Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΣΤ. ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ: Περίπου 320.000 Έλληνες διαμένουν στη Γερμανία

Περίπου 320.000 Έλληνες διαμένουν στη Γερμανία, εκτίμησε ο δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλλε Σταμάτης Ασημένιος, σχολιάζοντας παράλληλα πως το κλίμα έχει αναστραφεί για την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή ματώνει.


«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ματώνει. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αυτό που υποφέρουν οι Έλληνες, είναι πρωτοφανές και κάτι παραπάνω από δυσάρεστο. Αυτό που είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι σε κάποιες πτυχές του προγράμματος προσαρμογής υπήρξε υπερβολή. Βέβαια αυτή η υπερβολή προήλθε από τα πολιτικά στελέχη του Ταμείου, τα οποία μαζί με τους άλλους εταίρους στην τρόικα απεφάνθησαν ότι οι Έλληνες πολιτικοί υπόσχονται και δεν έκαναν. Το πρώτο μνημόνιο δεν εκτελέστηκε ούτε κατά 30% και στη συνέχεια έγινε αυτό που δεν έπρεπε ποτέ να γίνει, στην πραγματικότητα ότι έλεγε η ελληνική πλευρά ότι θα κάνει δεν την πίστευε κανείς. Έτσι λοιπόν πήραν αυτοί την κατάσταση στα χέρια τους και επέβαλαν εκείνοι μια σειρά από μέτρα ή τουλάχιστον έκριναν ποια από αυτά τα μέτρα είναι αξιόπιστα και θα αποδώσουν καρπούς», παρατήρησε.

Όπως είπε, «123.000 είναι ο αριθμός των εργαζομένων Ελλήνων σε καθεστώς έμμισθης εργασίας. Δεν είναι ο συνολικός αριθμός αυτών που διαμένουν στη Γερμανία που υπερβαίνει τις 300.000. Σε κάποια στιγμή πριν 2-3 χρόνια είχε διαμορφωθεί στις 250.000, σήμερα με ανεπίσημα στοιχεία μιλάμε για 320.000, επισήμως γύρω στις 310.000, υπάρχει μια γκρίζα ζώνη που είναι οι Έλληνες συνταξιούχοι, οι οποίοι είναι δηλωμένοι στη Γερμανία αλλά μένουν στην Ελλάδα, και παραμένουν δηλωμένοι στη Γερμανία επειδή έρχονται και κάνουν τις εξετάσεις τους τις ιατρικές κλπ. Επίσης υπάρχει άλλος ένας γκρίζος αριθμός. Είναι εκείνοι οι ανειδίκευτοι Έλληνες μετανάστες, αναζητούν εργασία αλλά δεν έχουν δηλωθεί ακόμα στους δήμους. Για τους εξειδικευμένους είναι πιο εύκολα τα πράγματα, διότι σε 4-5 τομείς της γερμανικής οικονομίας γνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Όμως υπάρχουν θέσεις εργασίας στο δεύτερο κύκλο της αγοράς εργασίας, στους χαμηλόμισθους, και εννοούμε τη γαστρονομία, άλλα επαγγέλματα όπως του ταχυδρομικού διανομέα και υπάρχει και εκεί ζήτηση».

Σχετικά με το πώς βλέπουν οι Γερμανοί την Ελλάδα σημείωσε πως «αν συγκρίνω το κλίμα σήμερα, με το κλίμα πέρυσι τέτοια εποχή, υπάρχει μια θεαματική στροφή. Υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στην καλύτερη ειδησεογραφία. Θυμάστε πριν 14-15 μήνες υπήρχε άλλη εικόνα, φωτιές, κουκουλοφόροι, ξενοδοχεία που έκλειναν και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες, υπήρχε πολύ αρνητικό κλίμα, καλλιεργήθηκε και έντεχνα από ένα μέρος του γερμανικού τύπου. Αυτό τώρα δεν υπάρχει και αυτό έχει τις θετικές εντυπώσεις. Αυτό φαίνεται και στη δημοσκόπηση για το πόσοι θέλουν αποπομπή της Ελλάδας από τη ευρωζώνη. Έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 14 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό των Γερμανών που λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη».

Όσον αφορά την πολιτική της Μέρκελ, παρατήρησε ότι «αυτό που εκτιμά ο Γερμανός ψηφοφόρος είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, η ανεργία στις περισσότερες χώρες αυξάνεται ενώ στη Γερμανία μειώνεται, αυτό που βλέπει είναι ότι το δικό του εισόδημα αυξάνεται γιατί οι απώλειες από τη μείωση των εξαγωγών θα καλυφθούν από την ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης, άρα οι άνθρωποι θα πάρουν περισσότερα χρήματα, και αυτό σε συνάρτηση με ένα συναίσθημα ασφάλειας, κάνει τους Γερμανούς να θεωρούν ότι η κα Μέρκελ ανταποκρίνεται στο ζητούμενο».

Τέλος σημείωσε πως «στην ουσία αναπληρώνεται η μείωση των εξαγωγών προς την Ευρωζώνη από τις εξαγωγές προς την Ρωσία, προς την Κίνα, προς την Ινδία, προς την Ινδονησία. Η αύξηση είναι θεαματική. Το 2012 σώθηκε η παρτίδα από τις εξαγωγές στην Κίνα, στην Ινδία και στις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: