Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Η πόλη των θρύλων …για όλες τις εποχές!

Κτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, η πόλη των Ιωαννίνων και πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι μια γραφική πόλη, που συμπλέει με τον πολιτισμό και συνδυάζει μια μακραίωνη ιστορία αλλά και μια κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα και άνθηση. Αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών.

Τα Ιωάννινα προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές και σίγουρα αξέχαστες εμπειρίες, και βέβαια δεν αποτελούν προορισμό μιας εποχής… Η πόλη του ασημιού, αποτελεί πρόκληση και για το καλοκαίρι προσφέροντας πλήθος εναλλακτικών προτάσεων διακοπών, που σίγουρα μένουν αξέχαστες.

Το κάστρο του Αλή Πασά, το νησάκι της κυρά-Φροσύνης, το μαντείο της Δωδώνης, αλλά και το σύγχρονο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αποτελούν σημεία αναφοράς της πόλης που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, τις νέες πραγματικότητες με την ιστορική μνήμη, τη φυσική ομορφιά με την ανάπτυξη.

Στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων εκτίθενται τα ευρήματα-μάρτυρες της ανθρώπινης παρουσίας και δράσης στην Ήπειρο από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα εκθέματα από το χώρο της Δωδώνης, όπου βρισκόταν το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού κόσμου.

Στο 'νησάκι' των Ιωαννίνων, ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο κατοικούμενα νησιά λίμνης, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα βυζαντινά μοναστήρια και να θαυμάσει έξοχες τοιχογραφίες της εποχής με ιδιαίτερη τεχνοτροπία και θέματα. Στο νησάκι βρίσκεται και το σπίτι - ύστατο καταφύγιο του Αλή Πασα. Ο θρύλος του, άρρηκτα δεμένος με την τραγική μοίρα της κυρά-Φροσύνης, ζωντανεύει στις όχθες της λίμνης, στα στενά δρομάκια του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και στην ακρόπολη, όπου βρίσκονται ο τάφος και το σεράι του, σήμερα βυζαντινό μουσείο. Παραδοσιακά εργαστήρια ασημουργίας και χρυσοχοΐας, που στο παρελθόν άνθισαν και ήταν διάσημα σε Ανατολή και Δύση, λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Η σύγχρονη εξέλιξη εκφράζεται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα νοσοκομεία της Πόλης, το Ναυταθλητικό Κέντρο, την Εγνατία Οδό, το αεροδρόμιο, τα υδροπλάνα, την αλματώδη εμπορική ανάπτυξη και την εξάπλωση της πόλης.

Τρία χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το ονομαστό σπήλαιο του Περάματος Ιωαννίνων, μήκους περίπου 830 μέτρων και εκτάσεως περίπου 14.400 τ.μ. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από κατοίκους της πόλεως που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940.



Μια όμορφη καστροπολιτεία

Τα Γιάννενα είναι καστροπολιτεία από τη γέννηση τους, από το 528 μ.Χ. Τους Βυζαντινούς που έβαλαν τα θεμέλια των οχυρώσεων ακολούθησαν οι Σταυροφόροι. Ο Βοημούνδος στα 1082 ανήγειρε και δεύτερη ακρόπολη στο Κάστρο, ενώ συγχρόνως κατασκεύασε την υδάτινη προστατευτική τάφρο που διασώθηκε μέχρι την απελευθέρωση το 1913. Ακολούθησαν οι άρχοντες του Δεσποτάτου της Ηπείρου που οχύρωσαν και αυτοί την αναπτυσσόμενη πλέον πόλη. Μέχρι το 1430, που τα Γιάννενα παραδόθηκαν αμαχητί στους Τούρκους, οι ηγεμόνες που μεσολάβησαν, πρόσθεταν συνεχώς καινούρια τμήματα στις υπάρχουσες οχυρώσεις.

Για 350 περίπου χρόνια από τότε, μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, το Κάστρο παρέμεινε στην κατάσταση που το είχαν αφήσει οι βυζαντινοί και Φράγκοι δεσπότες της Ηπείρου. Όταν το 1788 ο Αλή Πασάς ανέλαβε την ηγεμονία των Ιωαννίνων, βρήκε ένα Κάστρο φθαρμένο και ανίσχυρο που δεν ήταν αντάξιο της πρωτεύουσας του ιδιοφυούς τυράννου. Όλες οι πλευρές του Φρουρίου ανακατασκευάστηκαν τότε. Η τάφρος ανακαινίστηκε και άλλαξε μορφή. Δεύτερο, εσωτερικό, τείχος υψώθηκε για να προστατεύει την ανατολική ακρόπολη που ο Αλή Πασάς διάλεξε ως τόπο των σεραγιών του.

Αλλά το Κάστρο των θρύλων δεν είναι το μόνο σωζόμενο οχυρό των Ιωαννίνων. Ο Αλή Πασάς, πάλι, έκτισε στα 1805 δεύτερο φρουριακό συγκρότημα, τα Λιθαρίτσια, όπου και μετέφερε τα ανάκτορα και την έδρα του κράτους του. Η βάση και μέρος των τειχών του ισχυρού αυτού οχυρού σώζονται και σήμερα, στο κεντρικότερο σημείο των Ιωαννίνων, και αποτελεί σημείο μοναδικού κάλους, με θέα που μαγεύει.

(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Service, στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: