Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Πρώτος Επίσκοπος Μποτσουάνας εξελέγη ο Γεννάδιος

Πρώτος Επίσκοπος Μποτσουάνας εξελέγη χθες από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ο μέχρι τότε Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος. Κατά τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε χθες, ιδρύθηκαν τρεις νέες Επισκοπές, μεταξύ των οποίων και η Επισκοπή Μποτσουάνας, όπου πρώτος επίσκοπος εξελέγη ο κ. Γεννάδιος.

Ο Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος (κατά κόσμο Στυλιανός) Στάντζιος, γεννήθηκε το 1969 στο Eslingen της (τότε Δυτικής) Γερμανίας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πτυχίο το 1990). Εκάρη Μοναχός από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδωνα και εγκαταβίωσε για τέσσερα χρόνια στην Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Λαγκαδά, διακονώντας παράλληλα στη Γραμματεία της Μητροπόλεως και στο Γραφείο Νεότητας.



Το 1990 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1996 Πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε αυθημερόν αρχιμανδρίτης, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο. Υπηρέτησε για 12 χρόνια στην Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου πλησίον του Μητροπολίτη ως αρχιδιάκονος και ιδιαίτερος γραμματέας του, ιεροκήρυκας, εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Απ. Παύλου, υπεύθυνος Νεότητας και Κατηχητικών Σχολείων, Τύπου και Δημ. Σχέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και σε άλλες επιτελικές θέσεις της τοπικής Εκκλησίας Φιλίππων. Διακόνησε επίσης ως υπεύθυνος των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων στη Σκάλα Καλλιράχης Θάσου επί 11 συνεχή χρόνια.



Υπηρετώντας στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, απεσπάσθη στην Ιερά Μητρόπολη Μπουένος Άϊρες (Αργεντινής), όπου διακόνησε στη Γραμματεία της Μητροπόλεως και σε δύο Ελληνικές Κοινότητες, εργαζόμενος ταυτόχρονα και ως υπεύθυνος της εκεί Ορθοδόξου Νεολαίας. Στις αρχές του 2004 μετέβη, κατ’ εντολή του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ’ στο Πόρτ Ελίζαμπεθ της Ιεράς Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος (Κέηπ Τάουν). Επιστρέφοντας στο Ιερό Κέντρο του Πατριαρχείου, διακόνησε στο Πατριαρχικό Ληξιαρχείο εργαζόμενος για την ηλεκτρονική μηχανοργάνωση του Αρχείου.



Μετά το τραγικό δυστύχημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2004, του ανατέθηκαν χρέη γραμματεύοντος από την Ιερά Σύνοδο, για την περίοδο της Τοποτηρητείας. Με την εκλογή της Α.Θ.Μ. Πατριάρχου Θεοδώρου Β’, διορίσθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και Ιερατικός Προϊστάμενος του ιστορικού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας.
Την 1η Νοεμβρίου 2006, μετά από πρόταση του Πατριάρχου Θεοδώρου Β’ εξελέγη Επίσκοπος Νειλουπόλεως και η χειροτονία του έγινε από τον Πατριάρχη την 26η του ίδιου μήνα στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας.



Μετεκπαιδεύτηκε στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana της Ρώμης, στους τομείς της Ιεραποστολικής και του Οικουμενικού Διαλόγου, ενώ παρακολούθησε μαθήματα εφαρμογής ανθρωπιστικών προγραμμάτων από την Εκκλησία. Ομιλεί εκτός της ελληνικής, την αγγλική και την ιταλική γλώσσα, ενώ μαθαίνει και την αραβική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: