Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Νέα μέθοδος αυξάνει κατακόρυφα την ταχύτητα παραγωγής και την ποσότητα των "ηθικών" βλαστοκυττάρων

Μια νέα μέθοδο, που αυξάνει δραστικά τον χρόνο παραγωγής και την ποσότητα των λεγόμενων "ηθικών" βλαστοκυττάρων, τα οποία δεν προέρχονται από έμβρυα αλλά από ιστό ενηλίκων, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές.

Η νέα τεχνική επιτρέπει την ταχεία παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων βλαστοκυττάρων (200 φορές περισσότερα στο μισό χρόνο), χάρη στην προσθήκη τριών ειδικών χημικών ουσιών. Τα βλαστοκύτταρα θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιούνται ευρέως για την αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών λόγω ασθενειών ή τραυματισμών (νεύρων, καρδιάς, πνευμόνων κ.α.).

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών "Σκριπς" (Scripps) της Καλιφόρνιας, υπό τον καθηγητή Σενγκ Ντινγκ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Methods", σύμφωνα με το BBC. Τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από έμβρυα, ονομάζονται πολυδύναμα, επειδή μπορούν να μετατραπούν σε οποιονδήποτε από τους 220 άλλους τύπους κυττάρων, όμως αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από πολλούς επιστήμονες, επειδή θεωρούν ανήθικη την καταστροφή εμβρύων - προκειμένου να παραχθούν τα βλαστοκύτταρα- στο όνομα της επιστήμης.

Η δημιουργία βλαστοκυττάρων από δέρμα ενηλίκου, για πρώτη φορά το Δεκέμβριο 2007 από δύο ανεξάρτητες ομάδες ιαπώνων και αμερικανών ερευνητών, άνοιξε ένα νέο "ηθικό" δρόμο και παράλληλα πιο αποτελεσματικό, επειδή αυτά τα εναλλακτικά βλαστοκύτταρα δεν προέρχονται από έναν ξένο οργανισμό-έμβρυο, αλλά από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, με συνέπεια να μην απορρίπτονται από το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Όμως αυτή η εναλλακτική τεχνική έχει κινδύνους, καθώς προϋποθέτει τη χρήση ιών, μέσω των οποίων εισάγονται τέσσερα εν δυνάμει καρκινογόνα γονίδια στα κύτταρα του δέρματος, ώστε να τα μετατρέψουν (επαναπρογραμματίσουν) σε βλαστοκύτταρα. Επιπλέον, η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα (απαιτεί περίπου τέσσερις εβδομάδες) και έχει μικρό ποσοστό επιτυχίας (μόνο ένα στα 10.000 κύτταρα μετατρέπεται σε βλαστοκύτταρο).

Τώρα, η νέα αμερικανική τεχνική βελτιώνει αισθητά τη διαδικασία με την προσθήκη χημικών ουσιών, που επιταχύνουν τη μετατροπή των κυττάρων των ιστών σε βλαστοκύτταρα μέσα σε μόνο δύο εβδομάδες, ενώ παράλληλα το ποσοστό επιτυχίας πολλαπλασιάζεται κατά 200 φορές περίπου. Η νέα μέθοδος είχε ήδη μελετηθεί σε κύτταρα ποντικιών, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποδείχτηκε ότι είναι αποτελεσματική και σε ανθρώπινα κύτταρα.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nmeth/journal/vaop/ncurrent/abs/nmeth.1393.html

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: