Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΣΟΚ: Από το κακό στο χειρότερο...

Αυξάνονται τα «ρήγματα» στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του στην πορεία του προς το επόμενο συνέδριο. Τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΠΑΣΟΚ Σάββας Τσολάκης και Κώστας Χαραλαμπίδης, με επιστολή τους προς όλα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, γνωστοποιώντας ότι δεν θα συμμετέχουν στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο συνέδριο.


Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «μας καλέσατε πρόσφατα να συμμετάσχουμε , ως μέλη της ΚΟΕΣ, στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση σας για τους εξής τρεις λόγους: Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί (είτε θέλει είτε δε θέλει) να εκπροσωπήσει αυθεντικά καμία κοινωνική δύναμη από αυτές που εκπροσωπούσε έως το πρόσφατο παρελθόν. Επίσης δε μπορεί (είτε θέλει είτε δε θέλει) να εκπροσωπήσει αυθεντικά καμία άλλη κοινωνική δύναμη. Η ασκηθείσα πολιτική των τελευταίων ετών , η πρακτική του ως δύναμη εξουσίας και τα αποκτηθέντα από την κυβερνητική πολιτική φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά δεν αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας και δυστυχώς δεν συνάδουν και με τις μελλοντικές ανάγκες της. Αυτή είναι μία επιλογή που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν υπάρχουν ούτε τα χρονικά περιθώρια ούτε τα πολιτικά εφόδια ούτε τα κοινωνικά αποθέματα ούτε οι ιδεολογικές επεξεργασίες για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ , να θυμίσει κάτι από τον παλιό καλό εαυτό του. Αντίθετα, η πορεία των πραγμάτων δείχνει πως μπορεί εύκολα να αναπαράγει τον παλιό κακό εαυτό του. Λυπούμαστε για αυτό, επειδή γνωρίζουμε πως στελέχη και μέλη του Κινήματος, φίλοι και σύντροφοι πολλών χρόνων, θέλουν να ελπίζουν σε κάτι άλλο. Τους νιώθουμε αλλά δε συμφωνούμε. Εμείς πιστεύουμε πως αυτή η ελπίδα για το κάτι άλλο, σήμερα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, είναι ανεδαφική».

«Συνέδριο προαποφασισμένων επιλογών»

Όπως αναφέρουν τα δύο στελέχη, «το Συνέδριο πολιτικά είχε ένα τουλάχιστον προαπαιτούμενο: τη συζήτηση για την πρωτοφανή εκλογική, πολιτική και κοινωνική συρρίκνωση. Αυτή η συζήτηση αποτράπηκε, γεγονός απαράδεκτο για ένα κόμμα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η ίδια η συγκρότηση της ΚΟΕΣ δε δημιουργεί οποιαδήποτε προοπτική να γίνει μία συστηματική , διεξοδική και ουσιαστική αυτοκριτική. Πολλές δυνάμεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, έστω και τη ψευδαίσθηση της ανασύνθεσης του πολιτικο-ιδεολογικού μας χώρου μέσα από το ΠΑΣΟΚ δε συμμετέχουν. Το ΠΑΣΟΚ οδεύει με ευθύνη της ηγεσίας του σε ένα ακόμη συνέδριο προαποφασισμένων επιλογών. Δεν είναι οι δικές μας, δε συμμετέχουμε».

«Ο χώρος του ευρωπαϊκού, δημοκρατικού σοσιαλισμού στην πατρίδα μας , δέχεται αμφίπλευρες πιέσεις και πολιτικές επιβουλές από τα δεξιά (μία δεξιά σκληρή, προσφάτως ενδεδυμένη τη λεοντή του «ευρωπαϊκού συνομιλητή») και από τα αριστερά (μία αριστερά ανίκανη να αρθρώσει έναν μη λαϊκιστικό , ουσιαστικό και υπεύθυνο λόγο). Η ανάγκη να προστατευθεί αυτός ο χώρος είναι δημοκρατικό καθήκον και εθνική υπόθεση. Δυστυχώς, αυτό δε μπορεί να συμβεί χωρίς την εκ θεμελίων ανασύνθεση της ελληνικής κεντροαριστεράς- μία ανασύνθεση που θα περιλαμβάνει δυνάμεις πολύ ευρύτερες από αυτές που περιέχονται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ», τονίζουν χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν πως «η διοχέτευση σε κοινή κοίτη όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στο τόξο της ελληνικής κεντροαριστεράς είναι το ιστορικό στοίχημα της εποχής. Ένα στοίχημα που θα κερδηθεί , αν γρήγορα κατανοήσουμε όλοι την ανάγκη για συστράτευση σε αγώνες , που θα δώσουν νέα μορφή στις ιστορικές αξίες , που υπηρετήσαμε για πολλά χρόνια μέσα στο ΠΑΣΟΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: