Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Δύο μαύρες τρύπες ...χορεύουν

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα ζευγάρι τεράστιων μαύρων τρυπών, που φαίνεται να έχουν εναγκαλιστεί σε ένα θεαματικό χορό θανάτου. Τα κολοσσιαία γαλαξιακά "τέρατα", σε απόσταση περίπου 5 δισ. ετών φωτός από τη Γη, περιφέρονται η μια γύρω από την άλλη κάθε 100 χρόνια και τελικά θα συγκρουστούν με τόση σφοδρότητα, ώστε πιθανότατα να σχηματίσουν μια ακόμη μεγαλύτερη ενιαία μαύρη τρύπα, που οι ανιχνευτές στη Γη βαρυτικών κυμάτων αναμένεται να καταγράψουν το συμβάν.

Αν και οι ίδιες οι μαύρες τρύπες είναι αόρατες, ο εντοπισμός τους (μέσω των συνεπειών τους στο περιβάλλον τους) είναι πλέον σχετικά εύκολος, από τη στιγμή μάλιστα που οι αστρονόμοι είναι πεπεισμένοι ότι μια μαύρη τρύπα ελλοχεύει στο κέντρο σχεδόν όλων των γαλαξιών του σύμπαντος (για παράδειγμα, στο κέντρο του δικού μας γαλαξία βρίσκεται μια μαύρη τρύπα με μάζα 3 εκατ. φορές μεγαλύτερη από του ήλιου μας).

Όμως η εύρεση ενός "δυαδικού" συστήματος δύο σούπερ-μαύρων τρυπών "κλειδωμένων" σε τροχιά η μια γύρω από την άλλη, μέσα στον ίδιο γαλαξία, αποτελεί μια πρωτοφανή ανακάλυψη. Αν και διαθέτουν μέγεθος όσο ένα ηλιακό σύστημα και βάρος όσο ένα δισεκατομμύριο ήλιοι μαζί, παρόλα αυτά είναι δύσκολο να εντοπιστούν μέσα στο αχανές διάστημα.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", έγινε από το Εθνικό Οπτικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Τουκσόν, στην Αριζόνα των ΗΠΑ, από τους Τοντ Μπόροσον και Τοντ Λάουερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC. Οι δύο αστρονόμοι εντόπισαν το φαινόμενο ενός ασυνήθιστου κβάζαρ, που αποτελούν τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο σύμπαν και η φωτεινότητά τους θεωρείται ότι προέρχεται από την ενέργεια τεράστιων μαύρων τρυπών που καταναλώνουν τρομακτικές ποσότητες από γειτονικά αέρια και σκόνη.

Οι αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν δίδυμα ίχνη υδρογόνου στο φάσμα του κβάζαρ, ένδειξη για την ύπαρξη διπλής μαύρης τρύπας. Υπολόγισαν ότι οι δύο μαύρες τρύπες απέχουν μεταξύ τους μόλις 0,3 έτη φωτός και κινούνται η μια γύρω από την άλλη με την ασύλληπτη ταχύτητα των 6.000 χλμ. το δευτερόλεπτο (συγκριτικά, η ταχύτητα περιφοράς του ήλιου μας γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας είναι μόλις 220 χλμ. το δευτερόλεπτο).

Η μια μαύρη τρύπα έχει μάζα 20 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του ήλιου μας και η άλλη είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς έχει μάζα μεγαλύτερη κατά ένα δισεκατομμύριο φορές. Σύμφωνα με τους αστρονόμους που τις ανακάλυψαν, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι προηγουμένως ένας μεγάλος γαλαξίας είχε "καταπιεί" ένα μικρότερο.

Η ανακάλυψη ενισχύει την κυρίαρχη θεωρία ανάπτυξης των γαλαξιών, σύμφωνα με την οποία, καθώς οι γαλαξίες πλησιάζουν μεταξύ τους, οι μαύρες τρύπες που έχουν στο κέντρο τους, αρχίζουν τη δική τους διαδικασία συγχώνευσης, κάτι που θεωρητικά πρέπει να είναι συνηθισμένο στο σύμπαν. Μέχρι τώρα όμως δεν είχαν υπάρξει κάποια στοιχεία επιβεβαίωσης της θεωρίας, πράγμα που φαίνεται ότι τώρα συνέβη για πρώτη φορά. Νέες παρατηρήσεις, τα επόμενα χρόνια, μπορεί να επιβεβαιώσουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για το πρώτο ζευγάρι μαύρων τρυπών σε φάση συγχώνευσης.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: