Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η 4η ακτίνα του ήλιου του ΠΑΣΟΚ

Νέος κύκλος δημόσιας διαβούλευσης άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ, που αυτή την φορά, αναφέρεται στην «ακτίνα 4» για την ανασυγκρότηση του κόμματος και έχει σαν θέμα την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συνοχή και την αλληλεγγύη.


Όπως τονίζεται, «η τέταρτη ακτίνα στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, η ακτίνα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συνοχής και της αλληλεγγύης, είναι η πιο παρεξηγημένη, αυτή που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυσπιστία».

Γίνεται αναφορά σε αποσπάσματα της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, στην 38η επέτειο για τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Τότε ο κ. Βενιζέλος είχε πει πως «το ΠΑΣΟΚ είναι πάντοτε: Κίνημα κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και συνοχής, Κίνημα κατά κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, Κίνημα κατά των κάθε είδους ανισοτήτων, Κίνημα πολιτικού αλλά και κοινωνικού εθελοντισμού»

Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης, «το μεγάλο ερώτημα για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και όχι μόνο για την Ελλάδα είναι αν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος μπορεί να αντέξει υπό συνθήκες οξείας δημοσιονομικής και δημογραφικής κρίσης, αυξημένης ανεργίας, μείωσης των δημοσίων δαπανών και των μεταβιβαστικών πληρωμών. Η απάντηση είναι το ενεργητικό, το στοχευμένο, το έξυπνο, το δίκαιο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος, που θα αντιμετωπίσει νέα μορφές φτώχειας και νέες ανισότητες, μέσα από το απολύτως αναγκαίο, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η απάντηση είναι η φορολογική δικαιοσύνη, μέσα από ένα Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ένα φορολογικό σύστημα που αποκαθιστά τη δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας και ανοίγει μέτωπο με τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, φαινόμενα τα οποία στρέφονται κατά των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, που είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να προστατευτεί ως τέτοιος».

Έτσι τίθενται προς συζήτηση τα εξής ερωτήματα: «Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του κοινωνικού κράτους σε συνθήκες κρίσης;», αλλά και «πώς μπορούμε ως κοινωνία να προχωρήσουμε σε ένα έξυπνο, δίκαιο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος και άρα να επιτύχουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και αλληλεγγύης, όταν σήμερα όλα αυτά έχουν μπει σε πορεία αμφισβήτησης;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: