Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Πουλιά που τρέχουν γρηγορότερα από τα τζετ για χάρη του έρωτα!

Όταν πρόκειται να διεκδικήσουν την καρδιά ενός θηλυκού, τα αρσενικά κολιμπρί κάνουν ακροβατικές επιδείξεις πτητικών ικανοτήτων και πιάνουν τέτοιες ασύλληπτες επιταχύνσεις στις βουτιές τους, που ένας πιλότος αεριωθούμενου θα ζήλευε - αν δεν λιποθυμούσε! Μια νέα έρευνα από το βιολόγο Κρις Κλαρκ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ), διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα πουλιά, για χάρη του φλερτ, σπάνε κάθε ρεκόρ ταχύτητας στη Γη, σπρώχνοντας το πέταγμά τους στα όρια του φυσικά εφικτού και, στην πορεία, ξεπερνούν τις δυνατότητες των πιλότων τζετ. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Proceedings of the Royal Society B" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC.

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά βίντεο πολύ υψηλής ταχύτητας, ο επιστήμονας κατάφερε να αποτυπώσει τα κατορθώματα των κολιμπρί και να δείξει ότι, αναλογικά με το μέγεθος του σώματός τους, είναι τα ταχύτερα κινούμενα σπονδυλωτά στον πλανήτη μας. Καθώς επιταχύνουν προς το έδαφος, όπου τους περιμένουν τα θηλυκά, τα πουλιά ταξιδεύουν με ταχύτητα περίπου 400 φορές το μήκος του σώματός τους ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή αναπτύσσουν σχεδόν διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τη μέγιστη ταχύτητα των γερακιών και ελαφρώς μεγαλύτερη από την ταχύτητα "βουτιάς" των χελιδονιών.

Καθώς προσεγγίζουν την επιφάνεια του εδάφους, τα κολιμπρί απλώνουν τις φτερούγες τους και τις ουρές τους και αφήνονται σε μια ελεύθερη ολίσθηση. Σε αυτή τη φάση, ο Κλαρκ υπολόγισε ότι τα πουλιά υφίστανται στο σώμα τους κεντρομόλες δυνάμεις που φθάνουν τα 10 G, δηλαδή δεκαπλάσια δύναμη σε σχέση με τη βαρύτητα της Γης. Οι πιλότοι των τζετ λιποθυμούν ή χάνουν προσωρινά την όρασή τους, όταν επιταχύνουν πάνω από τα 7 G, επειδή το αίμα τους αρχίζει να κατανέμεται ανομοιόμορφα στο κυκλοφορικό τους σύστημα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μικρό σώμα των κολιμπρί τούς προσδίδει σχετική "ανοσία" από τη λιποθυμία, παρά τις υψηλές πιέσεις που υφίστανται κατά τη βουτιά τους. Λόγω των μικρών διαστάσεών τους, η πίεση του αίματός τους διαφέρει ελάχιστα από τη μία στην άλλη άκρη του κυκλοφορικού τους συστήματος, γι' αυτό επηρεάζονται πολύ λιγότερο από την απότομη επιτάχυνση.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/early/2009/06/05/rspb.2009.0508

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: