμηνειών της, και του Γιάννη Χαρούλη, που, έχοντας σαν κληρονομιά τους ήχους της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης, χαράσσει τον δικό του δρόμο στο τραγούδι, υπακούοντας στο ένστικτό του, ταξίδεψαν μουσικά το κοινό για δύο και πλέον ώρες, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα όλων όσων βρέθηκαν εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: