Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Αρχαιολογικά ευρήματα, χαρακτηριστικά του πολιτισμού της Τροίας στη Βουλγαρία

Κεραμικά αντικείμενα, χαρακτηριστικά του τρωικού πολιτισμού, βρέθηκαν σε ανασκαφές, που διεξήγαγε βουλγαρική αρχαιολογική ομάδα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Γιαβόρ Μπογιατζίεφ, στην περιοχή Μομτσίλγκραντ της Βουλγαρίας.

Ο οικισμός που ανακαλύφθηκε χρονολογείται στην Χαλκολιθική εποχή (5.500-3.000 π.Χ.), γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι, οι κάτοικοι του οικισμού ήταν πρόγονοι της μυθικής Τροίας, αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ. Σύμφωνα με τον κ. Μπογιατζίεφ, οι κάτοικοι είχαν δεχθεί επίθεση από τα βορειοανατολικά και στην προσπάθειά τους να τραπούν σε φυγή, υποχώρησαν νοτιοδυτικά, προς το Αιγαίο, που απέχει μόλις 60 χλμ από την περιοχή του Μομτσίλγκραντ.

Ο προϊστορικός χώρος κατοικούνταν κατά το δεύτερο μισό της 5ης χιλιετηρίδας π.Χ. Δεδομένου ότι βρίσκεται επί της διαδρομής μιας μεγάλης οδικής σύνδεσης που θα υπάρχει εκεί στο μέλλον, οι αρχαιολόγοι επιθυμούν να φωτογραφήσουν τον χώρο και να εκθέσουν τα πολυτιμότερα ευρήματα σε μουσείο στο Κίρτζαλι.

Η αρχαιολογική έρευνα θα διαρκέσει ως τα τέλη Αυγούστου.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: