Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Βρέθηκαν τα αρχαιότερα κεραμικά του κόσμου, ηλικίας 18.000 ετών, στην Κίνα

Θραύσματα κεραμικών, που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο της Κίνας και χρονολογήθηκαν ότι έχουν ηλικία περίπου 17.500 - 18.300 ετών, μεταφέρουν κατά τουλάχιστον 1.000 χρόνια στο παρελθόν την "αυγή" της τέχνης της αγγειοπλαστικής και θεωρούνται τα αρχαιότερα στον κόσμο.

Η ανακάλυψη, στην επαρχία Χουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, έγινε από την αρχαιολόγο Ελιζαμπέτα Μποαρέτο του Ινστιτούτου Επιστημών του Ισραήλ και τον αρχαιολόγο Σιάο-χονγκ Γου του πανεπιστημίου του Πεκίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Η χρονολόγηση θεωρείται πιο ακριβής από προηγούμενες απόπειρες, γιατί έγινε με την εφαρμογή της μεθόδου του ραδιοάνθρακα σε πάνω από 40 δείγματα. Το σπήλαιο Γιουτσανιάν, όπου βρέθηκαν τα κεραμικά, είναι η τοποθεσία όπου το 2005 ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα υπολείμματα ρυζιού. Η περιοχή θεωρείται σημαντικός μεταβατικός κρίκος ανάμεσα στους παλαιότερους παλαιολιθικούς κυνηγούς-συλλέκτες που ζούσαν σε σπήλαια και στους νεολιθικούς αγρότες που εμφανίστηκαν αργότερα στη λεκάνη του γειτονικού ποταμού Γιανγκ-τσέ.

Τα προηγούμενα αρχαιότερα κεραμικά είχαν βρεθεί στην Ιαπωνία και χρονολογούνται πριν 16.000 - 17.000 χρόνια. Τα νέα ευρήματα αναμένεται να εντείνουν την επιστημονική διαμάχη, εδώ και χρόνια, αν η αγγειοπλαστική εμφανίστηκε πρώτα στην Κίνα ή την Ιαπωνία και μετά εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη ή αν εμφανίστηκε σε πολλά μέρη ταυτόχρονα. Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Τρέισι Λου του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, είναι πολύ πιθανό τελικά ότι η αγγειοπλαστική δημιουργήθηκε λίγο-πολύ ταυτόχρονα σε αρκετά διαφορετικά μέρη της Ανατολικής Ασίας, από τη Ρωσία μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία.

Τα κεραμικά είναι ένα από τα πρώτα υλικά που έφτιαξαν οι άνθρωποι για αποθήκευση και μαγείρεμα της τροφής και, αργότερα, ως σύμβολα εξουσίας και ως καλλιτεχνικές δημιουργίες. Η εξακρίβωση της καταγωγής και ανάπτυξης της όλης διαδικασίας ανακάλυψης και παραγωγής κεραμικών, αποτελεί ένα "παράθυρο" στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού γενικότερα, σύμφωνα με τη Λου.

Αν και περίπου πριν 10.000 χρόνια άρχισε η εμφάνιση κεραμικών στην ανατολική Μεσόγειο με την εμφάνιση των πρώτων αγροτικών νεολιθικών οικισμών, στην ανατολική Ασία τα πρώτα κεραμικά σκεύη από πηλό ψημένο στη φωτιά εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα, κατά την ύστερη παλαιολιθική περίοδο.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/early/2009/06/01/0900539106.abstract?sid=d90aae07-2e55-4cec-bbdb-81e090279b65

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: