Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί η δεύτερη Κυριακή

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί η δεύτερη Κυριακή σε επίπεδο Περιφέρειας, μια και η διαφορά μεταξύ των δύο διεκδικητών είναι μικρή και έτσι οι αριστερές δυνάμεις καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο ποιος τελικά θα είναι αυτός που θα επικρατήσει.

Η «Κοινωνική Συμμαχία» με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Άρη Γιαννακίδη συγκεντρώνοντας 150.257 ψήφους έφτασε στο 41,75%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την «Περιφερειακή Αναγέννηση» με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιώργο Παυλίδη που συγκέντρωσε 147.845 ψήφους και ποσοστό 41,08%. Αυτά βέβαια σε επίπεδο Περιφέρειας, όπου σε Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη και Έβρο η «περιφερειακή Αναγέννηση είχε το προβάδισμα, όμως οι 26 μονάδες διαφορά που καταγράφηκαν στη Ροδόπη υπέρ της «Κοινωνικής Συμμαχίας» ανέτρεψαν το συσχετισμό, φέρνοντας πιο κοντά στη θέση του περιφερειάρχη το νομάρχη Ροδόπης.

Έτσι την ερχόμενη Κυριακή, στο δεύτερο γύρο των εκλογών οι δύο αυτές παρατάξεις καλούνται να δώσουν την τελική μάχη, και να προσελκύσουν και τους άλλους ψηφοφόρους, των υπολοίπων παρατάξεων που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Σημειώνεται ότι στην Τρίτη θέση βρέθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χρήστου Τρέλλη που απέσπασε το 7,74% συγκεντρώνοντας 27.852. Ακολουθούσε η «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» του Τάκη Χαρίτου με 16.609 ψήφους και 4,62%, η «Οικολογία Αλληλεγγύη» με 10.787 ψήφους και 3% και η «Ανταρσία», με 1,81% και 6.523 ψήφους. Συνολικά δηλαδή, εκτός των δυνάμεων των δύο πρώτων παρατάξεων, οι υποψήφιοι καλούνται να προσεγγίσουν και 61.771 ψηφοφόρους, που την πρώτη Κυριακή έδωσαν την ψήφο τους στις άλλες παρατάξεις.

Και εδώ η κατάσταση μπερδεύεται με την «Περιφερειακή Αναγέννηση» να τονίζει τον «αντιμνημονιακό χαρακτήρα» της αναμέτρησης, θέση την οποία έχουν εκφράσει πολλές φορές τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται κυρίως προς την «Κοινωνική Συμμαχία» ιδιαίτερα στη Θράκη, όπου το λεγόμενο «λόμπυ» φαίνεται ήδη να λειτουργεί και να αντιστρέφει την εικόνα στο νομό Έβρου, υπερ του Άρη Γιαννακίδη. Παράλληλα σημειώνεται ότι ήδη και από το κομμάτι της Δημοκρατικής Αριστεράς εκφράστηκε η «προτίμηση» στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ< οπότε μια τέτοια τάση αυτής της αριστερής δύναμης θεωρείται δεδομένη. Η μάχη βέβαια είναι δύσκολη, μια και η Νέα Δημοκρατία στο νομό φαίνεται ενισχυμένη, όμως σύμφωνα με πληροφορίες οι υπόλοιπες δυνάμεις θα διασπαστούν και θεωρείται πιθανότερο να επικρατήσει ο Άρης Γιαννακίδης.

Όσον αφορά τη Ροδόπη, εκεί η μάχη θεωρείται ήδη χαμένη για την «Περιφερειακή Αναγέννηση», μια και είναι δύσκολο να καλυφθούν οι 26 ποσοστιαίες μονάδες που την χωρίζουν από την «Κοινωνική Συμμαχία» με επικεφαλής τον τοπικό νομάρχη.

Τα «κάστρα» της Περιφερειακής Αναγέννησης

Από την άλλη πλευρά Καβάλα, Δράμα και Ξάνθη φαίνεται να είναι τα κάστρα του Γιώργου Παυλίδη, μια και ειδικά στην Καβάλα ο αγώνας του Ανδρέα Μπαλίκα δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια στην «Κοινωνική Συμμαχία» να πάρει την πρώτη θέση, ενώ παράλληλα και σε αυτό το νομό μια μερίδα των αριστερών ψηφοφόρων ήδη φαίνονται να στρέφονται στην Κοινωνική Συμμαχία», που όμως μάλλον πρόκειται για περιορισμένες δυνάμεις που αδυνατούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

Στη Δράμα η κατάσταση είναι πιο ρευστή, μια και το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «δουλεύει» πυρετωδώς, κλείνοντας κι άλλο την ψαλίδα, έχοντας και τη στήριξη μερίδας των αριστερών ψηφοφόρων.

Ωστόσο το κάλεσμα για αντιμνημονιακή ψήφο φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση ακόμη και σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που «απεγκλωβίστηκαν» από τις προσωπικές ψήφους της πρώτης Κυριακής και θέλουν τώρα να αντιδράσουν. Βέβαια αυτό το ρεύμα αναμένεται να είναι και αυτό μικρό.

Τέλος η Ξάνθη, εκλογική περιφέρεια του Γιώργου Παυλίδη αναμένεται να στηρίξει μέχρι τέλους την πρωτιά της «Περιφερειακής Αναγέννησης» αν και υπάρχει ιδιαίτερη κινητοποίηση στην πλευρά της μειονότητας, η οποία όπως φαίνεται στηρίζει στην πλειοψηφία της την «Κοινωνική Συμμαχία».

Η συμμετοχή

Όμως ο μεγάλος εχθρός των δύο παρατάξεων είναι η αποχή που ήδη από την πρώτη Κυριακή άγγιξε το 39,42%. Θεωρείται δεδομένο, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που έχει δεύτερο γύρο, πως τη δεύτερη Κυριακή η συμμετοχή είναι μικρότερη, και αυτό τρομάζει τις δύο παρατάξεις που φοβούνται διαρροές από τις δικές τους δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των πέντε νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχονται σε 657.133 ενώ ψήφισαν οι 404.691. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 359.873 ενώ τα άκυρα ανήλθαν σε 26.507 και 18311 ήταν τα λευκά.

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: