Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Οι δεινόσαυροι ήταν "καροτί"!

Το "Τζουράσικ Παρκ" επιτέλους αποκτά πραγματικό χρώμα και όχι αυτό που φαντάστηκε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Για πρώτη φορά, οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι κατάφεραν να βρουν το πραγματικό χρώμα ενός δεινόσαυρου και αυτό ήταν προς το κοκκινο-πορτοκαλί, σαν του…καρότου.

Η ανακάλυψη έγινε εφικτή χάρη σε μια νέα επιστημονική τεχνική με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μικροσκοπίων, η οποία μπορεί να "διαβάσει" τα απολιθωμένα κύτταρα των χρωστικών ουσιών. Η έρευνα επίσης ενίσχυσε την -ακόμα αμφιλεγόμενη- θεωρία ότι μερικοί τουλάχιστον δεινόσαυροι είχαν φτερά και πούπουλα, κάτι που τους συνδέει εξελικτικά με τα πουλιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πια βέβαιο ότι αυτό συνέβαινε, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα αν το φτέρωμα αναπτύχθηκε για μόνωση από το κρύο, καμουφλάζ ή για επικοινωνιακούς λόγους ("φλερτ" με το άλλο φύλο κλπ!).

Μέχρι τώρα, τα απολιθώματα δεν είχαν αποκαλύψει το χρώμα των δεινοσαύρων. Οι επιστήμονες έκαναν απλώς εικασίες και οι απεικονίσεις τους ήσαν συνήθως πιο "άχρωμες" με γκρι ή καφέ αποχρώσεις. Τώρα, η νέα έρευνα από τον παλαιοντολόγο Μάικλ Μπέντον και τους συνεργάτες του στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς επίσης παλαιοντολόγους από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science", δείχνει ότι ένας πρόγονος των πουλιών, ο Κομφουκιοσόρνις, ο οποίος ζούσε στη σημερινή Κίνα πριν 125 εκατ. χρόνια, είχε καφε-πορτοκαλί χρώμα, καθώς επίσης μαυρόασπρα τμήματα.

Επίσης βρέθηκε ότι ο μικρός σαρκοφάγος δεινόσαυρος Σινοσαυροπτέρυξ, μήκους περίπου ενός μέτρου, από την ίδια περίοδο (Κρητιδική) και περιοχή, είχε κοκκινο-καφέ τρίχωμα στην ουρά, το κεφάλι και την πλάτη του.

Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο Άλαν Φεντούτσια από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους κατά πόσο όντως οι δεινόσαυροι είχαν έγχρωμα φτερά στο σώμα τους και είπε ότι το χρώμα που βρέθηκε, ίσως προέρχεται από βακτήρια.



Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature08740.html



(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: