Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΚΟΣΜΑ, υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου με την "Κοινωνική Συμμαχία"

Είναι η ώρα που «η κρίση θα γίνει η ευκαιρία να πάει η χώρα μπροστά», σημείωσε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό της «Κοινωνικής Συμμαχίας» Κώστας Παπακοσμάς, σημειώνοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η Καβάλα.

Τόνισε, μάλιστα πως «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι χωρίς αμφιβολία ένα εξαιρετικά κρίσιμο πεδίο πολιτικής δράσης. Είναι ο χώρος και ο φορέας όπου η τοπική κοινωνία αποφασίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές που συνθέτουν την αναπτυξιακή της ταυτότητα».

Συνέντευξη στον Άρη ΜΕΝΤΙΖΗ (mentizis@evdomi.gr)

-Μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση και δηλώσατε υποψήφιος;

«Ο Νόμος για την νέα αρχιτεκτονική στην διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση είναι η αφετηρία μιας νέας μεγάλης προσπάθειας , αυτής της νίκης των δυνάμεων εκείνων που πιστεύουν στους νέους θεσμούς. Είναι η ώρα του αγώνα των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης. Είναι η ώρα που η κρίση θα γίνει η ευκαιρία να πάει η χώρα μπροστά. Στην μάχη αυτή δήλωσα παρών, άλλωστε η πορεία μου, πορεία ζωής, είναι άρρηκτα δεμένη με την Αυτοδιοίκηση από τα χρόνια τα μαθητικά ως μέλος του πρώτου στην Ελλάδα δημοτικού μαθητικού συμβουλίου, ως δημοτικού συμβούλου Καβάλας, ως συμβούλου στο πρώτο συμβούλιο περιοχής, ως νομαρχιακού συμβούλου σήμερα. Με γνώμονα πάντα την συμμετοχή στα κοινά προς όφελος των συμπολιτών μου, είμαι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Περιφερειακή ενότητα Καβάλας με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Άρη Γιαννακίδη και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη τον Αρχέλαο Γρανά χαράζουμε την νέα πορεία αυτού του τόπου».


-Είναι δυνατόν αυτή την εποχή να πειστεί ο πολίτης ότι θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην ζωή του, στην καθημερινότητα του;



«Η μεγάλη μας προσπάθεια είναι να πείσουμε τον πολίτη ότι θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην καθημερινότητα του. Να βελτιωθούν οι σχέσεις του με τις υπηρεσίες και κυρίως να τολμήσουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες. Σήμερα η αδιαφορία συμμετοχής στα κοινά και αναξιοπιστία του όλου συστήματος τραυματίζει ανεπανόρθωτα την συνοχή αυτής της χώρας.
Το στοίχημα με την κοινωνία πρέπει να είναι ότι θα ενεργοποιήσουμε όλες τις ζωντανές της δυνάμεις. Με τις επιχειρούμενες αλλαγές έχουμε μια χρυσή ευκαιρία, Θα την αξιοποιήσουμε; Σίγουρα ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ..ρόδα. Ελπίζω όμως ότι θα είναι ένας δρόμος συναρπαστικός. Ένας δρόμος με όραμα και στόχο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι εμείς οι Έλληνες στα δύσκολα τα καταφέρνουμε.. Είναι όμως ένα στοίχημα για εμάς τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση. Πώς όμως θα είναι δυνατόν αυτό όταν οι περισσότεροι από εμάς οικοδομήσαμε ένα πολιτικό και αυτοδιοίκητο λόγω πάνω σε ενδοπεριφερειακές κόντρες; Ιδού ένας προβληματισμός. Μπορούμε να .. δούμε το ποτήρι μισογεμάτο άλλωστε και ο Καλλικράτης όταν σχεδίαζε την Ακρόπολη δεν νομίζω ότι προέβλεψε την επιτυχία και την ανεκτίμητη αξία του εγχειρήματος του. Ας προσπαθήσουμε… όλοι μαζί».

- Σε μια εποχή κρίσης και αλλαγών, ποιος είναι ο ρόλος της Καβάλας;



«Η ανάπτυξη σήμερα πρέπει να έχει άλλη στόχευση σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών, γεωοικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών, τώρα που δεν κατανέμονται αλλά κατακτώνται ρόλοι, θέσεις, επιρροές, τώρα που χαράσσονται, καθιερώνονται και μονιμοποιούνται νέοι αναπτυξιακοί άξονες εμείς πρέπει να καθορίσουμε τις προτεραιότητες μας, να δώσουμε τη δική μας μάχη. Η προσπάθεια μας είναι να δημιουργήσουμε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση που θα έχει ρόλο και λόγο στη ζωή μας. Ο νέος θεσμός θα παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να γίνει ο τόπος μας σύγχρονος και να βγει από το τέλμα της υποβάθμισης. Στόχος είναι αν δουλέψουμε επίμονα και με μεράκι για να μπορέσουμε να σας κοιτάμε στα μάτια. Η αναβλητικότητα και τα λάθη του παρελθόντος είναι ώρα να δώσουν τη θέση τους σε μια περιφερειακή ενότητα με ανθρώπινο πρόσωπο, με έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην διαφάνεια, την προστασία του πολίτη, με ευαισθησία για το περιβάλλον και προτεραιότητα στην ανάπτυξη, τον τουρισμό τον πολιτισμό. Στο δικό μας πρόγραμμα ο πολίτης είναι στο επίκεντρο της διοίκησης».

- Ποιο είναι το όραμά σας;

«H Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι χωρίς αμφιβολία ένα εξαιρετικά κρίσιμο πεδίο πολιτικής δράσης. Είναι ο χώρος και ο φορέας όπου η τοπική κοινωνία αποφασίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές που συνθέτουν την αναπτυξιακή της ταυτότητα. Είναι ο χώρος και ο φορέας όπου μετουσιώνεται σε πράξη το νομοθετικό έργο, οι κρατικές πρωτοβουλίες, τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας Για να πολλαπλασιάσουμε τα πλεονεκτήματα και να ελαττώσουμε τα μειονεκτήματα της περιοχής μας. Για να είναι η τη Περιφέρειά μας η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη , δυναμικός πόλος στη Βόρειο Ελλάδα, στην Ν.Α Βαλκανική ενδοχώρα και στο Νότιο Ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε ενιαία τα βασικά αναπτυξιακά έργα στηριζόμενα στην πράσινη ανάπτυξη. Για να άρουμε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και να ενισχύσουμε τις προβληματικές περιοχές. Για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ενίσχυσης της απασχόλησης. Για να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε κάθε πολίτη. Για να οικοδομήσουμε μαζί μια κοινωνία πολιτών με πίστη στη κοινωνική αλληλεγγύη. Για να προστατεύουμε όλοι μαζί το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα της περιοχής που τόσο απλόχερα μας έδωσε η φύση».

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εβδόμη")

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: