Η Καβάλα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή "μπλεγμένη" στην υπόθεση, αφού 1240 στρέμματα γης στα δυτικά παράλια του νομού παραχωρήθηκαν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο πλαίσιο της ανταλλαγής του ...νερού της λίμνης Βιστωνίδας. Η έκπληξη ήρθε όταν ετοιμάστηκαν τα συμβόλαια παραχώρησης. Για το θέμα την Κυριακή 1 Ιουλίου 2007, ο επικεφαλής της νομαρχιακής παράταξης Καβάλας "Υπερνομαρχία Πολιτών" Δημήτρης Παπουτσής παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
ΕΒΔΟΜΗ 2-7-2007
Ένα μείζον θέμα τόσο για το νομό Καβάλας, όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της νομαρχιακής παράταξης Καβάλας της «Υπερνομαρχίας Πολιτών» Δημήτρης Παπουτσής, πρόκειται για την «θυσία» 1240 στρεμμάτων παραθαλάσσιων εκτάσεων του Δημοσίου για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας, την οποία τελικά το Δημόσιο αναγνώρισε ότι κατέχει η Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.
Ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι από το Μάιο του 2004, με «συνοπτικές διαδικασίες ως προς τους πολίτες του νομού Καβάλας και τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας», η κυβέρνηση αποφάσισε «να πραγματοποιηθεί η μαζική μεταβίβαση κατά κυριότητα πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων δημόσιας ακίνητης περιουσίας μεγάλης αξίας. Από πλευράς οικονομικών με τιμές δημοσίου μιλάμε για 50 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις γνωστές μέχρι σήμερα εκτάσεις». Όπως διευκρίνισε «αναφέρομαι στην μεταβίβαση κατά κυριότητα με 4 συμβολαιογραφικές πράξεις ανταλλαγής 1.240 στρεμμάτων που βρίσκονται κατά μήκος των δυτικών ακτών του νομού Καβάλας, από την Ηρακλείτσα μέχρι και τις ακτές του Δήμου Ορφανού. Αυτή η πράξη ανταλλαγής αφορά σε μεταβίβαση κατά κυριότητα του δικαιώματος των στρεμμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο προς την Ιερά Μονή Βατοπεδίου». Παράλληλα επίκειται, όπως είπε, και η εκποίηση ακόμη μιας παραλιακής έκτασης στην παραλία Οφρυνίου έκτασης 250 στρεμμάτων, για την οποία, όπως είπε αναζητά στοιχεία.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπουτσής: «Από τις 26-07-2006 με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στην βασική αφετηρία της συντέλεσης αυτής της πράξης ανταλλαγής. Αιφνιδιαστικά δια του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας από τις 07-06-2004 υπήρξε πράξη αναγνώρισης του δικαιώματος κυριότητος έπειτα από 100 χρόνια αντιδικιών υπέρ της κοινότητας Βατοπεδίου. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά με μια ανταλλαγή δημοσίων εγγράφων, μια αλληλογραφία μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων και του Υπουργείου Γεωργίας όπου φαίνεται πως όλες οι παραπάνω εκτάσεις καταλήγουν σε πράξη ανταλλαγής. Τα συμβόλαια αυτά καταρτίστηκαν έτσι όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, όλα περίπου τις ίδιες ημέρες».
Τα συμβόλαια
Στη συνέχεια ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στα τέσσερα συμβόλαια που περιγράφουν αναλυτικά την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε: «Το πρώτο αφορά στην μεταβίβαση έναντι ανταλλαγής 78 στρεμμάτων στο Δήμο Ορφανού, μεταξύ της παραλίας της Κάρυανης και της παραλιακής Εγνατίας. Η αξία βάση του συμβολαίου έναντι της αξίας της λίμνης Βιστωνίδας ανέρχεται στα 60 χιλιοστά της αξίας της λίμνης. Το δεύτερο συμβόλαιο αφορά ειδικότερα στην περιοχή αγροκτήματος της Νέας Περάμου, ακίνητο έκτασης 323 στρεμμάτων. Η αξία σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές ανέρχεται στα 226 χιλιοστά έναντι της αξίας της λίμνης. Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή των Αμμολόφων. Το τρίτο συμβόλαιο αφορά στη μεταβίβαση ακινήτου στην περιοχή της Νέας Ηρακλείτσας, συνολικών στρεμμάτων 320, και 211 χιλιοστά έναντι της αξίας της λίμνης. Το τέταρτο συμβόλαιο αφορά μεταβίβαση ακινήτου, κυριότητος μέχρι πρότινος Ελληνικού Δημοσίου, επιφανείας 518 στρεμμάτων. Η έκταση αφορά σε αγρόκτημα Ακροποτάμου. Πρόκειται για παραλιακή τοποθεσία που ορίζεται μεταξύ του Θρακικού Πελάγους και της Παραλιακής Εγνατίας. Συνοπτικά το συνολικό ποσό όπως προκύπτει από την άθροιση των τιμών που αναγράφονται στα συμβόλαια ανέρχεται στα 28.293.000 ευρώ. Το σύνολο των στρεμμάτων ανέρχεται στα 1240 ενώ αυτά αντιστοιχούν σε 604 χιλιοστά της αξίας της λίμνης. Τα υπόλοιπα 400 χιλιοστά που δεν έχουμε ως στοιχεία μάλλον αφορούν σε αξία μεταβιβασθέντων ακινήτων άλλων περιοχών της χώρας». Όπως προκύπτει λοιπόν από τα στοιχεία αυτά, η αξία της λίμνης ανέρχεται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπουτσής, ο ίδιος απηύθυνε ερώτηση στον πρόεδρο της 1ης Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας και αναπληρωτή νομάρχη Γιώργο Τσαλουχίδη, ο οποίος αναπληρώνει το νομάρχη, και πήρε την απάντηση ότι κάτι έχει ακούσει, αλλά δεν υπάρχει τίποτα επίσημο στον τομέα της ενημέρωσης. Αναρωτήθηκε μάλιστά γιατί δόθηκαν παραλιακές εκτάσεις και όχι άλλες εκτάσεις, αλλά και γιατί όλα αυτά έγιναν χωρίς να ενημερωθούν νομαρχία και δήμοι. «Δέχομαι ότι είναι αληθές αλλά αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μου ότι η αντιμετώπισή μας αποτελεί αντίληψη αποικιοκρατικής αντιμετώπισης των πραγμάτων από την κεντρική κυβέρνηση προς εμάς που μας αντιμετωπίζει σαν ιθαγενείς», παρατήρησε
.
Στη συνέχεια απηύθυνε ερώτημα προς τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Γιώργο Καλαντζή, τον βουλευτή Μίμη Χριστοφιλογιάννη και το νομάρχη Καβάλας Θόδωρο Καλλιοντζή, για το αν ρωτήθηκαν ποτέ γι’ αυτή τη διαδικασία και εφόσον ρωτήθηκαν, τι απάντησαν και σε ποιες κινήσεις προέβησαν. Παράλληλα αναρωτήθηκε για το ποια είναι η πολιτική ανάμειξη στην υπόθεση, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού.
Οι προτάσεις
Στη συνέχεια, ο κ. Παπουτσής κατέθεσε μια σειρά προτάσεων που περιλαμβάνουν: «α) άμεσα τη σύσταση επιτροπής δικηγόρων από το Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας, με σκοπό το δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης, την άσκηση εντύπων βοηθημάτων και την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς με σκοπό την ακύρωση αυτής της ανταλλαγής, β) Τη σύσταση επιτροπής αγώνα για τον πολιτικό και αγωνιστικό χειρισμό της υπόθεσης, με συμμετοχή όλων των φορέων ανεξαιρέτως, γ) την αναγκαία αγωνιστική κινητοποίηση, δ) την άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για ανάληψη πρωτοβουλιών, και ε) να πάρει άμεσα θέση ο υπουργός. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει την άμεση πολιτική ευθύνη από τους εμπλεκόμενους υπουργούς ζητώντας τις παραιτήσεις τους και άμεση επιστροφή όλων αυτών των εκτάσεων στους πολίτες της Καβάλας».
Κλείνοντας, ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι σε όλες αυτές τις πράξεις το συμβολαιογραφείο αλλά και οι δικηγόροι είναι οι ίδιοι. Όπως ανέφερε, η συμβολαιογράφος είναι «η κα Αικατερίνη Διονυσίου Πελέκη, σύζυγος Γεωργίου Βουλγαράκη, και δικηγόροι είναι οι κ.κ. Δ. Πελέκης του Διονυσίου, για την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, και Σταύρος Ζερβουδάκης για το Ελληνικό Δημόσιο». Κληθείς να απαντήσει στο αν η συμβολαιογράφος είναι η σύζυγος του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι τα συμπεράσματα τα αφήνει στους πολίτες και ότι σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.
Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr
(Συνεχίζεται...)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου