Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Τα ενεργειακά φυτά "σώζουν" τις παραδοσιακές, αλλά οικονομικά ασύμφορες καλλιέργειες

Μεγαλύτερη οικονομική απόδοση από την καλλιέργεια δημητριακών ή αραβόσιτου έχουν τα ενεργειακά φυτά όπως η αγριαγκινάρα, ο μίσχανθος και το καλάμι, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιασθεί στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα "Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αναζητώντας λύσεις για το Ελληνικό Περιβάλλον", που διοργανώνει, από αύριο, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Όπως προκύπτει από την έρευνα του καθηγητή στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, κ. Ζέρβα και της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Μ. Θ. Σαββίδου, είναι προτιμότερη για τους αγρότες η υποκατάσταση, από ενεργειακά φυτά, ορισμένων υφιστάμενων καλλιεργειών, που δεν αποδίδουν ιδιαίτερα οικονομικά.

Σκοπός της μελέτης, με θέμα "οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη", ήταν η διερεύνηση των οικονομικών επιπτώσεων από την υποκατάσταση των υφιστάμενων καλλιεργειών με ενεργειακά φυτά στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας - Θράκης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι ενεργειακές καλλιέργειες αποτελούν μια σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για την παραγωγή βιοκαυσίμων και παρ' όλο που οι αγρότες ξεκίνησαν ήδη την υποκατάσταση των υφιστάμενων καλλιεργειών (πατάτες, δημητριακά, πεπόνια) με τις ενεργειακές, χρειάζονται επιπλέον οικονομικά κίνητρα.

"Στην εργασία αποδείχτηκε, υπό συνθήκες, ότι αυτή η υποκατάσταση είναι βιώσιμη τόσο για την κοινωνία όσο και για τους αγρότες και το περιβάλλον. Το εισόδημα, έπειτα από την υποκατάσταση, τείνει να εμφανίζεται μεγαλύτερο ακόμη και σε ξηρές συνθήκες, χωρίς άρδευση. Τέλος, πολύ σημαντική παράμετρο αποτελεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τη καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, ως πηγή βιομάζας, για τη παραγωγή ενέργειας", αναφέρει ως συμπέρασμα ο καθηγητής.

Στην εργασία εξετάστηκε η δυνατότητα ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών παραγωγής στερεής βιομάζας πολυετούς καλλιεργητικού κύκλου, όπως η αγριαγκινάρα, ο μίσχανθος, το καλάμι και το switchgrass. Αυτά τα ενεργειακά φυτά είναι οι μοναδικές καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στο ξηρό και ψυχρό κλίμα της Αν. Μακεδονίας - Θράκης.

Όπως εξηγεί στη μελέτη ο κ.Ζέρβας, η αγριαγκινάρα είναι πολυετές φυτό, γνωστό από τους αρχαίους χρόνους. Πρόκειται για είδος αγκαθιού πολύ καλά προσαρμοσμένο στις ξερικές συνθήκες της νότιας Ευρώπης. Ως χειμερινή καλλιέργεια εκμεταλλεύεται τη διαθέσιμη υγρασία του φθινοπώρου και του χειμώνα και δίνει το μέγιστο των αποδόσεών του. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξερικούς αγρούς και κατά συνέπεια να αντικαταστήσει τα χειμερινά σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι κλπ).

Ο μίσχανθος είναι πολυετές φυτό, που κατάγεται από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλές αποδόσεις σε χλωρή και ξηρή ουσία, χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και ανθεκτικότητα σε ασθένειες και σε χαμηλές θερμοκρασίες, παρουσιάζει πολύ καλή προσαρμοστικότητα σε αρδευόμενες εκτάσεις.

Το καλάμι αποτελεί ένα πολυετές φυτό, που συναντάται συνήθως κοντά σε ποτάμια και λίμνες και γενικά σε αγρούς με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, ωστόσο μπορεί να καλλιεργηθεί σε ευρεία κλίμακα εδαφικών και κλιματικών συνθηκών.

To switchgrass είναι πολυετές φυτό και κάτω από κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να φτάσει σε ύψος 2,5 μέτρων. "Συγκρίνοντας τις ενεργειακές καλλιέργειες, συμπεραίνουμε ότι, οι υψηλές στρεμματικές αποδόσεις του μίσχανθου και του καλαμιού, οδηγούν σε υψηλά ετήσια εισοδήματα, ενώ ακολουθούν η αγριαγκινάρα και το switchgrass. Η ετήσια πρόσοδος των καλλιεργειών αυτών, στην περίπτωση επίτευξης των βιβλιογραφικά αναμενόμενων αποδόσεων μπορεί να καταστεί συγκρίσιμη ακόμη και με την ιδιαίτερα προσοδοφόρα καλλιέργεια της ελιάς", καταλήγει ο κ.Ζέρβας.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: