Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Το παράδειγμα της Χαϊδελβέργης και πως δεν το αξιοποίησε ακόμη η Ελλάδα!

Ένα εργαλείο που πολύ πιθανά μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση των απολυμένων των τριών επιχειρήσεων «Δελφίνι», «Κοθάλη» και «Μάρμαρα Σκαρή», και το οποίο ποτέ δεν σκέφθηκε να αξιοποιήσει η ελληνική πολιτεία, την ίδια ώρα που το χρησιμοποιούν όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην Ελλάδας και Βουλγαρίας), είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Σημειώνεται ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, η προσφυγή στην λύση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για απολυμένους από εταιρίες που μετέφεραν την δραστηριότητά τους σε άλλες χώρες ίσως να είναι η λύση στο πρόβλημά τους. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το παράδειγμα της Χαϊδελβέργης, όπου 1,181 πρώην εργαζόμενοι της εταιρίας Heidelberger Druckmaschinen AG χρηματοδοτήθηκαν με 8,3 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε την πρόταση της Γερμανικής Κυβέρνησης για βοήθεια από την πλευρά της Κοινότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (EGF). Τα χρήματα ζητήθηκαν από την γερμανική κυβέρνηση για να επιστρέψουν στην δουλειά τους οι εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί σαν πλεονάζον προσωπικό από την επιχείρηση. Μένει μόνο η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση. Με τα χρήματα που θα διατεθούν οι 1.181 εργαζόμενοι θα εκπαιδευτούν σε νέα αντικείμενα εργασίας, και θα χρηματοδοτηθεί η απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας, στις περιοχές που εργάζονταν μέχρι τώρα αλλά και σε άλλες περιοχές όπου θα βρεθεί εργασία. Το πακέτο αποκατάστασής τους θα στοιχίσει συνολικά 13 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 8,3 θα βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα κατατεθεί και ερώτηση

Το θέμα έθεσε στη συνάντηση που έγινε πριν μερικές μέρες για το θέμα των απολυμένων των τριών επιχειρήσεων στο υπουργείο Εργασίας ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής. Όπως ανέφερε μάλιστα σε δήλωσή του, «έθεσα μεταξύ άλλων και το ζήτημα για το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη χώρα μας, με αφορμή το πρόβλημα που υπάρχει, το λεγόμενο παράδειγμα της Χαϊδελβέργης, που προβλέπει τη δυνατότητα χρηματοδότησης για περιπτώσεις απολυμένων και επιχειρήσεων που απολύουν προσωπικό ως πλεονάζον από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση έπειτα από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσε να εκταμιευτεί χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των απολυμένων στην Καβάλα αλλά και σε όλη τη χώρα, εφόσον θα μπορούμε βάσιμα να επικαλεστούμε ότι η αιτία των απολύσεων οφείλεται στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αυτή είναι η αιτία που μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση χρηματοδοτούνται τέτοιου είδους περιπτώσεις».

Όπως είπε ο κ. Παπουτσής, «Όταν έθεσα το ζήτημα στη σύσκεψη, δόθηκε, προς έκπληξή μου, η απάντηση ότι όντως υφίσταται αυτό το Ταμείο και έχει χρηματοδοτήσει σειρά περιπτώσεων σε πολλές χώρες. Δόθηκε ως απάντηση ότι μοναδικές χώρες που δεν υπέβαλαν σχετική αίτηση για να υπαχθούν είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία! Το ζήτημα με ενόχλησε. Προτίθεμαι το να καταθέσω σχετική ερώτηση προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για να λάβω ενημέρωση και εξηγήσεις σχετικά με το κατά πόσο μπορούμε να ωφεληθούμε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του ταμείου Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση έχει χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση απολυμένων από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γερμανία και Σουηδία, από τον κλάδο του ιματισμού σε Ιταλία, Μάλτα, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βέλγιο, από τον κλάδο των μηχανολογικών κατασκευών στην Δανία και την Γερμανία, από τον κλάδο επισκευής αεροσκαφών στην Ιρλανδία, από τον κλάδο του γυαλιού στη Ιρλανδία, των κεραμικών στη Ισπανία, των κατασκευών σε Ολλανδία, Ιρλανδία και Λιθουανία, από την λιανική αγορά της Τσεχίας και της Ισπανίας, από το εμπόριο της Ολλανδίας.

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Εβδόμη")

Δεν υπάρχουν σχόλια: