Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την 18η Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εχοροστάτησε και εκήρυξε τον θείο λόγο κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, επί τη εορτή της ιεράς μνήμης των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Κατόπιν ο Μακαριώτατος, μαζί με τους Εντιμ.κ.κ.Γεώργιο Διακοφωτάκη, Γεν.Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια και Στέφανο Ταμβάκη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ετέλεσε τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Οσίου Σάββα, το οποίο αφιέρωσε στην μνήμη του μακαριστού προκατόχου Του κυρού Νικολάου ΣΤ’.

Στον καλαίσθητο αυτό χωρό φιλοξενούνται πολύτιμες εκδόσεις της Μονής, εκκλησιαστικά σκεύη και ιερές εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας και του Ναού του Αγίου Γεωργίου της πόλεως Καφρ Ελ Ζαγιάρ, πατριαρχικά και αρχιερατικά άμφια κ.α.

Πρό του πέρατος της τελετής ο Εντιμ.κ.Ταμβάκης προσέφερε τιμητικώς στον Μακαριώτατο την μοναδική στην διεθνή βιβλιογραφία επετειακή έκδοση του Σ.Α.Ε. του ποιήματος "Η Πόλις" του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Η σπάνια αυτή έκδοση του προαναφερθέντος ποιήματος σε τριάντα τρεις γλώσσες δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 75 ετών από τον θάναυο και 145 ετών αποό την γέννηση του περιάκουστου ποιητή.

Κατόπιν η ΑΘΜ ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα του Παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας.

Στην Λειτουργική και πνευματική σύναξη παρέστησαν, εκτός του Εντιμ.Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια και του Εντιμ.Προέδρου του ΣΑΕ, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, οι Κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, εκπρόσωποι όλων των ελληνικών συλλόγων, φορέων και εκπαιδευτηρίων και σύσσωμη η ελληνική παροικία της Μεγάλης Πόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: