Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ανακαλύφθηκαν οι μεγαλύτερες μέχρι σήμερα πατημασιές δεινοσαύρων στον κόσμο

Γάλλοι ερασιτέχνες ερευνητές απολιθωμάτων, ένας γεωλόγος και μια δασκάλα, ανακάλυψαν τις μεγαλύτερες πατημασιές δεινοσαύρων που έχουν ποτέ βρεθεί στον κόσμο και οι οποίες εκτιμάται ότι έγιναν από πλάσματα που ζύγιζαν πάνω από 40 τόνους και είχαν μήκος πάνω από 25 μέτρα.

Η ανακάλυψη -που επιβεβαιώθηκε από επαγγελματίες παλαιοντολόγους του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας- έγινε στο οροπέδιο της οροσειράς Ιούρα, κοντά στο χωριο Πλάνιε, 45 περίπου χλμ. δυτικά της Γενεύης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τον βρετανικό "Γκάρντιαν".

Οι στρογγυλές πατημασιές, πάνω σε κρητιδικά ιζήματα, εκτείνονται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων και χρονολογούνται από το Ανώτερο Ιουρασικό, πριν περίπου 150 εκατ. χρόνια, όταν η περιοχή εκτιμάται ότι ήταν καλυμμένη μια ζεστή ρηχή θάλασσα. Νέες ανασκαφές θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στην ίδια περιοχή, οι οποίες μπορεί να την αναδείξουν σε μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες δεινοσαύρων στον κόσμο.

Οι πατημασιές είναι πελώριες, μήκους 1,20 έως 1,50 μέτρων, και έχουν γίνει από τετράποδα πλάσματα, αν και όχι από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους, που έχουν ποτέ ζήσει, αλλά, όπως εκτιμάται, από σαυρόποδα, φυτοφάγους δεινόσαυρους με μακρύ λαιμό, των οποίων έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα μόνο απολιθωμένα οστά.

Το 2004, άλλες πατημασιές δεινοσαύρων είχαν ανακαλυφθεί στην ελβετική μεριά των γαλλο-ελβετικών συνόρων, ενώ επίσης πατημασιές -αλλά όχι τόσο μεγάλες- έχουν βρεθεί σε άλλα μέρη στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στις ΗΠΑ κ.α.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: