Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Άγνοια ή σκοπιμότητα;

Δημοσιεύω σχόλιο που έστειλε ένας φίλος στην "Εβδόμη", σχετικά με την προβολή που τυγχάνει η περίπτωση των γεωγραφικών ορίων της γείτονος πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας και της ελληνικής Μακεδονίας. Εσκεμμένα θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν την Μακεδονία μας ως μια μικρή περιοχή ή απλά δεν γνωρίζουν και με τον τρόπο αυτό βοηθούν τους μη γνωρίζοντες; Τα σχόλια δικά σας...


Θέλω, ως Έλληνας πολίτης και Μακεδόνας -Καβαλιώτης, να εκφράσω την οργή μου για τον απαράδεκτο χάρτη της Μακεδονίας μας που έδειξαν στα δελτία των ειδήσεών τους οι υπεύθυνοι του Euronews καθ'όλη τη διάρκεια της Παρασκευής, 30.05.08. Σημειώνω ότι το κανάλι αυτό εκπέμπει παγκοσμίως σε εφτά γλώσσες, εγώ το παρακολούθησα από τη Μόσχα, όπου βρίσκομαι τώρα, ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός.


Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ σχετικό με τις επικείμενες εκλογές στα Σκόπια, - τα οποία βέβαια, σταθερά αποκαλούν Μακεδονία -οι συντάκτες του δελτίου κάποια στιγμή αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της ονομασίας και τις ελληνικές αντιρρήσεις, δείχνοντας ένα χάρτη της F.Y.R.O.M. σε σύγκριση, υποτίθεται, με την ελληνική Μακεδονία. Εκεί, με μεγάλη μου έκπληξη, παρατήρησα ότι η ελληνική Μακεδονία ξαφνικά 'ζάρωσε' και μίκρυνε, αφού το Euronews την παρουσίασε περίπου στα όρια της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας, αφήνοντας απ΄έξω τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία με την Καβάλα και τη Δράμα, την Κεντρική Μακεδονία με τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας κ.λπ. Αμέσως, τους έστειλα ηλεκτρονικό μήνυμα διαμαρτυρίας, το οποίο αμφιβάλλω αν θα το δημοσιεύσουν. Και επειδή μια εικόνα αξίζει περισσότερο από τη λεκτική περιγραφή, σας αποστέλλω και φωτογραφία με τον επίμαχο χάρτη, έτσι όπως προβλήθηκε στα ρεπορτάζ του Euronews.

Είμαι βέβαιος ότι η προβολή αυτή του Euronews έγινε εσκεμμένα προς παραπλάνηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, για να φανεί ότι η ελληνική Μακεδονία είναι μικρή και ασήμαντη μπροστά στη F.Y.R.O.M. επομένως 'τι θέλουν και φωνάζουν οι Έλληνες'; θα μπορούσε κάποιος αφελής να σκεφτεί. Θεωρώ ότι τέτοιου είδους κινήσεις από Μ.Μ.Ε. των 'συμμάχων' μας Ευρωπαίων θα πρέπει να επισημαίνονται και να καταγγέλλονται επισήμως και από το ελληνικό κράτος.


Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου
καθηγητής -φιλόλογος
Μόσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια: