Σάββατο 11 Μαΐου 2013

«Πρέπει να προστατέψουμε το κοινό που χρησιμοποιεί αυτό το νερό»

Πρόκειται για αποτελέσματα που εξήχθησαν από δύο κρατικά ερευνητικά κέντρα και δεν επιδέχονται αμφιβολίες είπε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας, για την υπόθεση των μετρήσεων αρσενικού στο νερό της Νικήσιανης, και συμπλήρωσε ότι η ΔΕΥΑ και η διοίκηση του Δήμου γνώριζαν τις υψηλές τιμές, χωρίς ωστόσο να δίνουν στην υπηρεσία, ως όφειλαν, τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις που έκανε η ΔΕΥΑ.


Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «η ιστορία αυτή δεν είναι καινούργια. Ξεκινά εδώ και χρόνια. Από το 2009 έχουμε μετρήσεις που δείχνουν αυξημένο αρσενικό. Υπήρχε μια διαδρομή, μπήκαν κάποια φίλτρα, τα οποία τα παρακολουθούμε από τον Οκτώβριο που άρχισαν να λειτουργούν, και βλέπουμε συνεχώς πάλι αυξημένες τιμές στο αρσενικό. Με τις τελευταίες μετρήσεις που είχαμε τον Μάρτιο, πήραμε τελικά αυτή την απόφαση μέχρι να διαπιστώσουμε τι γίνεται με τη λειτουργία τους».

Σχετικά με την απάντηση της ΔΕΥΑ Παγγαίου που αμφισβητεί την απόφαση, είπε: «Αμφισβητεί τα αποτελέσματα μιας κρατικής υπηρεσίας, ενός ελεγκτικού μηχανισμού; Εμείς είμαστε ένας ελεγκτικός μηχανισμός. Είμαστε υπηρεσία που έχει ως αρμοδιότητα να ελέγχει εάν οι ΔΕΥΑ παρέχουν το νερό που πρέπει στους πολίτες. Πήραμε, παίρνουμε και θα παίρνουμε δείγματα, και συνεργαζόμαστε με μεγάλα κρατικά διαπιστευμένα εργαστήρια, το Περιφερειακό Εργαστήριο της Λάρισας, που είναι κρατικό, και είναι και η χημική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης. Τι αμφισβητούν δηλαδή;».

«Η ΔΕΥΑ και η κάθε ΔΕΥΑ οφείλουν να φέρουν τα αποτελέσματα. Η νομοθεσία λέει ότι οι ΔΕΥΑ οφείλουν να ελέγχουν το νερό τους, και οφείλουν να δίνουν τα αποτελέσματα αυτά στις ελεγκτικές αρχές», είπε και στην ερώτηση αν η ΔΕΥΑ Παγγαίου έδωσε τα αποτελέσματα στην υπηρεσία απάντησε λακωνικά «όχι».

«Εμείς είμαστε σε συνεργασία με το Δήμο αυτόν τον καιρό και για τα αποτελέσματα που πήραμε το Δεκέμβριο. Δηλαδή δεν πήραμε απόφαση με το πρώτο αποτέλεσμα που πήραμε τον Δεκέμβριο. Μετά τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου, που έδειξαν πάλι αυξημένες τιμές, τους καλέσαμε σε σύσκεψη στο γραφείο μου και παρέστησαν εκπρόσωποι της ΔΕΥΑ, τους ενημερώσαμε, τους λέμε κάτι συμβαίνει εδώ και πρέπει να το δείτε, και μετά πήραμε πάλι δείγματα και βρήκαμε πάλι αυξημένες τιμές», σημείωσε.

Μάλιστα, για τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου είπε πως «οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑ μας δικαιολογήθηκαν ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα ο χειμώνα, λόγω του κρύου και κάποιες μέρες λέει ότι είχαμε κάποιες διακοπές στη λειτουργία τους και έκτοτε λέει όλα ήταν καλά. Θεωρήσαμε ότι αφού όλα είναι καλά με μια νέα δειγματοληψία θα το βλέπαμε αυτό. Δυστυχώς το Μάρτιο είχαμε πάλι αυξημένα αποτελέσματα, διπλάσιο και τριπλάσιο από το κανονικό. Τι έπρεπε να κάνουμε; Το να κατηγορηθούμε ότι αργήσαμε το δέχομαι, με την έννοια ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν το λαμβάνεις άμεσα, δίνεις τη δυνατότητα στο Δήμο να αντιδράσει. Περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει».

«Μπορεί να μην λειτουργούν τα φίλτρα. Το ότι έβαλα φίλτρα θα πρέπει να λειτουργούν και συνεχώς και αδιάλειπτα. Αν λειτουργούν κάποιες μέρες και κάποιες μέρες όχι, τότε είναι πρόβλημα. Δεν είναι το θέμα να πούμε ότι τα εργαστήρια κάνουν λάθη», κατέληξε.

«Πρέπει να προστατέψουμε το κοινό που χρησιμοποιεί αυτό το νερό»

Σχολιάζοντας τις νομικές κινήσεις που επικαλείται στην απάντηση της η ΔΕΥΑ για το θέμα της απαγόρευσης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς που υπογράφει την απόφαση ανέφερε: «Αν νομίζει ότι είναι ψεύτικα τα στοιχεία από πιστοποιημένα εργαστήρια επανειλημμένα και δείχνουν υψηλά στοιχεία ας προχωρήσει. Εμείς σαν υπηρεσία, και σε επικοινωνία που είχαμε και με τον δήμαρχο, είπαμε ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να πάει έτσι, θα βγάλουμε την απαγόρευση, αν θέλετε να πάμε και μαζί να πάρουμε δείγματα από συγκεκριμένα σημεία και να τα στείλουμε – πρόταση του κ. Παπαδόπουλου ήταν – γιατί δεν έχουνε διάθεση να βάζουμε σε περιπέτειες τη ΔΕΥΑ Παγγαίου. Η διάθεσή μας όμως είναι να προστατέψουμε το κοινό που χρησιμοποιεί αυτό το νερό, το οποίο από δείγματα που έχουμε πάρει δείχνουν ότι έχει αυξημένη ποσότητα αρσενικού».

Όπως είπε, «Ο δήμαρχος είπε ότι δεν γνώριζε κάτι, θα επικοινωνούσε με τη ΔΕΥΑ και θα ξαναεπικοινωνούσε με τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά δεν επικοινώνησε, έβαλε έναν υπάλληλο της ΔΕΥΑ να επικοινωνήσει. Η πρόταση η δική μας ακόμα και στη ΔΕΥΑ ήταν να πάμε μαζί, να πάρουμε δείγματα από συγκεκριμένα σημεία και να τα στείλουμε στα εργαστήρια».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: