Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: "Για άλλη μια φορά βάζουμε το κάρο μπρος από το άλογο"

«Για άλλη μια φορά βάζουμε το κάρο μπρος από το άλογο», σημείωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, αναφερόμενη στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία όπως αναφέρει, συνεχίζει την ίδια μνημονιακή πολιτική με καταστροφικές συνέπειες στους πολίτες.


«Δυστυχώς η κυβέρνηση απέτυχε και στην προγραμματική συμφωνία και ουσιαστικά έχει ακυρώσει το μήνυμα των εκλογών. Ο κόσμος ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής της αδιέξοδης λιτότητας. Η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει την ίδια μνημονιακή πολιτική. Να μην διαπραγματευτεί αυτή τη στιγμή τίποτα σε σχέση με τους Ευρωπαίους και να συνεχίσει τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε η κα Κατσέλη, «πιστεύω ειλικρινά και γι’ αυτό και αποστείλαμε ως Κοινωνική Συμφωνία και εγώ ως πρόεδρός της και στον πρωθυπουργό μια επιστολή, ότι αυτή η πολιτική μας οδηγεί σε καινούργια αδιέξοδα, το φθινόπωρο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, η ύφεση θα βαθύνει ακόμα πιο πολύ και μέσω αυτής της πολιτικής θα οδηγηθούμε γρήγορα ή αργά σε στάση πληρωμών, γιατί ήδη στην αγορά εμφανίζονται συμπτώματα μιας γενικευμένης στάσης πληρωμών. Και αυτό που πρότεινα στον κ. Σαμαρά είναι να υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο μια διαπραγμάτευση σε άλλη βάση, ζητώντας από τους εταίρους μας πρώτα μια επικαιροποιημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κάτω από τις σημερινές συνθήκες και όταν με βάση αυτή την έκθεση θα καθίσουν στο τραπέζι να δούμε πως μπορεί να γίνει το χρέος βιώσιμο, διότι αυτή τη στιγμή ακόμα και το κουρεμένο χρέος δεν είναι βιώσιμο, τι ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται για τα επόμενα χρόνια ώστε να καταστήσει αυτό το χρέος βιώσιμο και να μπορούμε να βγούμε από την μέγγενη της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και με βάση αυτό, τότε να συζητήσουμε τα δημοσιονομικά μέτρα που είναι συμβατά με το ρυθμό ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα του χρέους. Για άλλη μια φορά βάζουμε το κάρο μπρος από το άλογο. Πρόκειται να πάρουμε τώρα μέτρα υφεσιακά 11,5 δις τα οποία το μόνο που θα κάνουν είναι να κάνουν το χρέος ακόμα λιγότερο βιώσιμο και διαχειρίσιμο».

«Πιστεύω ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης ποδηγετούνται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, γι’ αυτό καθυστέρησε πάρα πολύ η αναδιάρθρωση του χρέους για τουλάχιστον 1,5 χρόνο ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Το βασικό τους μέλημα είναι να πληρωθούν οι δανειστές και το ελληνικό πρόβλημα να μην επιφέρει μεγάλες ζημιές στις γερμανικές, στις γαλλικές και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, και γι’ αυτό έχουν βάλει μια σειρά όρους στο μνημόνιο για την εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα των δανειστών και μέσω των πολιτικών λιτότητας οι οποίες ασκούνται γίνεται μια μεγάλη αναδιανομή από εργαζόμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους και από το παραγωγικό κεφάλαιο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς γιατί γίνεται αυτή η μεγάλη επίθεση απέναντι σε χώρες, όπως η Ελλάδα χωρίς να προσφέρεται κάποια διέξοδος. Οι μόνοι που ωφελούνται από αυτή την υπεξαίρεση είναι κάποιοι οργανισμοί του χρηματοπιστωτικού τομέα», σχολίασε.

Σχετικά με την κυβέρνηση παρατήρησε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει αριστερή εκδοχή της κυβέρνησης. Αυτή έχει ακυρωθεί στην πράξη. Ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος έχουν μεγάλη ευθύνη. Από τον κ. Βενιζέλο δεν περιμένει κανείς κάτι άλλο. Ο κ. Κουβέλης έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα και πιστεύω ότι και οι τρεις αρχηγοί έχουν μπει σε μια παγίδα η οποία λέει ότι αν εξακολουθήσουμε να είμαστε το καλό παιδί μπορεί να υπάρξει λύση. Πιστεύω ότι θα ξυπνήσουν σε μια σκληρή πραγματικότητα ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά θα είναι και η αιτία μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών ανατροπών, αλλά κυρίως μιας εξαθλίωσης ενός μεγάλου κομματιού του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν μπορεί πια να πληρώσει ούτε τους φόρους του, ούτε τα δάνεια. Και αυτό θα εισπραχθεί πολιτικά το φθινόπωρο».

Όπως υπογράμμισε, «είναι μια μάχη συμφερόντων. Εδώ χρειάζονται πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες θα βγουν μπροστά, θα χαράξουν γραμμές. Και ο κόσμος έδωσε αυτή τη δύναμη στον κ. Σαμαρά και στους άλλους αρχηγούς να χειριστούν πολιτικά το θέμα και να το διαπραγματευτούν. Και δυστυχώς ούτε συμμαχίες με την Ιταλία και την Ισπανία έχουν προκύψει, αλλά ούτε μια γραμμή σθεναρή η οποία να διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα. Οι επιλογές είναι απόρροια και ιδεολογικών προκαταλήψεων, και ορισμένοι μέσα στην κυβέρνηση έχουν αυτές τις νεοφιλελεύθερες προκαταλήψεις, που πιστεύουν ότι αν μειώσουμε μισθούς και συντάξεις θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ. Υπάρχουν και οι άλλοι που αισθάνονται αδύναμοι να αντιτάξουν επιχειρήματα στις πιέσεις, και πιστεύω ότι αυτό είναι το τεράστιο λάθος».

«Εγώ είμαι πάρα πολύ ανήσυχη για τον τρόπο που έγινε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας. Είναι ένα παράδειγμα αδιαφάνειας και έλλειψης λογοδοσίας που σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν θα έπρεπε να υπάρχει», παρατήρησε και σχολίασε πως «ο σωστός επιχειρηματίας έχει ξεχάσει τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Προσπαθεί να τα φέρει βόλτα μόνος του, χρησιμοποιώντας ίδια κεφάλαια και βγαίνοντας στο εξωτερικό όπου η ζήτηση είναι λίγο καλύτερη. Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας και εδώ ξαναμπαίνει το θέμα του τραπεζικού συστήματος. Δώσαμε από το 2008, 148 δις στις τράπεζες μέσα στο πακέτο στήριξης των τραπεζών. Το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί από τις τράπεζες λογαριασμός γι’ αυτά τα 148 δις ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Πως χρησιμοποιούνται αυτοί οι πόροι, πως ανακατανέμονται και πως στηρίζεται μια κοινωνία».

Τέλος, η κα Κατσέλη σχολιάζοντας το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ έχει μπει στο άρθρο 99. έχει πτωχεύσει. Λυπάμαι που το λέω. Πονάει που το λέω. Είναι ένα κίνημα με αγώνες πίσω του, είναι πάρα πολλά στελέχη, και οπαδοί και φίλοι οι οποίοι αγωνιστήκαμε στις τάξεις του για μια καλύτερη πατρίδα. Δυστυχώς για μια σειρά από λόγους, τους οποίους θα τους αναλύσει η ιστορία, το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Έχει μετεξελιχθεί σε ένα διαφορετικό κόμμα, ένα κόμμα της κεντροδεξιάς, με νεοφιλελεύθερες απόψεις, με μια αυταρχικότητα και με μία έλλειψη σχέσης και εκπροσώπησης των λαϊκών δυνάμεων που στήριξαν πάντοτε το ΠΑΣΟΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: