Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Στην εφορία Ηλείας το μνημείο του Επικούρειου Απόλλωνα

Με έγγραφο που θα αποσταλεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο Εθνικό Τυπογραφείο θα ζητείται να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργείου, του Σεπτεμβρίου 2009, με την οποία οριζόταν ότι το μνημείο του Επικούρειου Απόλλωνα μεταφέρεται στην ΛΗ Εφορία Αρχαιοτήτων στη Μεσσηνία, αντί της Ζ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Όπως γνωστοποίησε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Βαΐτση Αποστολάτου, το θέμα που έχει διχάσει τους Μεσσήνιους και τους Ηλείους, τοπικούς άρχοντες, κόμματα και βουλευτές, επιλύεται υπέρ της Ηλείας με σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το μνημείο χαρακτηρισμένο ως παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο υπαγόταν στην Ζ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων η οποία ήταν αρμόδια για την Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Όμως το 2006 δημιουργήθηκε η ΛΗ Εφορία Μεσσηνίας, η οποία ζήτησε να γίνει υπεύθυνη για το μνημείο. Η απόφαση όμως χρόνισε και ελήφθη μόλις το Σεπτέμβριο του 2009 και πέρασε στο ΦΕΚ ως «διόρθωση σφάλματος» της προηγούμενης απόφασης του 1986.

Κατά τον υπουργό "η κίνηση αυτή έγινε σε πολιτικά άστοχο χρόνο, διότι είχαμε μπει ήδη στην προεκλογική περίοδο".

Εν τέλει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που απευθύνθηκε ο σημερινός υπουργός σύμφωνα με γνωμοδότηση του Ζ’ Τμήματος αποφάνθηκε ότι η διαδικασία με τη διόρθωση σφάλματος της υπουργικής απόφασης του 1986, γιατί προστέθηκαν νέα στοιχεία με τις λέξεις «Δήμος Ήρας» και Νομός Μεσσηνίας και αφαιρέθηκαν αντιστοίχως οι λέξεις «Φιγαλία» και «Νομός Ηλείας».

Ο ερωτών βουλευτής και ζ’ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αποστολάτος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου που σταματά τον διχασμό Μεσσηνίων, Ηλείων και Αρκάδων, για ένα μνημείο - Παρθενώνας, ισάξιο του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Νεμέσεως στη Ραμνούντα, του Ασκληπιού στην Επίδαυρο.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: