Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Μποϋκοτάζ στο φρέσκο γάλα με τιμή πάνω από 1 € το λίτρο!

Τους τελευταίους μήνες το θέμα της ακρίβειας οξύνεται όλο και περισσότερο, και απασχολεί πλέον το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών. Ασφαλώς, η ακρίβεια, δεν είναι μόνον ελληνικό ούτε καν μόνον ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει!

Ωστόσο στην Ελλάδα παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα. Ακόμη και στις καλύτερες ημέρες της ευρωπαϊκής οικονομίας, όταν ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης «έτρεχε» με 1% & 1,5%, στην Ελλάδα «έτρεχε» με 2,5% και 3%. Και βέβαια όταν μιλάμε για επίσημο πληθωρισμό 3% & 4%, το καλάθι των καθημερινών αναγκών, για τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους ακριβαίνει με πολλαπλάσιους ρυθμούς. Μέσα σ αυτό, πρωτεύουσα θέση κατέχει το φρέσκο γάλα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓ, η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα, για τον παραγωγό, τον τελευταίο χρόνο ακολουθεί μία καμπύλη. Τον περασμένο Ιούλιο, η μέση τιμή ήταν κάτω από τα 37 λεπτά το λίτρο, κορυφώνεται τον Ιανουάριο του 2008 φτάνοντας τα 46 λεπτά και στην συνέχεια αρχίζει πτωτική πορεία. Ήδη τον Μάρτιο ήταν στα 44 λεπτά ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για πίεση των εταιρειών να πέσει ακόμα, έως και 10 λεπτά.

Με βάση λοιπόν την τιμή παραγωγού, το τελικό προϊόν φτάνει στον καταναλωτή σε τριπλάσια τιμή. Και ενώ η τιμή παραγωγού μειώνεται, η τιμή καταναλωτή αυξάνεται. Επίσης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή που καταβάλλει ο Έλληνας καταναλωτής είναι αυξημένη πάνω από 45%, όπως εξάγεται από τον πίνακα που επισυνάπτουμε στο τέλος του κειμένου.

Το φρέσκο γάλα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν. Αποτελεί βασικό προϊόν διατροφής και σχεδόν υποχρεωτικό διατροφικό στοιχείο των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι) Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το ΝΕΟ ΙΝΚΑ σε συνεργασία με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και τις άλλες 13 Ενώσεις Καταναλωτών που συμμετέχουν σε αυτή, καλεί τους καταναλωτές σε αποχή από την αγορά φρέσκου γάλακτος με τιμή πάνω από 1ευρώ το λίτρο, από Δευτέρα 9 έως και Σάββατο 14 Ιουνίου. Το μποϋκοταζ υπογράφουν 18 Ενώσεις Καταναλωτών.

Έχουμε ακούσει, παράγοντες της αγοράς να «ανησυχούν» για την αδυναμία των καταναλωτών να καταναλώσουν, είναι μια πραγματικότητα. Είναι καιρός πλέον να ανησυχήσουν και κάποιοι για την μη κατανάλωση των προϊόντων τους, όχι από αδυναμία των καταναλωτών, αλλά από επιλογή τους, να μην τα αγοράσουν.

Ήρθε η ώρα οι καταναλωτές να παίξουν τον ρόλο που πραγματικά έχουν στην λειτουργία της αγοράς και στην διαμόρφωση των τιμών και όχι να αποτελούν αγοραίο τμήμα αυτής.

Η σημερινή μας κίνηση είναι μόνον η αρχή! Θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες, ακόμα πιο οργανωμένα, ακόμα πιο αποφασιστικά και δυνατά.

Καλούμε όλους τους καταναλωτές να συμμετέχουν στο μποϋκοτάζ και τους φορείς που νοιάζονται πραγματικά για τον Έλληνα καταναλωτή, να το στηρίξουν.

Ο αγώνας μας για την ακρίβεια θα συνεχιστεί.

Μποϋκοτάζ ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα.

Μην αγοράσει κανείς γάλα από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.


Οι Ενώσεις Καταναλωτών που υπογράφουν το μποϋκοτάζ:
ΝΕΟ ΙΝΚΑ
ΒΙΟ.ΖΩ
Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ.
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΑΤΡΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΙΝΚΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΙΝΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΙΝΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΙΝΚΑ ΞΑΝΘΗΣ

(Από την ιστοσελίδα http://www.newinka.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: