Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΟΘΕΣΗ "ΒΑΤΟΠΕΔΙ": Επεισόδιο 4ο

(...συνέχεια από το προηγούμενο)

ΕΒΔΟΜΗ 5-7-2007

Του Άρη Μεντίζη
(mentizis@evdomi.gr)

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και ορισμένων από τους φορείς φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα για την υπόθεση των 1240 στρεμμάτων παραλιακών εκτάσεων στο νομό Καβάλας, που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Μετά τις αντιδράσεις τόσο σε Θεσσαλονίκη, όπου πολλά από τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν ήδη έχουν εκποιηθεί, όσο και στην Καβάλα, πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών στην Αθήνα, μεταξύ αντιπροσωπείας μοναχών από τη Μονή Βατοπεδίου και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Και αυτό γιατί, στη σκιά των αντιδράσεων, η Μονή θέλησε να ανταλλάξει τα 1240 στρέμματα του νομού Καβάλας με κτίριο μεγάλης αξίας στην Αθήνα. Βέβαια αυτό το σενάριο είχε ακουστεί από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας, όμως φαίνεται ότι η βροχή αποκαλύψεων επέσπευσε ορισμένες διαδικασίες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η δεύτερη μεταβίβαση – ανταλλαγή μεταξύ των καβαλιώτικων εκτάσεων και του κτιρίου.

Άγνοια των τοπικών φορέων

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης ανέφερε ότι «επειδή ξεσηκώθηκε ο κόσμος, υπήρξε πολιτική παρέμβαση και με σύντομες διαδικασίες, σε μια νύχτα πάνε να δώσουν άλλες πανάκριβες περιοχές. Είναι πολύ σοβαρό θέμα να παραχωρούνται μεγάλης αξίας δημόσιες εκτάσεις και επιπλέον εν αγνοία των τοπικών φορέων». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζέκης μαζί με τον έτερο βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Χουρμουζιάδη έχουν καταθέσει από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή. Αυτή η απάντηση ωστόσο αναμένεται τουλάχιστον μετά από 20 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ΚΕΔ επικοινώνησε και εκπρόσωπος της Νομαρχίας Καβάλας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το θέμα που απασχολεί εδώ και μέρες την τοπική επικαιρότητα. Η κίνηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει την άγνοια που επικαλέστηκε η πλευρά της νομαρχίας για τις εξελίξεις αυτές.

Αίτηση για έγγραφα

Ωστόσο η νομαρχιακή παράταξη Καβάλας της «Υπερνομαρχίας Πολιτών» με αίτηση της προς τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας ζήτησε τόσο τη σύγκληση έκτακτου Νομαρχιακού Συμβουλίου για το θέμα ενώ ζήτησε να υπάρχουν στην διάθεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου: «α) το υπ’ αριθ. 2800/26-4-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών κ. Πελέκη Αικατερίνης του Διονυσίου, β) Όλα τα σχετικά δημόσια έγγραφα που προσαρτώνται σ’ αυτό, γ) Όλα τα σχετικά δημόσια έγγραφα που προσαρτώνται και στα παρακάτω συμβόλαια της ίδιας συμβολαιογράφου: Το υπ’αριθ. 2817/9-5-2007. Το υπ’αριθ.2819/22-5-2007. Το υπ’αριθ.2820/22-5-2007. Το υπ’αριθ.2825/22-5-2007».

Τοποθετήσεις

«Ας απαντήσουν αυτοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Εμείς δεν ασκούμε διοίκηση και δεν έχουμε ενημέρωση για το θέμα», τόνισε λακωνικά ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟΔΕ) Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Τσοκτένογλου, ενώ ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μπαμπαλίδης σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν μπορεί να ωφελείται ο νομός Ξάνθης σε βάρος του νομού Καβάλας. Η κατάσταση θα πρέπει να αναστραφεί για να περιέλθουν οι εκτάσεις και πάλι στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου».

Μιλώντας από τη συχνότητα του Studio 7 ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του Συνασπισμού, Κώστας Μορφίδης ανέφερε ότι διερευνάται το θέμα και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί προστατευόμενες περιοχές όπως η λίμνη Βιστωνίδα να μεταβιβάζονται και να ανταλλάσσονται. Επίσης χαρακτήρισε παράξενη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, το ότι δηλαδή δεν υπήρξε σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Χρυσόστομος Κεβρεκάκης, μιλώντας και αυτός στο Studio 7 σημείωσε πως το θέμα δεν είναι νομικό αλλά είναι αυστηρά πολιτικό και έχει να κάνει με τις χρήσεις δημόσιας γης. Όπως είπε είναι απαράδεκτο το ότι τα συμβόλαια μεταξύ Μονής και Δημοσίου δεν έγιναν εδώ στη Καβάλα, αλλά στην Αθήνα και σημείωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου όπου θα συζητήσει και αυτό το θέμα.

(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: