Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η προστάτιδα του Πυροβολικού Αγία Βαρβάρα τιμήθηκε στην 193 ΜΠΕΠ (MLRS)

Την μνήμη της προστάτιδάς του Αγίας Βαρβάρας τίμησε χθες το Πυροβολικό, και ο επίσημος εορτασμός για το νομό Καβάλας έγινε στο στρατόπεδο «Αμβράζη» στην Ελευθερούπολη, έδρα της 193 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS), μιας από τις πλέον σύγχρονες μονάδες του Ελληνικού Στρατού.


Ο εορτασμός ξεκίνησε με την καθιερωμένη δοξολογία, στο Ιερό Ναό του στρατοπέδου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής του Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Γκίνη με την ευκαιρία της εορτής.

Ακολούθως, ο διοικητής της 193 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Δημήτριος Σκουφίδης, παρέθεσε δεξίωση σε όλους όσους συμμετείχαν στον πανηγυρικό εορτασμό.

Η Αγία Βαρβάρα

Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Ανατολική και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας.

Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε, το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό. Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας , για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι' αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, «ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο -πατέρα.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού. Το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτηθέντος πρώτου "Τάγματος Πυροβολητών", όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: