Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

«Xημικός ισημερινός» χωρίζει τα ημισφαίρια της Γης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «χημικό ισημερινό» που χωρίζει το μολυσμένο αέρα του Βόρειου Ημισφαιρίου από τον καθαρότερο αέρα του Νοτίου Ημισφαιρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου Ρόιτερ και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας New Scientist.

Ερευνητές του Τμήματος Χημείας του βρετανικού πανεπιστημίου της Υόρκης, με επικεφαλής τη δρα Τζάκλιν Χάμιλτον, ανακοίνωσαν σήμερα στη Σιγκαπούρη ότι ανακάλυψαν, στον ασυννέφιαστο ουρανό του δυτικού Ειρηνικού, την ύπαρξη μιας ατμοσφαιρικής χημικής ζώνης πλάτους περίπου 50 χιλομέτρων, λίγο βορειότερα της Αυστραλίας. Στη βορειότερη πλευρά της ζώνης το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι στη νότια πλευρά.

Η ανακάλυψη, που για πρώτη φορά δείχνει ότι τα χημικά και μετεωρολογικά «σύνορα» των αέριων μαζών του Βορρά και του Νότου δεν είναι κατ’ ανάγκην ίδια, θα βοηθήσει τους επιστήμονες, όπως δήλωσαν, να προσομοιώσουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με μεγαλύτερη ακρίβεια τις κινήσεις των ρυπαντικών ουσιών στην ατμόσφαιρα και να αξιολογήσουν την επίδρασή τους στις μεταβολές του κλίματος.

Προηγουμένως οι επιστήμονες πίστευαν ότι η Διατροπική Ζώνη Σύγκλισης αποτελούσε το όριο ανάμεσα στο μολυσμένο αέρα του Βόρειου Ημισφαιρίου και στον καθαρότερο αέρα του Νοτίου Ημισφαιρίου. Η Ζώνη αυτή είναι μια κινούμενη νεφώδης περιοχή που περιβάλλει τη Γη περίπου στο επίπεδο του γεωγραφικού ισημερινού και όπου οι αληγείς άνεμοι των δύο ημισφαιρίων συναντιούνται. Χαρακτηρίζεται από συχνές βροχοπτώσεις και θεωρείται μετεωρολογικό σύνορο για τη μεταφορά ρυπογόνων ουσιών ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια.

Όμως η νέα έρευνα, που θα δημοσιευθεί στο γεωφυσικό περιοδικό "Journal of Geophysical Research - Atmospheres", διαπίστωσε τεράστιες αποκλίσεις στην ποιότητα του αέρα από τη μια στην άλλη πλευρά του «χημικού ισημερινού», ο οποίος τοποθετείται πολύ βορειότερα του μετεωρολογικού συνόρου της Διατροπικής Ζώνης Σύγκλισης (που την εποχή της έρευνας βρισκόταν πάνω από την κεντρική Αυστραλία).

Η ανακάλυψη του «χημικού ισημερινού» έγινε με τη βοήθεια αισθητήρων πάνω σε ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροπλάνο στη διάρκεια πολλών πτήσεων βορείως της Αυστραλίας. Η Χάμιλτον δεν αποκλείει πάντως η ανακάλυψή της να έχει εποχικό χαρακτήρα.

(Η είδηση αναδημοσιεύεται από το site της "Εβδόμης" )

Δεν υπάρχουν σχόλια: