Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Η νέα γρίπη είναι λιγότερο θανατηφόρα απ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες

H πανδημία της νέας γρίπης Η1Ν1είναι λιγότερο θανατηφόρα απ όσο είχαν φοβηθεί αρχικά οι επιστήμονες, δήλωσαν σήμερα ειδικοί βρετανοί επιστήμονες που πρόσθεσαν ωστόσο ότι οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεχίσουν τον εμβολιασμό των πληθυσμών. Στην πρώτη συγκριτική ανάλυση των θανάτων από την εμφάνιση της νόσου στην Αγγλία και αφότου η γρίπη χαρακτηρίστηκε πανδημία, τον Ιούνιο, δείχνει ότι σε κάθε 100 χιλιάδες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό της νέας γρίπης οι θάνατοι φτάνουν τους 26 δηλαδή ποσοστό 0,026%. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι η νέα γρίπη είναι ελάχιστα σοβαρότερη από τη γνωστή εποχιακή γρίπη.

"Η πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα, σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις ειδικών είναι τελικώς λιγότερο θανατηφόρα απ΄ όσο είχε εκτιμηθεί αρχικώς", αναφέρει ο σερ Λίαμ Ντόναλτσον, βρετανός καθηγητής επικεφαλής μελέτης που εκπονήθηκε για τη νέα γρίπη. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι οι τρεις πανδημίες γρίπης του 20ου αιώνα ήταν πολύ σοβαρότερες: για παράδειγμα η λεγόμενη ισπανική γρίπη του 1918 είχε ποσοστά θανάτου 2-3%, ενώ οι πανδημίες του 1957/8 και του 1967/8 είχαν ποσοστά θανάτου 0,2%.

Βεβαίως, όπως ανέφερε ο δόκτορ Ντόναλτσον οι συνθήκες υγιεινής, οι χώροι διαβίωσης, η διατροφή και η δημόσια υγεία, καθώς και η ιατρική γενικώς έχουν σημειώσει μεγάλη βελτίωση στις μέρες μας γεγονός που βοηθά στην μείωση των θυμάτων. Παράλληλα στη μελέτη τονίζεται ότι το 63% των ασθενών από τη γρίπη που κατέληξαν, υπέφεραν και από άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας ή και χρόνιες παθήσεις.

Επίσης στη μελέτη τονίζεται ότι αν και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη γρίπη, στην περίπτωση που νοσήσουν, η γρίπη μπορεί να είναι μοιραία γι αυτούς.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: