Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΜΟΡΦΙΔΗ, υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Καβάλας της "Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας"

Το φόβο ότι ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης «δεν θα λειτουργήσει στη σωστή κατεύθυνση, αντιθέτως θα παραδώσει την ελληνική Περιφέρεια βορά στα πάσης φύσης ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν σταθερά να καρπωθούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας» εκφράζει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία», Κώστας Μορφίδης. Στη συνέντευξή του καταθέτει μια σειρά από προτάσεις που μπορούν, όπως υπογραμμίζει, να αλλάξουν το μέλλον του τόπου προς το καλύτερο.

Συνέντευξη στον Άρη Μεντίζη (mentizis@evdomi.gr)

-Πώς βλέπετε να κυλά ο προεκλογικός αγώνας μέχρι σήμερα;

«Θεωρούμε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης του Νοέμβρη, λόγω του ειδικού τους βάρους, θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με την απαιτούμενη σοβαρότητα γιατί η νέα κατάσταση που δρομολογείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Κρίσιμη, αφ’ ενός λόγω «Καλλικράτη» και αφ’ ετέρου λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που επιδεινώνεται συνεχώς με την εφαρμογή του μνημονίου. Με λύπη, μα πιο πολύ, με ανησυχία, διαπιστώνουμε ότι οι υποψήφιοι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης κινούνται στα «παραδοσιακά» πλαίσια προεκλογικού αγώνα. Επιδιώκουν ψηφοθηρικά την αποδοχή των πολιτών χωρίς σοβαρή μελέτη των προβλημάτων τους, διαγκωνίζονται σε επίπεδο ανακοινώσεων «ονομάτων» υποψηφίων και προβάλλουν σταθερά «πρόσωπα» χωρίς ουσιώδη προγράμματα, προτάσεις και δεσμεύσεις. Με λύπη, γιατί για μια ακόμη φορά βλέπουμε να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα του τόπου και να αντιμετωπίζονται οι Αυτοδιοικητικές εκλογές μέσα από μια πελατειακή, επικοινωνιακή, επιφανειακή και ανούσια νοοτροπία, που ως τώρα μας έχει ήδη κοστίσει πολύ. Και με ανησυχία, γιατί βλέπουμε ότι τα προβλήματα των πολιτών που διογκώνονται από την κρίση δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να αντιμετωπιστούν από τους υποψηφίους της Τ.Α. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από τον προεκλογικό τους λόγο, ως τώρα, επιδιώκουν απλώς και μόνον την εκλογή τους, χωρίς την πρόθεση να αλλάξουν τη διαχειριστική λογική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει ήδη χάσει η περιοχή μας πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης. Επειδή λοιπόν η σημερινή συγκυρία είναι εκρηκτική, πιστεύουμε και επιδιώκουμε να αλλάξει άρδην ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας. Να προσπεράσει τις παρωχημένες και αποτυχημένες πρακτικές που ως τώρα ακολουθούνται. Είναι χρέος των υποψηφίων να ενημερώσουν πρώτ’ απ’ όλα τους πολίτες για το νόμο που θα εφαρμοστεί από την αρχή της επόμενης χρονιάς. Είναι χρέος των υποψηφίων να καταδείξουν τα προβλήματα που θα προκαλέσει και τις όποιες προοπτικές δημιουργεί. Είναι χρέος των υποψηφίων πάνω απ’ όλα να συμβάλλουν στη δραστηριοποίηση των πολιτών και να τονίσουν με κάθε τρόπο ότι η συλλογική συμμετοχή και δράση είναι απολύτως αναγκαία για το σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και εν τέλει για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου. Είναι άδικο και ανώφελο να αντιμετωπίζονται οι πολίτες απλά ως ψηφοφόροι. Είναι συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι. Είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και θα συνεχίσει να κινείται η Αριστερή Οικολογική Συνεργασία και σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο.


-Οι πολίτες δείχνουν ενδιαφέρον για το νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;

«Ο νέος θεσμός δεν αφήνει γενικά αδιάφορους τους πολίτες. Ωστόσο, δεν υπήρξε η σχετική ενημέρωση από πλευράς πολιτείας για το νόμο που ψηφίστηκε κι έτσι οι συντεταγμένες πάνω στις οποίες θα κινηθεί είναι νεφελώδεις για τον πολύ κόσμο. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πάψει να υπάρχει με τη μορφή που την ήξεραν ως σήμερα. Και διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νέου θεσμού. Με το αισθητήριο που διαθέτουν, υποψιάζονται ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως τελικά σχεδιάστηκε και θα εφαρμοστεί, πιθανόν να τους αποξενώσει από το θεσμό που μέχρι σήμερα θεωρούσαν «δικό τους», που τον διαμόρφωναν με τις επιλογές τους (καλές ή κακές). Παράλληλα αντιλαμβάνονται σε γενικές γραμμές ότι ο Καλλικράτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το μνημόνιο και καταλαβαίνουν ότι αυτή η διοικητική αλλαγή, διαμορφώθηκε με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων προκειμένου «να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου». Όσοι από τους πολίτες έχουν γνώση της ρήτρας περί εξοικονόμησης ετησίως 500.000.000 ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανησυχούν ποιοι πόροι θα περικοπούν για να προκύψει αυτό το ποσό. Κι ακόμα, πως η Τ.Α. μην μπορώντας να επιβιώσει χωρίς πόρους θα αναγκαστεί να επιβάλλει νέες φορολογίες, οι οποίες θα πλήξουν βάναυσα το εισόδημά τους, που ήδη πλήττεται γενικότερα».

-Πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει στη σωστή κατεύθυνση ο θεσμός συμβάλλοντας στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων;

«Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια διατυπώσει την αναγκαιότητα (ανα)διάρθρωσης των τριών βαθμίδων και επιπέδων άσκησης αυτοδιοικητικής πολιτικής στα πλαίσια μιας συνολικότερης αποκέντρωσης του διοικητικού συστήματος της χώρας μας, με κατανομή διαφορετικών ρόλων για το κεντρικό κράτος, την Περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη μέσα από τον αναγκαίο συντονισμό, διάλογο και συνάρθρωση των επιπέδων προγραμματισμού της κοινωνίας. Η Ελλάδα των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης αποτέλεσε και αποτελεί ιστορικά τη στρατηγική αντίληψη των δυνάμεων της σύγχρονης Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και γι’ αυτό στο κέντρο της διοικητικής μεταρρύθμισης θα έπρεπε να βρίσκονται τα θέματα της ουσιαστικής αποκέντρωσης του κράτους, της περιφερειακής πολιτικής, της δομικής κρίσης της Αυτοδιοίκησης, της αντιμετώπισης διοικητικών προβλημάτων της χώρας, της αναμόρφωσης και του εξορθολογισμού των επιπέδων διοίκησης. Ωστόσο η κυβέρνηση, με τη συντηρητική μεταρρύθμιση του Ν.3852/2010, ουσιαστικά επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης, σε αυταρχική κατεύθυνση. Το συγκεντρωτικό μοντέλο παραμένει ισχυρό με τις επτά γενικές κρατικές διοικήσεις, δημιουργώντας καθεστώς επιτήρησης στις αιρετές περιφέρειες, γεγονός που επιτείνουν οι αλληλοκαλύψεις ρόλων και οι ασάφειες αρμοδιοτήτων. Αναπαράγει έτσι τη συνέχιση της εξάρτησης της Αυτοδιοίκησης από το κράτος, συρρικνώνοντας και τις όποιες προϋποθέσεις αυτό-διοίκησης έχουν δημιουργηθεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι ο θεσμός δεν θα λειτουργήσει στη σωστή κατεύθυνση, αντιθέτως θα παραδώσει την ελληνική Περιφέρεια βορά στα πάσης φύσης ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν σταθερά να καρπωθούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας».

-Οι προτεραιότητές σας για το νομό Καβάλας ποιες είναι;

«Με βάση το πρόγραμμα που επεξεργαζόμαστε και θα κατατεθεί στα μέσα του μήνα οι προτεραιότητές μας για το Νομό Καβάλας είναι :
1. Εκπόνηση ειδικού προγράμματος απασχόλησης με στόχους:
• Να μην χαθεί κατά το δυνατόν καμία θέση εργασίας από τις υπάρχουσες, ώστε να ανακοπεί η ραγδαία αύξηση της ανεργίας στην περιοχή.
• Ο Επενδυτικός Νόμος, όπου διατίθενται δημόσια κονδύλια, η διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας, να αποτελέσει κριτήριο, ρήτρα με εγγυήσεις και ποινές.
• Κάλυψη σταδιακά μέσα στην τριετία των κενών οργανικών θέσεων σε τομείς όπως η υγεία, παιδεία, πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση.
• Ειδικά κίνητρα οικονομικής στήριξης για την έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας των νέων (επιστημόνων, επαγγελματιών, αγροτών).
• Δίκτυο προστασίας των ανέργων, ιδιαίτερα των μακροχρόνιων ανέργων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και διεύρυνση του χρόνου παροχής του.
2. Μέτρα άμεσης στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των μελισσοκόμων, όσων το εισόδημα πλήττεται και αδυνατούν να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.
3. Εκπόνηση άμεσα μελέτης για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην περιφέρεια για παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων ποιότητας, που θα είναι ασφαλή και προσιτά στους καταναλωτές.
4. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για εξασφάλιση πηγών χρηματοδότησης σε όσους έχουν ανάγκη. Δημιουργία πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος με μέτρα για την ανάπτυξή τους.
5. Αποτροπή της εκχώρησης στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σημαντικών υποδομών της Καβάλας, όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο κ.α.
6. Αποτροπή επιβολής υψηλού κόστους διοδίων στην Εγνατία οδό.
7. Ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα Καβάλας - Εξοχής.
8. Αποτροπή της εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα, υγροποιημένου φυσικού αερίου, λιγνίτη και δεξαμενών υγρών καυσίμων.
9. Σχεδιασμός περιβαλλοντικού χάρτη της Αν. Μακεδονίας-Θράκης.
10. Έκδοση Προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας-Θράκης».


-Γιατί θεωρείτε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σας επιλέξουν;

«Γιατί είναι πια ξεκάθαρο ότι αποτελούν απόλυτη αναγκαιότητα αυτά που προτείνει σήμερα η Αριστερή Οικολογική Συνεργασία . Γιατί εμείς, γι’ αυτά που προτείνουμε σήμερα, αγωνιζόμαστε με σταθερότητα και συνέπεια χρόνια τώρα. Γιατί είμαστε σταθερά παρόντες και μπροστά στις δίκαιες διεκδικήσεις του τόπου μας, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στο Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί συγκρουστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές όλων αυτών που και χθες και σήμερα με τις επιλογές τους ή την αδράνειά τους έχουν την κύρια ευθύνη για τα πέτρινα χρόνια που διανύουμε. Και γιατί είναι πια καιρός, το ηθικό πλεονέκτημα που μας αναγνωρίζουν, να το μετατρέψουν, σ’ αυτές τις εκλογές, σε συνειδητή ψήφο στην Αριστερή Οικολογική Συνεργασία».

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εβδόμη")

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: