Το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο "αέριο του θερμοκηπίου", προκαλεί έμμεσα μέχρι και 50% περισσότερη άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη από ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα οι κλιματολόγοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που θέτει εν αμφιβόλω την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων περιορισμού των εκπομπών αερίων συμφωνηθούν στην σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.
Η νέα έρευνα έγινε από ερευνητές υπό τον Νταν Λουντ του πανεπιστημίου του Μπρίστολ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Geoscience", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μέχρι τώρα μοντέλα εκτίμησης της κλιματικής αλλαγής έχουν σοβαρά υποεκτιμήσει την ευαισθησία σημαντικών φυσικών διαδικασιών σε σχέση με την άνοδο της θερμοκρασίας λόγω αυξημένης συγκέντρωσης του ανθρωπογενούς διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η συνέπεια είναι ότι μακροπρόθεσμα η θερμοκρασία της Γης μπορεί να είναι 30% - 50% πιο ευαίσθητη στο ατμοσφαιρικό διοξείδιο από ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την μελέτη, παράγοντες-κλειδιά του κλιματικού συστήματος της Γης, όπως οι χερσαίοι πάγοι και η βλάστηση, που ποικίλουν σε βάθος χρόνου, έχουν σημαντική επίπτωση (πολύ πιο σοβαρή από ό,τι είχε γίνει αντιληπτό μέχρι σήμερα) στην ευαισθησία του πλανήτη μας στην άνοδο της θερμοκρασίας.
Οι ερευνητές σύγκριναν τα σημερινά κλιματικά μοντέλα πρόβλεψης με ανακατασκευές του γήινου κλίματος, με βάση στοιχεία από ιζήματα ηλικία 3 εκατ. ετών στους βυθούς των ωκεανών (αντιστοιχούν στη μέση Πλειόκαινο γεωλογική περίοδο). Τότε η ποσότητα διοξειδίου ήταν πάλι υψηλή (γύρω στα 400 μέρη ανά εκατομμύριο, λίγο περισσότερο από το σημερινό επίπεδο των 387 μερών) και η θερμοκρασία ήταν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη σημερινή.
Η σύγκριση αποκάλυψε ότι τα σημερινά μοντέλα υποεκτιμούν σοβαρά την ευαισθησία της Γης στην αύξηση του διοξειδίου, με συνέπεια να κάνουν λανθασμένες (χαμηλότερες) προβλέψεις για την άνοδο της θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα. Τα σημερινά κλιματολογικά μοντέλα γίνονται πιο ρεαλιστικά, μόνο όταν συμπεριλάβουν παράγοντες, όπως η βλάστηση και οι πάγοι, που επιδρούν έμμεσα, για παράδειγμα, όταν οι πάγοι λιώνουν, αυξάνουν διαχρονικά την ηλιακή ακτινοβολία που απορροφάται από τη Γη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κι άλλο η θερμοκρασία.
Οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή δεν συμπεριλαμβάνουν αυτές τις έμμεσες επιπτώσεις, άρα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, υποεκτιμούν την ευαισθησία της θερμοκρασίας της Γης σε σχέση με το αυξημένο ατμοσφαιρικό διοξείδιο, με άλλα λόγια προβλέπουν μια μικρότερη άνοδο της θερμοκρασίας από αυτήν που μπορεί όντως να υπάρξει, αν συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες. Οι βρετανοί ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι η -μεγαλύτερη της αναμενόμενης- άνοδος της θερμοκρασίας θα "μοιραστεί" κατά πάσα πιθανότητα τους επόμενους αιώνες και δεν θα συμβεί κυρίως στον τρέχοντα 21ό αιώνα, επειδή δεν αναμένεται να λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας και της ανατολικής Ανταρκτικής τόσο γρήγορα. Με άλλα λόγια, σε πρώτη φάση δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή για την πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100, όμως σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα πράγματα είναι χειρότερα από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/abs/ngeo706.html
(πηγή:www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου