Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Εκδήλωση για τα 250 χρόνια του ΙΝ Αγίου Νικολάου Ελευθερούπολης

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο Δημοκρατίας του Δήμου Ελευθερούπολης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του δικηγόρου – ιστορικού Θεόδωρου Λυμπεράκη, με θέμα «ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως και η συμβολή του στην ιστορία της πόλεως».



Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, και συντονιστής ήταν ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μπένος, πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, και κατά τη διάρκειά της, βυζαντινούς ύμνους του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Μηνά έψαλε ο Χορός Εκκλησιαστικής Μουσικής «Πέτρος ο Λαμπαδάριος», που διευθύνει ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής και φιλόλογος, πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης.


Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής και ο δήμαρχος Ελευθερούπολης Γιάννης Φιλόσογλου. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα με βυζαντινούς ύμνους, ο κ. Λυμπεράκης καθήλωσε το κοινό με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του για τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.


Ο κ. Λυμπεράκης αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία της Επισκοπής και αργότερα Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως, στην ιστορία της πόλης αλλά και στο ιστορικό του ναού, από την ίδρυση του το 1759 μέχρι σήμερα 2009, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταστροφική πυρκαγιά της Πρωτοχρονιάς του 1971, η οποία και συνέβαλε τραγικά στην αποκάλυψη πολλών ιστορικών στοιχείων για το ναό, δεδομένου ότι παράλληλα με την αναστήλωση του πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές που αποκάλυψαν παλαιοχριστιανικό ναό αλλά και παλαιότερα κτίρια.



Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το θερμό χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου.


Ο Ιερός Ναός

Φαίνεται ότι ο τόπος ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου τον 4ο με 5ο αιώνα είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από τους χριστιανούς για ανέγερση παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, μάλιστα σε χώρο, όπου στα ρωμαϊκά χρόνια κατείχε και πάλι θέση ιερή, διότι ήδη κάτω από το Ιερό Βήμα υπήρχε τάφος νεαρού Ρωμαίου.

Παραμένει άγνωστη η ιστορία και η τύχη του παλαιοχριστιανικού ναού, λόγω κυρίως βαρβαρικών επιδρομών. Συνάμα, η σύσταση της επισκοπής για την περιοχή, η οποία και είχε την εποπτεία του ναού, αναφέρεται μετά τον 9ο αιώνα.


Μετά τη λαίλαπα των σταυροφοριών και το έρεβος της τουρκοκρατίας, μόλις το 1759, η ισχυρή Δημογεροντία του ανθηρού Πραβίου παίρνει άδεια από την Υψηλή Πύλη για να ανεγερθεί ο γραφικός ναός του Αγίου Νικολάου.


Η παράδοση θέλει το Ναό να είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά, ο οποίος ετιμάτο από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Όταν όμως έγινε η μεταφορά της επισκοπής Ελευθερουπόλεως το 1889, από τις Ελευθερές στο Πράβιον, η παράλληλη Μητρόπολη Αλεκτορουπόλεως, η οποία είχε έδρα τις Ελευθερές, μετά την μεταφορά της από το κάστρο της Αλεκτορουπόλεως, που ως θαλάσσια περιοχή τιμούσε τον Άγιο Νικόλαο, μετέφερε τότε και το όνομά του Αγίου στο νέο Μητροπολιτικό Ναό, οπότε και η μνήμη του Αγίου Μηνά πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: