Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΤΟΛΙΑ, υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Καβάλας της "Λαϊκής Συσπείρωσης"

Σαν «ψευτοκαβγά, όπως γινόταν πάντα μέχρι τώρα, για τον αποπροσανατολισμό των ψηφοφόρων» χαρακτηρίζει τον προεκλογικό αγώνα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Ποτόλιας, τονίζοντας ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση φυσικά θα δώσει μάχη για να κινηθούμε στη κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φτωχών αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, των νέων και των γυναικών, θέτοντας το ερώτημα: ανάπτυξη για το λαό ή για τα μονοπώλια;».

Συνέντευξη στον Άρη Μεντίζη (mentizis@evdomi.gr)

- Πως βλέπετε να κυλά ο προεκλογικός αγώνας μέχρι σήμερα;

«Τι είχες Γιάννη μ’ τι είχα πάντα». Ένας ψευτοκαβγάς, όπως γινόταν πάντα μέχρι τώρα, για αποπροσανατολισμό, για να αποσπαστεί η προσοχή του κόσμου, των ψηφοφόρων, των μόνιμων υποζυγίων της πληρωμής των σπασμένων από άλλους, από τα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν, να συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι ως σφαχτάρια, που θα πάνε στην κάλπη χωρίς να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους, χωρίς να σκεφτούν για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, αλλά να πορευτούν με το αν ο ένας αντιπεριφερειάρχης, της ΝΔ, είναι «ανεξάρτητος», με το γιατί ο άλλος άργησε να πάρει το χρίσμα και αν υπονομεύεται από εσωτερικούς αντιπάλους ή αν ο ένας παίρνει υποψήφιους από τον άλλον, και πάει λέγοντας. Για την ανεργία; Κουβέντα. Για τα μικρομάγαζα που κλείνουν; άλλα λόγια. Για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων; Αυτά είναι πολιτική συζήτηση, που δεν αφορούν τους αγρότες, άλλωστε ψηφίζουμε για την «τοπική αυτοδιοίκηση», ψηφίζουμε για την «καθημερινότητα» του «πολίτη», τι σχέση έχουν αυτά με αυτές τις εκλογές; Τρομάρα τους».

- Πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει στη σωστή κατεύθυνση ο θεσμός συμβάλλοντας στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων;

«Εξαρτάτε ποια θεωρούμε «σωστή» κατεύθυνση. Αν κρίνουμε από τα σχέδια και τις προθέσεις Κυβερνόντων, σημερινών και χθεσινών, Ε.Ε., Τρόικας κλπ, όλα θα πάνε σωστά, πρίμα, θα λειτουργήσει ο θεσμός στη «σωστή» κατεύθυνση, για τα μεγάλα συμφέροντα που εξυπηρετούν όλοι αυτοί, το πολιτικό προσωπικό των μεγαλοσυμφερόντων. Τα θεμέλια τέθηκαν με τον Καποδίστρια, ξεπατώθηκε η ΤΑ, έγιναν Α.Ε. οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, ισοπεδώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και στο Δημόσιο, τώρα ο Καλλικράτης θα βάλει την οριστική ταφόπλακα. Αν όμως κρίνουμε τον θεσμό από την πλευρά των εργαζόμενων, θα είναι όλεθρος, καταστροφή, κόλαφος, θα πάρουν πίσω όποια από τα δικαιώματα τους έχουν απομείνει. Επειδή όμως αυτές οι δυο κατευθύνσεις συνδέονται διαλεκτικά, συγκρούονται, είναι σε αντίθεση, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και οι δυο, ή στη μία κατεύθυνση θα πάμε ή στην άλλη, δεν είναι δεδομένο ότι θα κινηθούμε στην μία ή στην άλλη, αυτό θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Οκτώβρη. Η Λαϊκή Συσπείρωση φυσικά θα δώσει μάχη για να κινηθούμε στη κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φτωχών αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, των νέων και των γυναικών, θέτοντας το ερώτημα: ανάπτυξη για το λαό ή για τα μονοπώλια; Πόσο καλλιεργημένη είναι τελικά η περιφερειακή συνείδηση, τόσο σε επίπεδο πολιτών, αλλά κυρίως σε επίπεδο των υποψηφίων του συνδυασμού σας; Αυτό κυρίως που προσπαθούμε να πετύχομε είναι να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι ταξική συνείδηση, να κατανοήσουν από ποια πλευρά του ποταμού βρίσκονται. Γιατί όπως υπάρχουν δυο όχθες στα ποτάμια έτσι και στην κοινωνία των ανθρώπων υπάρχουν δυο όψεις, δυο πλευρές, δυο τάξεις (η ξύλινη γλώσσα που λένε, αλλά τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους). Από τη μια είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές και από την άλλη οι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ιδιωτικοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι επιστήμονες. Τα συμφέροντα αυτών των δυο πλευρών είναι αγεφύρωτα και όσοι λένε για κοινωνικό εταιρισμό, για κοινωνικές συμμαχίες και τέτοια κουραφέξαλα, το κάνουν είτε από αφέλεια, είτε, κυρίως, εκ του πονηρού, για να θολώνουν τα νερά. Τα περί περιφερειακής συνείδησης που τσαμπουνάνε, είναι αυτό που γίνεται και στην περιοχή μας, εμείς να λέμε για τα κίνητρα που έχει η Ξάνθη και αν πας εκεί να λένε για την Κομοτηνή, στη δε Κομοτηνή να λένε ότι δεν δίνουν το εφετείο… και πάει λέγοντας και ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. Γιατί αν εξετάσουμε και την Ξάνθη και την Κομοτηνή και την Καβάλα, από την πλευρά των εργαζομένων, θα δούμε ότι μαύρα κι άραχνα είναι και για τους Ξανθιώτες και για τους Καβαλιώτες και για τους Κομοτηναίους και γενικά για όλους τους εργαζόμενους όπου κι αν βρίσκονται».

- Γιατί θεωρείτε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σας επιλέξουν;

«Γιατί πάνω από το κεφάλι μας στέκει η δαμόκλειος σπάθη του μνημονίου, της πιο βάρβαρης και κατάπτυστης συμφωνίας που έχει υπογραφεί ποτέ από ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Γιατί στην Περιοχή Αν. Μακεδονίας – Θράκης τα αποτελέσματα της κρίσης θα είναι πιο οδυνηρά καθότι η περιοχή μας βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ευρωζώνης με βάση τους δείκτες ανάπτυξης και το ΑΕΠ. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, κατατάσσει την περιοχή στις πρώτες θέσεις σε ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Γιατί οι εκλογές του Νοέμβρη θα είναι εκλογές για τα όργανα της Κρατικής Τοπικής Διοίκησης. Προ πολλού και ακόμα περισσότερο μετά τον «Καλλικράτη» έχουν απολεσθεί και τα τελευταία ίχνη της έννοιας αυτοδιοίκηση. Γιατί οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα μπαίνουν μπροστά στην αποκάλυψη της αδικίας, στην αποκάλυψη της κερδοσκοπίας, θα μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση, στήριξη και αλληλεγγύη των αγώνων. Δε θα ισχυρίζονται ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους τα διάφορα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους, δε θα ισχυρίζονται ότι θέλουν να λύσουν προβλήματα, αλλά δεν έχουν πόρους. Γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και κάθε λογής δορυφόροι τους, «ανεξάρτητοι» κι «αδέσμευτοι», πρέπει να πάρουν ένα μάθημα, πρέπει να τιμωρηθούν για το κακό που μας έκαναν και θα μας κάνουν από δω και μπρός, αν επικρατήσουν στις εκλογές. Γιατί το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών για τα τοπικά κρατικά διοικητικά όργανα πρέπει να αποτελέσει όπλο στον αγώνα του λαού για να δυσκολευθεί και να αποτραπεί η λήψη των σφαγιαστικών μέτρων που μετατρέπουν τη ζωή του εργαζόμενου, ιδιαίτερα των νέων ηλικιών, σε ένα σύγχρονο Νταχάου, να αποτελέσει όπλο καταδίκης της κυρίαρχης πολιτικής και του μνημονίου, να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης ως τη λαϊκή νίκη».

- Οι πολίτες δείχνουν ενδιαφέρον για το νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;

«Δεν μπορώ να απαντήσω για τους πολίτες γενικά, τι πάει να πει πολίτης; Πολίτης είναι ο κ. Λαυρεντιάδης ο μεγαλοϊδιοκτήτης πλέον της ΒΦΛ, πολίτες είναι και οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν που τα πνευμόνια τους καθημερινά καταστρέφονται στο μολυσμένο περιβάλλον της. Πολίτης είναι ο κ. Κοθάλης που έκλεισε την μονάδα του στη Χρυσούπολη, πολίτες είναι και όσοι έμειναν χωρίς δουλειά, μετά το κλείσιμο της μονάδας. Πολίτες είναι οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του «Δελφινιού», που το πήγαν στη Βουλγαρία, για να κερδίσουν περισσότερα, πολίτες και οι απολυμένοι της τελευταίας βιοτεχνίας ιματισμού που υπήρχε στην Καβάλα. Πολίτες είναι οι μεγαλοεισαγωγείς αγροτικών προϊόντων, πολίτες είναι και οι ξεκληρισμένη αγρότες της πεδιάδας του Νέστου και των Τεναγών Φιλίππων. Πολίτες είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες των μεγαλοκαταστημάτων, πολίτες και οι εργαζόμενοι σε αυτά, των ελαστικών ωραρίων και των αμοιβών πείνας καθώς και οι μικρομαγαζάτορες που τα καταστήματά τους έκλεισαν λόγω της έλευσης των μεγαθηρίων. Μπορώ να πω για τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας που δεν είναι άλλοι από τους άνεργους της πόλης και του χωριού, από τους μικρομαγαζάτορες που έκλεισαν τα καταστήματά τους χάριν της «έλευσης της προόδου», της «Ευρώπης» δηλ. των πολυκαταστημάτων, τους αγρότες των χωριών του νομού που σκέφτονται και το ευρώ του καφέ στα καφενεία. Αυτοί οι πολίτες λοιπόν είναι αγανακτισμένοι, είναι τσατισμένοι, απογοητευμένοι και προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιβιώσουν και να αντιδράσουν. Αυτούς τους πολίτες λοιπόν, προσπαθούμε να τους κάνουμε να φτάσουν μέχρι την κάλπη, με την αγανάκτησή τους, με το θυμό τους, με την εμπειρία τους και να μετατρέψουν όλα αυτά, σε ψήφο αντίστασης και ανυπακοής, σε ψήφο καταδίκης του δικομματισμού, των ανεξάρτητων και των δορυφόρων υποψηφίων, σε ψήφο που θα κάνει όλους αυτούς, τους υπηρέτες της βάρβαρης επίθεσης Ε.Ε., τρόικας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, να χάσουν τον ύπνο τους, σε ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση. Καμιά εμπιστοσύνη στους υποψήφιους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και στα αναχώματα. Η πείρα των εργαζομένων, των νέων, των λαϊκών οικογενειών, λέει ότι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες εκλεγμένοι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, της ΝΔ, των ΝΔ-ΛΑΟΣ, πουθενά δε διαφοροποιήθηκαν – πόσο μάλλον να συγκρουστούν – με την πολιτική που ακολούθησε η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Τι έκαναν και οι δικοί μας «πετυχημένοι» όταν απολύθηκαν οι εργαζόμενοι με stage, όταν απολύθηκαν οι εργαζόμενοι στο Δελφίνι, όταν έκλεισε ο Κοθάλης, όταν ξεπουλήθηκε η ΒΦΛ; Όταν, όταν όταν…».


- Οι προτεραιότητές σας για το νομό Καβάλας ποιες είναι; Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το πρώτο πράγμα που θα σας απασχολήσει την επομένη των εκλογών;

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και για το Νομό μας, για μια τύπου ανάπτυξη, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μας, υπάρχουν πετρέλαια, μάρμαρα, εύφορη και άφθονη αγροτική γη, πλούσιες θάλασσες, ιχθυοκαλλιέργεια, τουρισμός. Η απερχόμενη Καποδιστριακή Ν.Α. τίποτε δεν έκανε για μια τέτοιου τύπου ανάπτυξη. Βέβαια δεν ήταν δυνατό να κάνει, γιατί δεν ήταν στις προθέσεις αυτών που έκαναν τον Καποδίστρια, αλλά ούτε και των δυνάμεων του δικομματισμού που τον υπηρέτησαν, ίσα-ίσα υπηρέτησαν στο ακέραιο τις κατευθύνσεις του Καποδίστρια, μετέτρεψαν σε επιχειρήσεις τους ΟΤΑ, έκαναν έργα με τις ΣΔΙΤ, έβαλαν ανταποδοτικά τέλη, άλλαξαν τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο. Τα έργα που βαυκαλίζονται ότι έκαναν είναι μικροέργα, φαίνεται από τους προϋπολογισμούς τους, και σε καμιά περίπτωση δεν είχαν σχέση με έργα ουσίας, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης, σύγχρονης σχολικής στέγης, εξυγίανσης των τεναγών των Φιλίππων και των αλατομένων εδαφών, δεν ολοκλήρωσαν την περιμετρική της Καβάλας κ.α. Δεν έκαναν το παραμικρό για να διεκδικήσουν με αγώνες, λύσεις για τους εργαζόμενους, τους μικροαγρότες, τους μικροεπαγγελματίες που τα πολυκαταστήματα τους έριξαν στην ανεργία, ίσα-ίσα που έδιναν τις άδειες για την εγκατάσταση των πολυκαταστημάτων απλόχερα, μάλιστα τα διευκόλυναν για την επικράτησή τους. Ορισμένοι από τους στόχους πάλης μας είναι: Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, καθώς και κάθε έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε υπηρεσίες Υγείας, σε φάρμακα και σε οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ) και ο ειδικός φόρος στα καύσιμα που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα. Να μην μπουν διόδια στην Εγνατία Οδό, να καταργηθούν όπου υπάρχουν. Αύξηση της φορολόγησης κατά 45% των επιχειρηματικών κερδών, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας. Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση όλων των οργάνων της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών τους. Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων (11 δις ευρώ). Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Βοηθητικού προσωπικού στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, λειτουργούν κάτω από πολύ πιεστικές συνθήκες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες βασίζονται στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων. Εξοπλισμός με ασθενοφόρα και προσωπικό του ΕΚΑΒ, Κέντρο υγείας στα δυτικά του Νομού. Ενιαίος δημόσιος φορέας λιπασματοβιομηχανίας, με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΒΦΛ. Να λειτουργήσει άμεσα το σύγχρονο εργοστάσιο ιχθυερών «Ξιφίας», που ο εξοπλισμός του αχρηστεύεται με το χρόνο. Τιμές αγροκτηνοτροφικών προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής με ένα λογικό κέρδος, ώστε να μένουν όσοι από τους νέους το επιθυμούν στα χωριά τους».

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εβδόμη")

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: