Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κ. ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: "Οι εξελίξεις δικαιώνουν την ανησυχία του κόσμου"

«Η πεποίθησή μου είναι, αν ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλοίωσε κατά 3 ονόματα τη λίστα, ο κ. Βενιζέλος την αλλοίωσε κατά 2.059, μπορεί και κατά 2.062, αν έχει πειράξει ο ίδιος τα ονόματα τα οποία αποδίδουν στον κ. Παπακωνσταντίνου», σχολίασε ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc Κώστας Βαξεβάνης, μιλώντας από τη συχνότητα του Studio 7, για την υπόθεση της γνωστής λίστας Λαγκάρντ.


«Οι εξελίξεις δικαιώνουν την ανησυχία του κόσμου και την πεποίθηση που υπάρχει εδώ και χρόνια ότι πέφτει χοντρό δούλεμα, δυστυχώς. Τόσα χρόνια δεν αξιοποιούσαν τη λίστα, κάτω από το επιχείρημα ότι ήταν παράνομη και τώρα ξαφνικά θέλουν να παραπέμψουν τον Παπακωνσταντίνου ότι πείραξε μια παράνομη λίστα. Το σημαντικότερο είναι άλλο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τρομερή υποκρισία με έναν και μοναδικό σκοπό, σε όλο το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ, ο οποίος ήταν προκλητικός και παράνομος, να βγει από το κάδρο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο μεγάλος δράστης και ο μεγάλος υπεύθυνος στη λίστα Λαγκάρντ είναι ο Βενιζέλος. Στις 2 Οκτωβρίου 2012, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, νυν υπουργός Οικονομικών, έδωσε μια συνέντευξη στους Financial Times στους οποίους είπε ότι ούτε ξέρω για τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε μου την έχει παραδώσει κανένας. Την επόμενη μέρα εμφανίζεται ο κ. Βενιζέλος από το πουθενά και παραδίδει στο γραφείο του κ. Σαμαρά τη λίστα. Δηλαδή ο κ. Βενιζέλος δεν παρέδωσε ποτέ ως όφειλε ένα επίσημο ντοκουμέντο, αποκαλυπτικό. Αν υποθέσουμε ότι πίστευε πως έχει παραδοθεί, τότε τι δουλειά έχει ο κ. Βενιζέλος να έχει στη τσέπη του τη λίστα που είναι ένα κρατικό έγγραφο; Από πού και ως που ένας πολίτης της χώρας ο οποίος δεν έχει θεσμική ευθύνη γι’ αυτό, ο εισαγγελέας έχει θεσμική ευθύνη, έχει στην τσέπη του το έγγραφο αυτό; Δηλαδή όποιος υπουργός φεύγει από ένα υπουργείο παίρνει τα έγγραφα του υπουργείου; Αυτό ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνεται», παρατήρησε..

Όπως είπε, «η πεποίθησή μου είναι, αν ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλοίωσε κατά 3 ονόματα τη λίστα, ο κ. Βενιζέλος την αλλοίωσε κατά 2.059, μπορεί και κατά 2.062, αν έχει πειράξει ο ίδιος τα ονόματα τα οποία αποδίδουν στον κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί δεν ξέρουμε. Αν κάποιος έχει τη λίστα κρυφά στην τσέπη του δεν την έχει παραδώσει στο υπουργείο και κάνει βόλτες γύρω γύρω, γιατί να μην πει κάποιος ότι πείραξε τη λίστα για να ενοχοποιήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αλλά αυτά ας τα βρουν μεταξύ τους. Για μένα το βασικό είναι ότι δεν υπήρξε καμία αξιοποίηση της λίστας, έλεγαν ότι είναι παράνομη, ενώ είναι παράνομη ξαφνικά πάμε σε προανακριτική επιτροπή επειδή κάποιος πείραξε μια παράνομη λίστα, και το βασικό είναι ότι αυτός που την αλλοίωσε στο σύνολό της, την απέκρυψε, την είχε στην τσέπη και μπορεί κάποιος να πει ότι έκανε και εκβιασμούς και οτιδήποτε άλλο μένει απ’ έξω».

«Εμείς ήμασταν σαφείς με τον κόσμο. Δημοσιεύσαμε τη λίστα η οποία υπήρχε σα χέρια τους ως λίστα Λαγκάρντ. Αφού πήραν αυτοί τη λίστα και την έκαναν ότι την έκαναν, εμείς δημοσιεύσαμε τη λίστα Λαγκάρντ όπως εμφανιζόταν. Κάναμε την επισήμανση στον κόσμο ότι εμείς δεν ξέρουμε αν όλοι αυτοί είναι παράνομοι και δεν ξέρουμε αν είναι μόνο αυτά τα ονόματα ή αν έχουν βγει ονόματα. Εμείς δεν πήραμε από την κα Λαγκάρντ τη λίστα, την πήραμε από τους Έλληνες που τη χειρίστηκαν. Η λίστα αυτή φτάνει μέχρι το 2007. το 2007 έφυγε ο Φαλτσιάνι από την HSBC παίρνοντας μαζί του τον κατάλογο, άρα είναι καταθέσεις που υπήρχαν μέχρι το 2007», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρενέβη ο Βενιζέλος;

«Ο Διώτης έκανε μια τρομερή καταγγελία που πέρασε στα ψιλά. Ο Διώτης στην ανακοίνωσή του λέει ότι ο κ. Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή να ελεγχθούν τα 50.000 άτομα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό. Από αυτά τα 50.000 ονόματα μας έδωσε 750 ονόματα, που έκανε 743 μετά προκειμένου να ελεγχθούν. Και ενώ έδωσε τα ονόματα, τα στοιχεία που τα συνόδευαν ήταν λάθος. Δηλαδή ενώ είπαν στον κόσμο ότι ελέγχουμε όσους έβγαλαν λεφτά προς τα έξω, έδωσαν ονόματα και όλα ήταν λάθος. Ο κ. Βενιζέλος το έκανε αυτό. Και μπαίνει και το δεύτερο θέμα: Πως ο κ. Βενιζέλος έδωσε εντολή να ελεγχθούν τα 750 ονόματα αλλά δεν έδωσε εντολή να ελεγχθούν τα 2.062 της Λαγκάρντ;», ανέφερε ο κ. Βαξεβάνης, και συμπλήρωσε πως «αυτό που έγινε με την προανακριτική επιτροπή έγινε πάρα πολύ γρήγορα, με μόνο σκοπό να βγει από το κάδρο ο κ. Βενιζέλος. Να βγαίνει και να λέει το ΠΑΣΟΚ ότι εμείς καταθέσαμε μαζί με τον Κουβέλη και τον Σαμαρά το αίτημα να γίνει η Επιτροπή, άρα εμείς δεν έχουμε ευθύνη. Ιδού ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ρίξτε τον στην πυρά, κρεμάστε τον, κάντε τον οτιδήποτε».

Όπως είπε, «όλα τα άτομα που επισήμως έχουν βγάλει λεφτά, εννοώ ότι δεν τα φόρτωσαν σε ένα κότερο, όλα τα ονόματα τα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος. Όταν βάλαμε το θέμα γιατί δεν ελέγχετε τα ονόματα, τότε ο Βενιζέλος για να είναι καλυμμένος ζήτησε να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος 750 ονομάτων, μετά έβγαλε άλλα 7 ονόματα, το έχει συνήθειο και να βγάζει και να βάζει ονόματα, και μετά έδωσε λάθος στοιχεία για να ελεγχθούν. Ο ελληνικός νόμος λέει ότι όποιος διαθέτει στοιχεία που πιθανόν ενοχοποιούν κάποιον για παράνομες ενέργειες τα παραδίδει στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Τα παρέδωσαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη; Ο κ. Παπακωνσταντίνου την παρέδωσε; Όχι. Ο κ. Βενιζέλος την παρέδωσε; Όχι, την πήγε βόλτα. Ο κ. Στουρνάρας την παρέδωσε; Όχι. Ο κ. Σαμαράς την παρέδωσε; Ο αρμόδιος για να δει το αξιόποινο των πράξεων και να διατάξει έρευνα σε οικονομικό επίπεδο είναι ο εισαγγελέας. Αυτός θα πει στο ΣΔΟΕ ερευνήστε. Ο υπουργός δεν μπορεί να δώσει εντολές στο ΣΔΟΕ. Δεν είναι προϊστάμενος του ΣΔΟΕ ο υπουργός. Πολιτικές αποφάσεις παίρνει».

«Ο κ. Διώτης είπε ότι είχα μια λίστα ως νομικός. Εξέφρασε μια άποψη για το κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά αυτό θα μπορούσαμε να το παρακάμψουμε μέσα από μια εντολή υπουργού. Ο υπουργός όμως, ο κ. Βενιζέλος, δεν έδωσε τέτοια εντολή», σημείωσε.

Κλείνοντας παρατήρησε πως «εγώ επιμένω. Δεν ξέρουμε ποιος έσβησε τα ονόματα. Αν τα έσβησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε μια τεράστια χαζομάρα θεωρώντας ότι είναι παντοδύναμος και δεν πρόκειται ποτέ να ελεγχθεί. Έκανε μια αυθαιρεσία. Αν τα έσβησε κάποιος άλλος τα έσβησε για να γίνει θόρυβος για τον κ. Παπακωνσταντίνου και να ενοχοποιήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου και να πάρει αυτός όλα τα βάρη της λίστας. Τα βάρη της λίστα τα βασικά, ανήκουν σε όλους όσους το διαχειρίστηκαν αλλά κυρίως στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αλλοίωσε 2.059 ονόματα. Δεν παρέδωσε τα επίσημα κρατικά έγγραφα στον επόμενο υπουργό. Ο Παπακωνσταντίνου και οι γενικοί γραμματείς τα παρέδωσαν στον ίδιο. Αυτός τα αλλοίωσε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: