Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: "Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα σκηνικό του παραλόγου"

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα σκηνικό του παραλόγου», σχολίασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στο μίγμα της πολιτικής λιτότητας που επιμένει να εφαρμόζει η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη τυφλά στις προσταγές της τρόικας.


«Υπάρχει ένα θέμα εδώ. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα σκηνικό του παραλόγου. Βλέπουμε την κυβέρνηση ή το πολιτικό σύστημα να συζητάει δραστικές περικοπές και μειώσεις για να ανακτήσει την αξιοπιστία του, όπως λέει, απέναντι στους δανειστές, αυτό το πράγμα το κάνουμε 2,5 χρόνια και πάμε από το κακό στο χειρότερο, και δεν αναρωτιέται κανένας γιατί πρέπει να κοπούν τα 11,5 δις. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ακούμε για περικοπές αλλά από την άλλη πλευρά και ένα πρόγραμμα ευρείας αποκρατικοποίησης που δεν έχει συμβεί και στη χειρότερη τριτοκοσμική χώρα, και αυτό δεν το λέω εγώ το λέει στην έκθεσή για τη βιωσιμότητα χρέους που έβγαλε το Μάρτιο του 2012 το ΔΝΤ. Όλα αυτά δεν μας εξηγεί κανένας γιατί γίνονται», παρατήρησε ο κ. Καζάκης.

Όπως είπε, «δεν βγήκε κανένας ούτε από τους δανειστές μας φυσικά, και πολύ περισσότερο από τους κυρίους εδώ που απλά εκτελούν εντολές να μας πει σε τι θα μας βοηθήσει. Ποιά είναι η οικονομική λογική που κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα πράγματα; Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι τα 11,5 δις θα συμβάλουν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην ύφεση, σε ετήσια βάση, θα προσθέσουν περίπου 100.000 ανέργους κάθε έτος για τα τρία χρόνια, και το χειρότερο είναι ότι το επίπεδο ύφεσης στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και θα ξεπεράσει το 7% το 2012, δεν είναι πλέον «ύφεση», είναι οικονομική παρακμή. Όλο το παραγωγικό δυναμικό απαξιώνεται. Το πρόβλημά μας δεν είναι να ζούμε σε συνθήκες διαρκούς ύφεσης. Το ζήτημα είναι να αναπτυχθεί η οικονομία. Στερούμε περισσότερους πόρους από την οικονομία και την καταδικάζουμε να μείνει σε ένα επίπεδο ισορροπίας που είναι το σημερινό. Αυτό είναι το ζητούμενο αποτέλεσμα;».

«Νομίζω ότι ξέρουν επακριβώς ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει το πρόγραμμα γιατί στερείται τους όρους η Ελλάδα που θα μπορούσε να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Άρα ζητούν να οδηγηθεί η μεγάλη μερίδα του κόσμου σε απελπισία, και από την άλλη πλευρά να βάλουν στο χέρι ότι είναι ρευστοποιήσιμο από την ελληνική οικονομία. Όπως λειτουργεί ο κάθε τοκογλύφος», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «ο λαός όσο περισσότερο βιώνει απελπισία και οδηγείται στην απόγνωση, τόσο πιο διαχειρίσιμος είναι. Όταν του στερείς τη σύνταξη και το μισθό, δεν θα κάτσει να παλέψει εύκολα για το αν θα πουλήσουν μερικά νησιά».

Όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, έβγαλαν το πεντάμηνο του 2012, πάνω από 71 δις ευρώ στο εξωτερικό, τοποθετώντας τα σε ομόλογα, έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού και ρέπος του εξωτερικού. Γιατί δεν φορολογούνται αυτά τα χρήματα; Αν τους βάζαμε ένα 20%, όσο είναι μια φορολογία σήμερα, να αυτόματα 14 δις που βγαίνουν από αυτή την ιστορία, και δεν θα υπήρχε και καμία συνέπεια. Και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.Πάμε σε κατάσταση που είναι εντελώς απρόβλεπτη και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής παρακμής που δεν αναστρέφεται».

Παρατήρησε μάλιστα πως «πέρα από το γεγονός ότι βγάλανε τους 3.000 συνανθρώπους μας που αυτοκτόνησαν προβληματικούς, κανένας δεν λέει το στοιχείο που έβγαλε η Κομισιόν, ότι 210.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα ως μετανάστες. Το θέμα είναι ότι δεν είχαμε τέτοια ροή μετανάστευσης ούτε τις δεκαετίες του ’50 ή του ’60! Όλα αυτά αν τα συμπεριλάβουμε μαζί με τα προβλήματα που έχουμε, δεν ξέρω αν το 2020 θα υπάρχει Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες θα είμαστε λιγότεροι κατά 5 εκατομμύρια και το ίδιο πολιτικό προσωπικό να συζητά για το που θα είναι το χρέος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: