Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλης έκτασης τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική προκαλεί ανησυχίες

Το 2011 παρουσιάστηκε πάνω από την Αρκτική η μεγαλύτερη τρύπα στο στρώμα του όζοντος που έχει καταγραφεί ποτέ στο Βόρειο Ημισφαίριο, προκαλώντας ανησυχίες ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να επαναληφθεί και να έχει ακόμη μεγαλύτερη έκταση, όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους επιστήμονες.
Το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στην στρατόσφαιρα δρα σαν προστατευτική ασπίδα απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.
Έως και το 70% του στρώματος του όζοντος μπορεί να καταστραφεί εξαιτίας εξαιρετικών γεγονότων, προτού αποκατασταθεί έπειτα από μερικούς μήνες.
Η αντίστοιχη τρύπα του όζοντος στην Αρκτική ήταν πάντα πολύ μικρότερη μέχρι τον φετινό Μάρτιο όταν ένας συνδυασμός ισχυρών συστημάτων ανέμου και ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για τις χημικές ουσίες που προκαλούν την αραίωση του στρώματος του όζοντος.
"Η χημική καταστροφή του στρώματος του όζοντος πάνω από την Αρκτική στις αρχές του 2011 ήταν για πρώτη φορά από τότε που την παρατηρούμε στα ίδια επίπεδα με την τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική", επεσήμαναν οι επιστήμονες.

(Πηγή evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: