Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Χρήστος Ποτόλιας, περιφ. σύμβουλος του συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση"

«Δυστυχώς η όλη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι μια λειτουργία που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί και δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής μας». Με τη φράση αυτή θέλησε να σχολιάσει τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Ποτόλιας. Όπως είπε τα προβλήματα εστιάζονται στις «υπερεξουσίες» της διοίκησης. Χαρακτηρίζει τις «προβλέψιμες» πια κόντρες μεταξύ της διοίκησης και της μείζονος αντιπολίτευσης με τη φράση «τι είχες Γιάννη μ’, τι είχα πάντα», ενώ για την περιφέρεια σημειώνει πως «η περιοχή μας αλλά και γενικότερα όλη η Ελλάδα είναι μια πλούσια και όμορφη «κόρη», με πολύ προίκα αλλά με κακούς προξενητάδες».

-Πως θα σχολιάζατε την συνήθη κόντρα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου;

«¨Τι είχες Γιάννη μ’, τι είχα πάντα¨. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι τα πράγματα είναι βελτιωμένα, ήμασταν συνηθισμένοι σε χειρότερα. Ο λόγος: ο δικομματισμός καταρρέει, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν υπάρχει τηλεοπτική εικόνα μέσα από την αίθουσα των συνεδριάσεων. Βέβαια καλά κρατεί ο δικομματικός καυγάς έξω από την αίθουσα του ΠΣ, στα ΜΜΕ δηλαδή, με μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων εκατέρωθεν».

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «αδύνατα σημεία» στη λειτουργία του θεσμού;

«Όπως κάθε αντιλαϊκός θεσμός έχει υπερεξουσίες, έτσι και ο «Καλλικράτης» βασίζεται, πέραν όλων των άλλων που θίχθηκαν παραπάνω, στις υπερεξουσίες του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου το Π.Σ. είναι διακοσμητικό στοιχείο χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Βέβαια το κυριότερο «αδύνατο σημείο», είναι ο συγκεκριμένος συσχετισμός δυνάμεων που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, που σε συνδυασμό με το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», κάνουν ένα εκρηκτικό μείγμα αντιλαϊκότητας».

-Θεωρείτε ότι οι φωνές των παρατάξεων δεν ακούγονται;

«Ένα μόνο στοιχείο αρκεί: σε πρόσφατη συνεδρίαση του Π.Σ. έγινε εκλογή των 17 αντιπροσώπων για την Ένωση των Περιφερειών, από τους 17 αντιπροσώπους, βάση του νόμου που και οι δύο μεγάλες παρατάξεις μαζί συμφώνησαν, τους 14 πήρε η διοίκηση και τους τρείς η αξιωματική αντιπολίτευση, οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαβον τον……».

-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή στο θεσμό;

«Εκτός των βασικών προβλημάτων που εκτέθηκαν παραπάνω, είναι και αυτό των συνεδριάσεων στην Κομοτηνή, που ακόμη, από την αρχή της λειτουργίας του θεσμού, ούτε τα έξοδα μετακίνησης των συμβούλων έχουν πληρωθεί, με ένα δυσκίνητο μεγάλο σε αριθμό συμβούλιο».

-Πιστεύετε ότι τα προβλήματα έχουν σαν πηγή το κεντρικό αθηνοκεντρικό κράτος;

«Τα προβλήματα, που είναι πάρα πολλά για τις λαϊκές οικογένειες της ΠΑΜΘ, δεν είναι το Αθηνοκεντικό κράτος αλλά το καπιταλιστικό κράτος που έχει θεσπίσει τον «Καλλικράτη» για να κάνει καλύτερα την δουλειά του, που δεν είναι άλλη από το να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, μεγαλοεισαγωγέων, μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος του λαού της περιοχής μας και όχι μόνο».

-Πως κρίνετε τον περιφερειάρχη; Παράγει έργο;

«Άριστα στις προφορικές εκθέσεις ιδεών. Άριστα στις περιοδείες στην επικράτεια της Περιφέρειας και όχι μόνο (διδάσκει ο πρωθυπουργός). Άριστα στη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι ένα άξιο στέλεχος της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα, μετά την αντιπολίτευση».

-Ποια είναι η άποψή σας για τους αντιπεριφερειάρχες και τη δράση τους;

«Αποτελούν μέρος του προβλήματος «Καλλικράτης», χωρίς ωστόσο να έχουν πολλές αρμοδιότητες, άλλωστε δεν τους επιτρέπει αυτόνομη δράση ο Περιφερειάρχης, κινούνται στα πλαίσια που εκείνος ορίζει».



-Πως κρίνετε την μέχρι σήμερα λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτά που έλεγε η “Λαϊκή Συσπείρωση” προεκλογικά για τον Καλλικράτη: «….πρόκειται για τα όργανα της κρατικής Τοπικής Διοίκησης. Προ πολλού και ακόμα περισσότερο μετά τον «Καλλικράτη» έχουν απολεσθεί και τα τελευταία ίχνη της έννοιας αυτοδιοίκηση. Με το νέο θεσμό θα προκύψουν οι βοηθοί της κυβέρνησης για να υλοποιούν την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της. Πάνω από το κεφάλι του λαού στέκει η δαμόκλειος σπάθη του μνημονίου, της πιο βάρβαρης και κατάπτυστης συμφωνίας που έχει υπογραφεί ποτέ από ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια (ΣΗΜ.:από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έγιναν τρισχειρότερα για τους εργαζόμενους) Στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης τα αποτελέσματα της κρίσης θα είναι πιο οδυνηρά γιατί η περιοχή μας βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ευρωζώνης με βάση τους δείκτες ανάπτυξης και το ΑΕΠ. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, κατατάσσει την περιοχή στις πρώτες θέσεις σε ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν από τα λεφτά του λαού έκλεισαν (Λαναράς, ΘΡΑΚΗ Α.Ε., Κεραμοποιεία ΚΟΘΑΛΗ, ΔΕΛΦΙΝΙ, GROUPAS, κ.ά.) ή μεταφέρθηκαν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Δημόσιες και Συνεταιριστικές επιχειρήσεις (όπως Βιομηχανία Ζάχαρης Ξάνθης, ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ) έκλεισαν με αποτέλεσμα εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας, ή ξεπουλήθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο (ΒΦΛ, Ροδόπη). Οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες) υπερχρεωμένοι οδηγούνται με γρήγορους ρυθμούς στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, τα ελλείμματα, τη διατροφική εξάρτηση, την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της αγροτικής γης, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του δασικού πλούτου……..». Με όλα τα παραπάνω η σημερινή διοίκηση, με την συνδρομή και της μείζονος αντιπολίτευσης κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με την κεντρική διοίκηση, υλοποιώντας στο βαθμό που της αναλογεί την αντιλαϊκή πολιτική. Έτσι για τις εργασιακές σχέσεις υλοποιούν την λογική που έχει επιβάλει η ΕΕ για δήθεν λιγότερο κράτος με τη διάλυση ουσιαστικά των δημοσίων υπηρεσιών, με το να προσλαμβάνουν με συμβάσεις έργου οκταμηνίτες, πενταμηνίτες(;).

- Τι ισχύει σε επιμέρους τομείς;

«Στα θέματα της αγροτικής πολιτικής ταυτίστηκαν πλήρως με την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τα περίφημα καλάθια, δηλαδή τα καλάθια του ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς της περιοχής μας. Για τα θέματα τις ανάπτυξης μιλούν για το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΕΣΠΑ, λες και είναι το μάννα εξ ουρανού που θα γιατρέψει όλες τις πληγές. Κρύβουν ότι πρόκειται για επιστροφή, ενός μόνο μικρού μέρους από αυτά που χάνει η χώρα μας και οι εργαζόμενοι, εξ αιτίας της ένταξης στην Ε.Ε.. Μας κρύβουν ότι τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού της Ε.Ε., που κόβεται και ράβεται στα μέτρα του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου της Ε.Ε. Από τα 17,5 δις ευρώ του Δ’ ΚΠΣ τα 16,9 είναι η εισφορά της χώρας μας από το 35% του ΦΠΑ που αποδίδεται στην Ε.Ε. Αλλά ακόμα και έτσι δεν διεκδικούν έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τον τόπο και τις λαϊκές ανάγκες, όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αντιπλημμυρική προστασία, η κατασκευή αρδευτικών έργων και φραγμάτων, η αντισεισμική θωράκιση, η πυρασφάλεια, τα σχολικά κτίρια, η λαϊκή κατοικία. Προωθούν τις περίφημες συμπράξεις ιδιωτικού δημόσιου τομέα ξεπουλώντας στο μεγάλο κεφάλαιο δημοτική και δημόσια περιουσία, υπηρεσίες. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προσέτρεξαν να συζητήσουν και να αποφασίσουν τις επιθυμίες των Γερμανικών Μονοπωλίων για τη μετατροπή ολόκληρης της Περιφέρειας σε «Ζώνη Ελευθέρων Οικονομικών Συναλλαγών και Εμπορίου», ώστε να δρα ασύδοτα το μονοπωλιακό κεφάλαιο απαλλαγμένο από κάθε είδους φορολογία και έχοντας τους εργαζόμενους σε καθεστώς γαλέρας, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Επίσης συζήτησαν και συναποφάσισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης» του οποίου ο σχεδιασμός του βασίζεται στις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Ε.Ε. εμπλουτισμένο βέβαια με ενισχυμένη δόση πράσινης ανάπτυξης. Εντοπίζονται και καταγράφονται σ’ αυτή την πρόταση προγράμματος σοβαρά προβλήματα – ελλείψεις που αφορούν θέματα Υγείας και Πρόνοιας, σοβαρές ελλείψεις υποδομών στον τομέα της εκπαίδευσης, ζητήματα ανεργίας ή υποαπασχόλησης υποχώρηση παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, ζητήματα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, όχλησης και αισθητικής ρύπανσης, υποβάθμιση του οικοσυστήματος, ανάγκες βελτίωσης – αναβάθμισης του οδικού δικτύου κ.ά., επιμένουν να υπονομεύουν το μέλλον της περιοχής για άλλη μια φορά, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η προτεινόμενη ανάπτυξή τους κινείται στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Το θέμα γίνεται ακόμα πιο καθαρό διαβάζοντας τους σκοπούς και τους στόχους του προγράμματος όπου ξεκάθαρα μιλά «για την κατάστρωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δημοσίων επενδύσεων το οποίο θα στηρίζει – κατά το δυνατό – τις ιδιωτικές επενδύσεις». Βασικός δε τρόπος χρηματοδότησης των έργων θα είναι οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα τα περίφημα ΣΔΙΤ, δηλαδή παράδοση άνευ όρων προς εκμετάλλευση σε επιχειρηματικούς κύκλους μεγάλων τμημάτων της οροσειράς Ροδόπης (ΑΠΕ, τουριστικές επιχειρήσεις και όχι μόνο), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας.

-Τι σημαίνουν αυτά;

«Οι όποιες παρεμβάσεις τοπικών αρχών και φορέων στις συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΕΣΠΑ, ΟΠΒΑΟΡ) δε μπορούν να ανατρέψουν την αντιλαϊκότητά τους που αποτυπώνεται ανάγλυφα στις κατευθύνσεις και την επιλεξιμότητα των έργων και των χρηματοδοτήσεων. Οι όποιες διαδικασίες σύνταξης και υποβολής προτάσεων έχει αποδειχθεί ότι είναι για το θεαθήναι, μια συρραφή προτάσεων τεχνοκρατικού χαρακτήρα, που δε θα βγαίνουν βέβαια ούτε κατ’ ελάχιστο έξω από τις κατευθύνσεις και την επιλεξιμότητα του Δ΄ ΚΠΣ. Δυστυχώς η όλη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι μια λειτουργία που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί και δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής μας, δηλαδή ένα Περιφερειακό Συμβούλιο που θα διεκδικήσει ανθρώπινες συνθήκες ζωής, θα διεκδικήσει την ανάπτυξη της περιοχής, να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής μας, στην κατεύθυνση του να υπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα».






-Πιστεύετε ότι η γραμμή που ακολουθεί η διοίκηση σε θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος είναι η σωστή; Που εντοπίζετε προβλήματα;

«Ψεύδονται και καλλιεργούν αυταπάτες όσοι υποστηρίζουν, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πως στα πλαίσια μια γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκείται εδώ και πολλά χρόνια, στο επίπεδο της χώρας, μπορεί να υπάρξει με οποιονδήποτε τρόπο και χρηματοδότηση φιλολαϊκή περιφερειακή ανάπτυξη και μάλιστα σήμερα που η οικονομική κρίση οξύνεται και βαθαίνει. Είναι γνωστό ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κινείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς στον αντιλαϊκό δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. για την παράδοση δημοσίων έργων, του δημόσιου πλούτου και υπηρεσιών στο μεγάλο κεφάλαιο. Στον ίδιο δρόμο χωρίς παρεκκλίσεις, πλήρης εκφραστής της κυβερνητικής και κρατικής αστικής εξουσίας κινείται ο Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ) καθώς και η αξιωματική αντιπολίτευση (Ν.Δ.) που με τις αποφάσεις τους εξασφαλίζουν στους μεγάλους επιχειρηματίες την χωρίς εμπόδια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, την αλλαγή χρήσης γης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας (Ζεόλιθοι, Αστριοι, Μάρμαρα και τα χρυσοφόρα κοιτάσματα στην περιοχή Περάματος-Σαπών), των δημοσίων έργων και υπηρεσιών».

-Τι πιστεύετε ότι θα χρειαζόταν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας;


«Για τη Λαϊκή συσπείρωση οι άξονες ανάπτυξης της Περιφέρειας είναι οι παρακάτω:

Α) Υγεία και Πρόνοια
· Πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν σύγχρονου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής (ΕΚΑΒ)
· Σχεδιασμένη ανάπτυξη Δημόσιων Δωρεάν νοσοκομείων και κέντρων Υγείας στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.
· Κρατικό δίκτυο υποδομών κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν πλήρεις υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα ΑμΕΑ.
· Δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά του λαού.

Β) Μόρφωση και παιδεία
· Αντιπαλεύουμε κάθε μέτρο αποκέντρωσης - διαφοροποίησης των σχολικών προγραμμάτων και των σχολείων. Απορρίπτουμε τις «ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας» που συγκαλύπτουν και εντείνουν τις μορφωτικές ανισότητες, στις συγχωνεύσεις των Σχολείων που γίνονται και που η διοίκηση της Περιφέρειας έβγαλε την ΄΄ουρά΄΄ της απ’ έξω.
· Αντιπαλεύουμε την προώθηση της «διά βίου» μάθησης.
· Καμία είσοδος επιχειρηματικών συμφερόντων, με το μανδύα της τοπικής κοινωνίας ή των ΜΚΟ, στο περιεχόμενο, στη διοίκηση και γενικά στη διαχείριση των σχολικών μονάδων. Κανένα πρόσθετο χαράτσι άμεσα-έμμεσα στους γονείς.

Προτείνουμε
· Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, βασισμένο στη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και το ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους. Απαιτείται βελτίωση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης.
· Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο Σχολείο και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
· Λέμε όχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων που γίνονται σύμφωνα με το σχέδιο ΕΕ και κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση της παιδείας, σε βάρος των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Γ) Έργα υποδομών και μέτρα για το περιβάλλον
· Έργα που θα προγραμματίζουν θα κατασκευάζουν και θα διαχειρίζονται κεντρικοί κρατικοί φορείς σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων
· Κατοχύρωση της Επικοινωνίας - Ενέργειας - Μεταφορών - Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν (π.χ. φυσικό νερό άρδευσης) και κατάργηση του ΦΠΑ, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.
· Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής σε εργατογειτονιές και την ύπαιθρο, με τη δημιουργία και ενίσχυση χώρων πράσινου, παιδικών χαρών.
· Ανάπτυξη της λαϊκής στέγης με στεγαστικά προγράμματα που θα καλύπτουν τις βασικές λαϊκές ανάγκες. Να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι προληπτικές έρευνες για την αντισεισμική προστασία δημόσιων κτιρίων.
· Να κατασκευαστούν ή να ολοκληρωθούν οι κάθετοι άξονες Ορμενίου – Αλεξ/πολης, Νυμφαίας – Κομοτηνής, Εξοχής – Δράμας – Καβάλας, ο άξονας Δράμας – Αμφίπολης. Να ανακατασκευαστούν τα φθαρμένα τμήματα των επαρχιακών και διαδημοτικών οδικών δικτύων. Να ολοκληρωθεί η περιμετρική της Καβάλας.
· Προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων, όπως Δάσος Δαδιάς– Λευκίμης, Δάσος Καρά Ντερέ, Πευκοδάσος Θάσου που συμβάλλουν στη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό των υδροφορέων, καθώς και στην παραγωγή ξύλου και των προϊόντων του.
· Περιβαλλοντικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων. Αποκλειστική κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία και την αξιοποίησή τους συνολικά στη χώρα και στην περιοχή μας
· Προστασία του Ορυκτού πλούτου της Περιοχής μας όπως Χρυσός, Λιγνίτης, Μάρμαρα Δράμας, Καβάλας, κοιτάσματα πετρελαίου κ.ά. από τις πολυεθνικές στη βάση ότι αποτελούν δημόσια λαϊκή περιουσία και όχι στη ληστρική τους εκμετάλλευση σε βάρος και του περιβάλλοντος που γίνεται μέχρι σήμερα και με ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης.
· Προστασία ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίηση, του περιαστικού πρασίνου των ορεινών όγκων, περιορισμός των συντελεστών δόμησης, απαλλοτριώσεις για την ανάπτυξη του πράσινου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, διαχείριση των στερεών αποβλήτων προς όφελος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων, χωρίς ιδιώτες, καθώς και προστασία των ποταμών (Δέλτα Νέστου, Έβρου), λιμνών- λιμνοθαλασσών όπως της Βιστωνίδας (σκάνδαλο Βατοπέδι – άμεση επιστροφή στο Δημόσιο), της Βάσσοβας, θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση και των παραλιών από τα φερτά υλικά».



-Έχετε καταθέσει προτάσεις ανάπτυξης;

«Οι προτάσεις μας για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης για την περιφέρεια μας ειδικότερα αλλά και για όλη τη χώρα γενικότερα απευθύνονται και τις καταθέτουμε πρώτα και κύρια μέσα στο λαό. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που βρίσκεται στην αντίθετη τελείως κατεύθυνση του δρόμου ανάπτυξης της επιχειρηματικής ιδιωτικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, που έφερε το λαό σε αυτή τη δίνη κατάσταση, είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος είναι υπόθεση»

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «ατού» της Περιφέρειας; Αξιοποιούνται ή όχι;

«Η περιοχή μας αλλά και γενικότερα όλη η Ελλάδα είναι μια πλούσια και όμορφη «κόρη», με πολύ προίκα αλλά με κακούς προξενητάδες. Οι προξενητάδες της, θέλουν να την παντρέψουν με γερμαναράδες κοιλαράδες, που θέλουν να την δέσουν, μέχρι να μαραζώσει, με ζώνες ελεύθερου εμπορίου, με χρυσοθήρες που θα καταστρέψουν τα πλούσια χωράφια της, με άραβες και όχι μόνο, πετρελαιάδες που θα καταστρέψουν τις όμορφες ακτές της. Ενώ αυτή, μπορεί να παντρευτεί με τα άξια παλικάρια που βρίσκονται γύρω της, που μπορούν να καλλιεργήσουν τα εύφορα χωράφια της, να ψαρέψουν στις όμορφες θάλασσες της, να βοσκήσουν τα ζώα τους στα όμορφα βοσκοτόπια της, να βγάλουν τα πετρέλαια που έχει στα σπλάχνα της, για τις δικές τους ανάγκες. Μόνο που αυτοί οι προξενητάδες θέλουν αυτά τα παλικάρια άνεργα, ανύπαντρα, μακριά από τον όμορφο τόπο τους, στην ξενιτιά, για να μπορούν, μαζί με τα αφεντικά τους, να ασελγούν στο όμορο κορμί της, μέχρι να γεράσει, χάνοντας τα νιάτα της, χωρίς να χαρεί τα κάλλη και την ομορφιά της. Αυτό που χρειάζεται η κόρη και τα παλικάρια της, είναι ένας άλλος δρόμος τον οποίο θα βρουν μόνοι τους, σε μια πορεία προς την αλλαγή της εξουσίας των προξενητάδων και των αφεντικών τους, ένα δρόμο ανάπτυξης με άλλη εξουσία, εξουσία λαϊκή που θα λειτουργεί με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον των παλικαριών δηλαδή και της όμορφης κόρης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: