Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

31ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 14o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους15 - 20 Σεπτεμβρίου 2008

Στην καρδιά του Σεπτέμβρη θα ανοίξουν οι πύλες του 31ου Ελληνικού και 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα, όπου και θα προβληθούν 33 ελληνικές ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό, 25 διαγωνιστικό (digi 2008) και 20 στο πληροφοριακό τμήμα. Πλούσιο και το Διεθνές, αφού θα προβληθούν 65 ταινίες μεταξύ των οποίων τρεις είναι ελληνικές και μία κυπριακή από 46 χώρες.
Η φετινή διοργάνωση αγκαλιάζει τις νέες τάσεις στην ελληνική αλλά και διεθνή κινηματογραφία, ενώ παράλληλα επιχειρεί να παρουσιάσει τους κοινωνικοπολιτικούς και αισθητικούς πυλώνες της σύγχρονης κινηματογραφίας.

Το 31ο Φεστιβάλ αποχαιρετά τους φίλους του με μια συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου αμέσως μετά την τελετή λήξης.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ…
- Το Φεστιβάλ τη μνήμη του Βαγγέλη Δημητρίου -ο αιφνίδιος θάνατος του οποίου συγκλόνισε την κινηματογραφική οικογένεια- με την προβολή αποσπασμάτων από ταινίες του.
- Το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του Χρήστου Βακαλόπουλου. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος μέσα από το σύντομο πέρασμά του άφησε μέσα από τις ταινίες, τα κριτικά κείμενα και τα μυθιστορήματά του πολύτιμες παρακαταθήκες. Το Φεστιβάλ Δράμας θα τιμήσει την προσφορά του Χρήστου συστήνοντάς τον στους νέους κινηματογραφιστές μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητά του. Στο αφιέρωμα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Play it again, Χρήστο», σε σκηνοθεσία και σενάριο του Σταύρου Καπλανίδη.

ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ & ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
- Έκθεση σύγχρονης τέχνης Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ , θα πραγματοποιηθεί έκθεση με γενικό τίτλο: «Ετεροτοπίες: Επιλογές από την 1η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
- Απονομή βραβείων Για δεύτερη χρονιά, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, απονέμει τρία συνολικά βραβεία, 1 στο εθνικό, 1 στο digi και 1 διεθνές, συνολικής αξίας 10.000 ευρώ
- «Τα χαράπια του Βώλακα» Στη διάρκεια της τελετής έναρξης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τα χαράπια του Βώλακα», μία παραγωγή του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.Τα "Χαράπια" ή αράπηδες είναι ένα τριήμερο δρώμενο που διαδραματίζεται στον Βώλακα Δράμας, στο όρος Φαλακρό και στα γύρω χωριά 6,7 και 8 Ιανουαρίου, των Θεοφανείων. Είναι έθιμο που κρατάει από τα χρόνια του Διόνυσου και διατηρήθηκε μέσα από την Χριστιανική παράδοση μέχρι και σήμερα και γίνεται για υγεία και γονιμότητα. Πρόκειται για ζωντανή παράδοση που γεμίζει με χαρά τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βώλακα.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το Εθνικό Κέντρο βιβλίου θα απονείμει βραβείο καλύτερου σεναρίου για τη διασκευή διηγήματος σε ταινία Μικρού Μήκους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε συνεργασία με το Network Ireland Television – η οποία αντιπροσωπεύει τώρα περισσότερες από 500 ταινίες μικρού μήκους, το 85% των οποίων είναι ταινίες live action και οι υπόλοιπες είναι ταινίες animation- και το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου πραγματοποιούν αφιέρωμα στον Ιρλανδικό Κινηματογράφο.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ UIP 2007 Prix EFA-UIP 2007
Το Βραβείο UIP είναι μια πρωτοβουλία της UIP και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA) σε συνεργασία με 13 φεστιβάλ όλης της Ευρώπης. Σε καθένα από αυτά, η EFA και η UIP προσφέρουν ένα Βραβείο UIP που περιλαμβάνει το χρηματικό ποσό των 2000 € και την διασφάλιση της υποψηφιότητας στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απονέμουν σε μια από τις υποψήφιες ταινίες (σήμερα 1.700 Ευρωπαίοι επαγγελματίες κινηματογράφου) το Βραβείο «Prix UIP» για την κατηγορία ταινιών μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 10.000 €. To 2003, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και η United International Pictures (UIP) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Συντονισμό Φεστιβάλ Κινηματογράφου θεσμοθέτησαν την περιοδεία με τίτλο: ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΕΤΡΑΕΙ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο UIP για ταινίες μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου συμπεριλαμβανομένης και το Grand Prix της νικήτριας ταινίας: ALUMBRAMIENTO του Eduardo Chapero-Jackson από την Ισπανία.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΙΣΟΙ
Ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut και του Ιδρύματος «Erinnerung, Verantwortung und Zukunft» παρουσιάζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας σε συνεργασία με το Παράρτημα του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Ελλάδα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ψήφιση της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2008, το Ίδρυμα «Erinnerung, Verantwortung und Zukunft/Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον» σε συνεργασία με το Goethe Institut διεξήγαγε ένα διεθνή διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους. Φοιτητές Ανώτατων Σχολών Κινηματογράφου και Καλών Τεχνών από τη Γερμανία, την Εσθονία, το Ισραήλ, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τσεχία, την Ουκρανία και τις Η.Π.Α. κλήθηκαν να δώσουν καλλιτεχνική έκφραση στη δική τους κριτική άποψη. Οι βραβευμένες παραγωγές προβλήθηκαν σε μια ειδική εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ των Ανώτατων Σχολών Κινηματογράφου στο Μόναχο τον Νοέμβριο του 2007. Μια επιλογή παρουσιάστηκε επίσης και σε παράλληλο πρόγραμμα της Βerlinale 2008.

ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ
Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 21:00 θα προβληθούν 6 γαλλόφωνες ταινίες μικρού μήκους για το κοινό του Φεστιβάλ. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το TV5 Monde και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Το πρωί της ίδιας μέρας, θα προβληθούν 9 παιδικές γαλλόφωνες ταινίες, για τα παιδιά και τους καθηγητές τους στο Ωδείο και τα «ΟΛΥΜΠΙΑ».

2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 2008
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ «». Το Διεθνές Φεστιβάλ EMOTION PICTURES διοργανώνεται από Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ
Φέτος η ΕΡΤ, πέραν της επικοινωνιακής και οικονομικής υποστήριξης και της συμμετοχής της στο Φεστιβάλ ως παραγωγού, έχει σχεδιάσει σε συνεργασία με το Φεστιβάλ:
- «Δημόσια τηλεόραση και μικρού μήκους ταινία. Προοπτικές Συμπαραγωγής»: Η ΕΡΤ θα συμμετάσχει στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα τη συμβολή των δημόσιων τηλεοπτικών οργανισμών (EBU = European Broadcasting Union) στην παραγωγή, συμπαραγωγή και προβολή ταινιών μικρού μήκους στην οποία θα μετάσχουν στελέχη μερικών από τους σημαντικότερους δημόσιους τηλεοπτικούς οργανισμούς της Ευρώπης και της Μεσογείου, όπως της φινλανδικής YLE, του γερμανικού BR , της γαλλικής FR3, του ARTE, του βελγικού RTBF αλλά και της αιγυπτιακής και της τυνησιακής τηλεόρασης.
- Τη διοργάνωση ενός διήμερου σεμιναρίου-εργαστηρίου για τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ, στο οποίο θα παρουσιαστούν θέματα σεναρίου, παραγωγής και σκηνοθεσίας ταινιών μικρού μήκους καθώς και η σχέση της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο.
- Καθημερινές προβολές δεκάλεπτης διάρκειας αρχειακού υλικού από το πολύτιμο οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ.
- Φωτογραφική έκθεση και έκθεση παλαιών μηχανημάτων της ΕΡΤ στο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Δράμας με, τις οποίες επιμελείται η Διεύθυνση Μουσείου και Αρχείου της ΕΡΤ.
- Ένα αφιέρωμα σε παλαιότερες παραγωγές της ΕΡΤ που έχουν αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις στη Δράμα και στα κρατικά βραβεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ''STOP BY.SHOOT FILM'' σε συνεργασία με την KODAK
«Stop By. Shoot Film», διοργανώνεται στις 16, 17 & 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στους συμμετέχοντες δίνεται η ευκαιρία να συναντηθούν με έναν διεθνούς κύρους κινηματογραφιστή, να εξοικειωθούν με τη χρήση κάμερας και φιλμ 16mm και να τραβήξουν τις δικές τους σκηνές –μέσα σε δύο ώρες! Αργότερα θα παραλάβετε σε DVD όλη τη δουλειά σας για να δείτε και μόνοι σας την αξεπέραστη ποιότητα του κινηματογραφικού φιλμ. Η εκδήλωση διοργανώνεται και προσφέρεται δωρεάν από την Kodak.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
* Παρουσιάσεις σκηνοθετών και ανοικτός διάλογος με το κοινό, καθημερινά στο αίθριο του Φεστιβάλ. * Παρουσιάσεις βιβλίων στο αίθριο του Φεστιβάλ.* Έκθεση χαρακτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.* Έκθεση εικαστικών με θέμα: «Φωτεινά μονοπάτια της ψυχής» σε συνεργασία με την Ε.Ψ.Υ.Κ.Α Νομού Δράμας και την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Δράμας.* Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Στράγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: