Αμερικανοί επιστήμονες αποκάλυψαν τον πρώτο λεπτομερειακό "χάρτη" του επιγονιδιώματος (ή επιγενώματος), του δικτύου από χημικούς "διακόπτες", που ρυθμίζουν την ενεργοποίηση των ανθρώπινων γονιδίων.
Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος πριν από περίπου δέκα χρόνια έφερε στο προσκήνιο την πολυπλοκότητα του γονιδιακού κόσμου, καθώς έγινε αντιληπτή όλο και περισσότερο η σημασία της επιγενετικής, δηλαδή της διαδικασίας των αλλαγών που το περιβάλλον επιφέρει στα γονίδια και η οποία δεν έχει ακόμα κατανοηθεί καλά από τους επιστήμονες.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει ότι οι γονιδιακές αλλαγές που επιφέρει το περιβάλλον, μπορούν να κληρονομηθούν στις επόμενες γενιές. Με άλλα λόγια, οι επιπτώσεις της καλής διατροφής ή της μολυσμένης ατμόσφαιρας, μεταξύ άλλων, μπορεί να μεταβάλλουν τα γονίδια των ανθρώπων και μάλιστα αυτές οι αλλαγές να κληρονομηθούν. Οι επιγενετικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.
Η νέα ανακάλυψη έγινε από ερευνητές υπό τον καθηγητή Τζόζεφ Έκερ του Ινστιτούτου Βιολογικών Σπουδών Σαλκ της Καλκιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια ισχυρών ηλεκτρονικών υπολογιστών και νέων τεχνολογιών, μπόρεσαν να συγκρίνουν τα επιγονιδιώματα δύο ειδών ανθρώπινων κυττάρων, των εμβρυικών βλαστοκυττάρων και των ινοβλαστών.
"Η δυνατότητα να μελετήσουμε το επιγονιδίωμα στην ολότητά του θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του γονιδιώματος σε σχέση με την υγεία και την ασθένεια, καθώς και να καταλάβουμε πώς η έκφραση (ενεργοποίηση) των γονιδίων επηρεάζεται από το περιβάλλον", δήλωσε ο Έκερ.
Μεταξύ άλλων, η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μεταμορφώνονται σε οποιονδήποτε ιστό του σώματος.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature08514.html
(Πηγή: www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου