Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η UNICEF φοβάται ότι τα ορφανά στην Αϊτή μπορεί να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης

Τα ορφανά και τα παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό θα πρέπει να δοθούν για υιοθεσίες στο εξωτερικό, εφόσον αυτή θεωρηθεί ως τελευταία λύση, σύμφωνα με τη UNICEF.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που φροντίζει για τα δικαιώματα των παιδιών προσπαθεί να ταυτοποιήσει και να καταγράψει τα ασυνόδευτα παιδιά που κυκλοφορούν στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς, όπου επικρατεί χάος. Οι γονείς των παιδιών αυτών είτε σκοτώθηκαν, είτε θεωρούνται αγνοούμενοι.

Η εκπρόσωπος της UNICEF, Βερονίκ Ταβό, εξέφρασε φόβους ότι αρκετά παιδιά μπορεί να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από διάφορες συμμορίες.

"Η θέση της UNICEF είναι παγίως ότι, πέρα από την οποιαδήποτε ανθρωπιστική κατάσταση, θα πρέπει να προτιμάται η επανένωση μίας οικογένειας", δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι εάν οι γονείς είναι νεκροί ή αγνοούμενοι, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να έλθει το παιδί στην κηδεμονία κάποιου άλλου συγγενικού προσώπου.

"Η τελευταία λύση είναι η υιοθεσία στο εξωτερικό", επισήμανε η Βερονίκ Ταβό.
Η εκπρόσωπος της UNICEF ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι μετά τον σεισμό έγιναν αρκετές βίαιες επιθέσεις εναντίον παιδιών στην Αϊτή.

"Σε αυτό το περιβάλλον, τα παιδιά είναι δυστυχώς τα πιο ευάλωτα, ιδιαίτερα αυτά που έχουν εγκαταλειφθεί. Φοβούμαστε για κρούσματα διακίνησης και εκμετάλλευσης παιδιών", πρόσθεσε.

Πριν από τον σεισμό, το 48% του πληθυσμού της Αϊτής ήταν κάτω των 18 ετών.

Η ελπίδα δεν πεθαίνει

Μια νεαρή Αϊτινή, 25 ετών, ανασύρθηκε από συνεργείο της γαλλικής οργάνωσης Διασώστες Χωρίς Σύνορα από τα συντρίμμια ενός σούπερ-μάρκετ ζωντανή και σε "καλή κατάσταση" το απόγευμα χθες Τρίτη στο Πορτ-ο-Πρενς, επτά ημέρες μετά το σεισμό που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας της Αϊτής και άλλων πόλεων, ανέφεραν ανταποκριτές.

Η νεαρή Οτελίν Λοσανά, που οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν από τα συντρίμμια μετά από εννέα ώρες, "είχε τις αισθήσεις της και ήταν σχετικά καλά", είπε διασώστης. Συνάδελφοί του έκαναν λόγο περί "θαύματος". Η γυναίκα μπορούσε να αναπνέει και να κάνει μερικές κινήσεις ενόσω βρισκόταν παγιδευμένη.

Ωστόσο ο Αμερικανικός στρατός προέβλεψε ότι το τέλος των ερευνών για επιζώντες "πλησιάζει".

Ξεπέρασαν το ένα δισ.δολ. οι υποσχέσεις δωρεών

Υποσχέσεις δωρεών αθροιστικώς μεγαλύτερων του 1,2 δισ.δολαρίων καταγράφηκαν υπέρ της σεισμόπληκτης Αϊτής, ανακοινώθηκε στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ (Γενεύη).

Πρόκειται για κεφάλαια προερχόμενα από κράτη, από μεγάλες επιχειρήσεις και από ιδιώτες, που υπερκάλυψαν σαφώς τα 575 εκατομ.δολάρια, που προέτρεψε ο ΟΗΕ να διοχετευτούν προς την Αϊτή αμέσως μετά το φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ πολύ κοντά και πρακτικά σε ελάχιστο βάθος κάτω από την αϊτινή πρωτεύουσα....

Οι ΗΠΑ προηγούνται με συγκέντρωση 114,4 εκατομ.δολαρίων αναγγελλόμενων δωρεών, ακολουθούμενες από την ΕΕ με τα αντίστοιχα 486 εκατομ.δολάρια και τον Καναδά (σχεδόν 54 εκατομ.δολάρια).

Στις ΗΠΑ, οι ισχυρές αθλητικές ομοσπονδίες δίνουν ένα εκατομ.δολάρια, η καθεμία τους, υπέρ των σεισμοπαθών.

Όμως, όλα αυτά τα κράτη έχουν στείλει επιτόπου και χιλιάδες τόνους πολύτιμου υλικού, μετά το φονικό σεισμό, όπως και πολυμελή ειδικευμένα συνεργεία. Η Βολιβία δεν προσέφερε πολλές χιλιάδες μονάδες μεταγγίσιμου αίματος... Τέλος, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας "Ερικσον" παρέσχε χίλια κινητά της τηλέφωνα, αλλά και ένα ολοκληρωμένο τηλεπικοινωνιακό σύστημα, το GSM.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: