Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Χρήση πυρηνικής ενέργειας ή όχι; Απαντήσεις σε συνέδριο που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ

Πυρηνική ενέργεια: Λύση για την κλιματική αλλαγή ή απειλή στο περιβάλλον; Απαντήσεις στο ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

“Αναπόφευκτη, άμεση και μεσοπρόθεσμη λύση στα ενεργειακά σχέδια πολλών χωρών” χαρακτήρισε, στην εισήγησή του, την πυρηνική ενέργεια ο καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης Γ.Γιαδικιάρογλου προσθέτοντας ότι είναι η μόνη τεχνολογία πού μπορεί αποδεδειγμένα να προσφέρει σημαντικά στην ηλεκτροπαραγωγή σε σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα. “Η αποδοχή αυτής της «καθαρής» μορφής ενέργειας εξαρτάται άμεσα από τη μείωση των αποκαλούμενων “residual risks”, δηλαδή των υποθετικών ατυχημάτων με μεγάλες συνέπειες, αλλά με μικρές πιθανότητες να συμβούν” πρόσθεσε.

“Μονόδρομος” για τις αναπτυγμένες χώρες στη μεταπετρελαϊκή εποχή αποτελεί η χρήση της πυρηνικής ενέργειας σύμφωνα με τον Ελ.Τσουκαλά, καθηγητή στο Purdue University των ΗΠΑ. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι μία από τις λίγες χώρες που μπορεί να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια τη στιγμή που στις αναπτυσσόμενες, γειτονικές μας χώρες, συμβαίνει το αντίθετο: θέλουν, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν.

“Η Ελλάδα του 2050, του 2100, του 2500 πρέπει να είναι μια χώρα με πυρηνική ενέργεια γιατί μόνο τα αποθέματα ενέργειας στους πυρήνες του Ουρανίου έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν το μέλλον αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής” τόνισε ο κ.Τσουκαλάς.

Εκ διαμέτρου αντίθετος με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας εμφανίστηκε ο Θανάσης Αναπολιτάνος, πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου και μέλος Ε.Γ. του Διεθνούς Δικτύου Mediterranean No Nuclear Neighborhood-MN3.

“Ακόμα και οι υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας ομολογούν οτι το μόνο μειονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας είναι η πιθανότητα ατυχήματος. Έστω κι έτσι, αναρωτιέται κανείς: Χρειάζεται κι άλλο επιχείρημα?!” αναρωτήθηκε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι στην περίπτωση ενός συμβατικού ατυχήματος, οι όποιες επιπτώσεις περιορίζονται τόσο γεωγραφικά, όσο και χρονικά αλλά στην περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος οι επιπτώσεις απλώνονται σε τεράστια έκταση και σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Επιπλέον, όπως υποστήριξε, υπάρχει το άλυτο πρόβλημα διαχείρισης των πυρηνικών καταλοίπων, “το οποίο κρύβουν όλοι οι υπέρμαχοι της Π.Ε. κάτω από το χαλί”. “Σε όσους καλόπιστα αναρωτιούνται πώς θα λυθεί το πρόβλημα της ενέργειας, απαντάμε: Λύσεις για το ενεργειακό πρόβλημα υπάρχουν, είναι γνωστές, είναι φθηνές, είναι πραγματικά πράσινες, δεν δημιουργούν εξαρτήσεις και επί πλέον βρίσκονται σε αφθονία ιδιαίτερα στην ευλογημένη περιοχή μας. Υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα: Πριν από 6 μήνες παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα μιας ερευνητικής εργασίας που πραγματοποίησε επί 1½ έτος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με την Greenpeace. Αναφέρω μόνο ένα από αυτά :"Τα αποθέματα Ανανεώσιμης Ενέργειας που είναι σήμερα διαθέσιμα και μπορούμε να τα εκμεταλλευθούμε τεχνικά επαρκούν για να καλύψουμε 6 φορές τις σημερινές παγκόσμιες ανάγκες"κατέληξε.

Σημείο-κλειδί πάντως, στη διαδικασία υλοποίησης ενός πυρηνικού προγράμματος, μπορεί να αποδειχθεί και ο βαθμός συναίνεσης ή αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, όπως εκτίμησε στην εισήγησή του ο Λ.Καμαρινόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

“Υπάρχουν διλήμματα πoυ χρειάζονται σοβαρή και λογική αντιμετώπιση χωρίς δογματικές τοποθετήσεις: Μπορεί μια κοινωνία να δεχθεί ένα πυρηνικό ρίσκο πολύ μικρής πιθανότητας ενόψει άλλων μικρότερων ρίσκων με μεγαλύτερη πιθανότητα; Μπορεί μια κοινωνία να αποδέχεται κινδύνους όπως, π.χ. μια παγκόσμια καταστροφή από το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές από έλλειψη ενέργειας, και να απορρίπτει ρεαλιστικές λύσεις όπως είναι η πυρηνική ενέργεια;” αναρωτήθηκε.

Με τις εφαρμογές της πυρηνικής τεχνολογίας στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ασχολήθηκε η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ αποτελούμενη από τους Μ. Αντωνόπουλο-Ντόμη, Χ. Βλαχοκώστα, Σ. Κιαρτζή, Π. Μπίλλια και Π. Σαμαρά. Στα συμπεράσματά τους αναφέρεται ότι η πυρηνική ενέργεια έχει μηδενική εκπομπή ρύπων θερμοκηπίου ενώ σε περισσότερο από μισό αιώνα, συνέβη ένα μόνο ατύχημα (Chernobyl) με σοβαρές συνέπειες σε περιβάλλον και υγεία. Πάντως , όπως υπενθύμισε ο κ. Κιαρτζής «η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της χώρας, έχει δηλώσει ρητά την αντίθεσή της με την ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα”.

“ Σε περίπτωση μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος σε γειτονική χώρα, η πιθανότητα σημαντικών επιπτώσεων και στη χώρα μας δεν είναι αμελητέα», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι τις εργασίες της ημερίδας διέκοψαν για λίγα λεπτά μέλη του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων τα οποία εισέβαλαν στην αίθουσα και ανάρτησαν πανό κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: