Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Γιατί προτιμάμε να ακούμε κάτι από τη δεξιά πλευρά

Οι άνθρωποι προτιμούν να ακούν κάτι από το δεξί τους αυτί, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που επίσης διαπίστωσε ότι είναι πιο πιθανό κάποιος να κάνει κάτι που του λέμε, αν του το πούμε στο δεξί αυτί παρά στο αριστερό!

Η έρευνα, που έγινε από ερευνητές του ιταλικού πανεπιστημίου "Γκαμπριέλε ντ' Αντούντσιο", με επικεφαλής τους δρ. Λούκα Τομάζι και δρ.Ντανιέλε Μαρτσόλι, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Naturwissenschaften".

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι, λόγω της ύπαρξης ασυμμετρίας στα ημισφαίρια του εγκεφάλου, η οποία εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως στην καθημερινή ανθρώπινη συμπεριφορά, υπάρχει μια εγγενής, δηλαδή φυσική, ασυμμετρία και στις ακουστικές μας προτιμήσεις. Αυτή έχει ως συνέπεια το δεξί αυτί να υπερτερεί, σε σχέση με το αριστερό, όσον αφορά την εγκεφαλική επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών.

Για πρώτη φορά, οι ιταλοί επιστήμονες διεξήγαγαν σχετικά πειράματα όχι σε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον, αλλά σε ένα πολύβουο κλαμπ! Παρατήρησαν ότι οι θαμώνες του κλαμπ, στην προσπάθειά τους να ακουστούν από το διπλανό τους υπό τους ήχους της δυνατής μουσικής, ενστικτωδώς σε ποσοστό 72% του μιλούσαν στο δεξί αυτί.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές ζήτησαν ένα τσιγάρο από εκατοντάδες θαμώνες, μιλώντας τους πότε στο δεξί και πότε στο αριστερό αυτί. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πήραν πολλά περισσότερα τσιγάρα από όσους είχαν μιλήσει στο δεξί αυτί, προφανώς επειδή αυτοί άκουσαν καλύτερα τι τους ζητήθηκε. Η προτίμηση για το δεξί αυτί αποδείχτηκε ακόμα πιο έντονη στις γυναίκες.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.springerlink.com/content/123t3782704t876v/?p=0ddf712b5a4e4e8bb7aa3529fd52cce4&pi=2

(Πηγή:www.evdomi.gr)

1 σχόλιο:

Blogημένος είπε...

Γεια σας.

Έχω ένα σχετικό άρθρο για τον διαχωρισμό "δεξί-αριστερό"

http://blogimenos.blogspot.com/2009/06/blog-post_25.html